Να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως αλλά και να επαναλάβει ότι δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή της να οδηγήσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Σήμερα ολοκληρώνεται η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς και θεωρείται από αγορές και αναλυτές ότι θα ανακοινώσει ότι διατηρείται η παύση της αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Ιούλιο και το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα παραμείνει στο υψηλό 22 ετών στο 5,25-5,5%.

ΕΚΤ: Θα επικεντρωθεί στην συρρίκνωση του ισολογισμού της

Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 09:00 μμ και θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ. Η κεντρική τράπεζα προσπαθήσει να διατηρήσει τη νομισματική πολιτική σε επίπεδα σύσφιγξης που θα τις επιτρέψει να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, οδηγώντας την οικονομίας σε ήπια προσγείωση χωρίς να αυξήσει σημαντικά την ανεργία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Πάουελ επιμένει να διευκρινίζει ότι ο στόχος της Fed είναι η σταθερότητα των τιμών και η μέγιστη απασχόληση.

Προσεκτικά βήματα

Μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δεσμευτεί ότι θα εξετάζουν σε κάθε συνεδρίαση όλα τα δεδομένα και θα κινούνται πολύ προσεκτικά στη λήψη των αποφάσεων, με την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων να παραμένει στην ατζέντα της κάθε συνάντησης αν δουν ότι τα οικονομικά στοιχεία αιτιολογούν περαιτέρω σύσφιγξη. Την ίδια ώρα οι αγορές εκτιμούν ότι τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική είναι αρκούντως περιοριστική και εστιάζουν στο χρονοδιάγραμμα της μείωσης των επιτοκίων για να μην οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση. Η κεντρική τράπεζα ωστόσο κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τη χωρίς να δίνει το παραμικρό στοιχείο για τις μειώσεις των επιτοκίων.

Η προθεσμιακή αγορά ομοσπονδιακών κεφαλαίων τιμολογεί πιθανότητα 46%  να ξεκινήσει η Fed να μειώνει τα επιτόκια στην συνεδρίαση του Μαρτίου έναντι 80%  για μείωση τον Μάιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Στις επιμέρους προβλέψεις των αξιωματούχων της για το επιτόκιο πολιτικής, την ανάπτυξη, την ανεργία και τον πληθωρισμό οι επενδυτές και οικονομολόγοι θα αντλήσουν πληροφορίες για τις προοπτικές. Οι τελευταίες προβλέψεις, γνωστές ως dot plot, που δημοσιοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο προέβλεπαν ισχυρότερη ανάπτυξη φέτος και πιο ήπιες προοπτικές για τον πληθωρισμό σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο.

Έδωσαν το σήμα για την κορύφωση του επιτοκίου κεφαλαίων μεταξύ 5,5-5,75% , που μεταφράζεται σε μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος και δύο μειώσεις το 2024, δύο λιγότερες από ό,τι είχε αναφερθεί κατά την τελευταία επικαιροποίηση τον Ιούνιο.

Το σενάριο της μείωσης

Για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, η Fed πρέπει να είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός τείνει να επιστρέψει στο 2% με βιώσιμο τρόπο. Εάν η βραδύτερη αύξηση των τιμών καταναλωτή συνοδεύεται από απότομη αύξηση της ανεργίας, η λογική για μείωση θα είναι σαφής.

Το διαφαινόμενο ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν η οικονομία αντέξει καθώς ο πληθωρισμός πέφτει. Ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, και ο Κρίστοφερ Γουόλερ, διοικητής της Fed, έχουν προτείνει ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, ώστε τα επιτόκια, αφού προσαρμοστούν για τον πληθωρισμό, να μην καταστούν υπερβολικά περιοριστικά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από τους Financial Times και το University of Chicago Booth School of Business, οι περισσότεροι ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι που απάντησαν στην έρευνα ανέμεναν ότι η Fed θα αναβάλει τις μειώσεις τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2024 και θα μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ή λιγότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής