Στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σήμερα τα βλέμματα των επενδυτών και των οικονομολόγων, οι οποίοι σταθμίζουν την επόμενη κίνηση των αξιωματούχων της τράπεζας σε σχέση με τα επιτόκια.

Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα νέα δεδομένα και οι προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, τα οποία εν πολλοίς στρέφονται γύρω από τον άξονα της εκπληκτικά απότομης πτώσης του πληθωρισμού, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Επιτόκια: Πώς το «ακριβό χρήμα» ψαλιδίζει την ανάπτυξη – Επί ποδός οι αγορές για τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Οι προοπτικές επίσης θα ληφθούν υπόψη για να αποφασίσει η ΕΚΤ εάν θα επιταχύνει την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση εγκαταλείποντας σταδιακά την με τη σταδιακή διακοπή του PEPP.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg βλέπουν το βασικό επιτόκιο να διατηρείται στο 4%. Όμως, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει το 2% και την ευρωζώνη αντιμέτωπη με μια πρώτη γεύση ύφεσης μετά την Covid, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον χρόνο κατά τον οποίο οι αξιωματούχοι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν την άνευ προηγουμένου νομισματική σύσφιγξη της προηγούμενης περιόδου.

Οι αγορές βλέπουν μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ ήδη από την άνοιξη.

Αυτό το χρονικό σημείο, πάντως, είναι πολύ νωρίτερα από ό, τι θα ήθελαν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο τις δηλώσεις της Λαγκάρντ ότι δεν πρέπει να αναμένεται μείωση τους επόμενους έξι μήνες, αν και το μέλλον του PEPP θα συζητηθεί σύντομα.

Επιτόκια

Οι οικονομολόγοι σε μια ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg προβλέπουν ότι τον Ιούνιο θα προχωρήσει η ΕΚΤ στην πρώτη από τρεις μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,25% μέχρι το τέλος του 2024. Ακόμη, προβλέπουν άλλες τρεις μειώσεις μέσα στο 2025.

Οι traders, από την άλλη, στοιχηματίζουν σε αυτή τη συνολική χαλάρωση μέσα στο 2024, ξεκινώντας από τον Μάρτιο.

Η Λαγκάρντ, πάντως, λένε οι οικονομολόγοι του Bloomberg, θεωρείται απίθανο να επικυρώσει οποιαδήποτε από αυτές τις απόψεις, ακόμη και μετά τον πληθωρισμό που έπεσε στο 2,4% το Νοέμβριο – το χαμηλότερο από τα μέσα του 2021. Αντί για αυτό, πιθανότατα θα εξηγήσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα επανέλθουν, καθιστώντας πρόωρη τη συζήτηση για μειώσεις στα επιτόκια.

Η συνολική εικόνα μπορεί να αποτυπωθεί με σαφήνεια μόνο μετά το πρώτο τρίμηνο, όταν φανεί το πλήρες εύρος των συμφωνιών για τα μισθολογικά των εργαζομένων και των δημοσιονομικών σχεδίων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Οι οικονομολόγοι

Η άποψη των οικονομολόγων του Bloomberg παραμένει ότι η πρώτη μείωση στα επιτόκια θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, καθώς βλέπουν πως οι κίνδυνοι σε σχέση με τον πληθωρισμό δεν έχουν εξαλειφθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή