
Σε αναβάθμιση των προοπτικών των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος Fitch Ratings, απόρροια της πρόσφατης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των τραπεζών έπεται της αξιολόγησης της οικονομίας, με μόνη εξαίρεση τελευταία να αποτελείο ο οίκος Standard & Poor’s, ο οποίος δεν έχει αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες.
Ο οίκος Fitch πάντως, αναβάθμισε σε θετικό από σταθερό το outlook των Εurobank, Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις παραμένουν «BB» για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, και «ΒΒ-» για την Alpha Bank και την Πειραιώς.
Fitch: Αναπάντεχες… αναβαθμίσεις της Εθνικής, της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha Bank
Ο λόγος της αναβάθμισης είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και την βελτίωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, με την αρωγή των υψηλότερων επιτοκίων.
Η αναθεώρηση του Outlook αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η απόκτηση αξιολόγησης επενδυτικού βαθμού από την Ελλάδα θα είναι επωφελής για τον κλάδο των ελληνικών τραπεζών βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας, βοηθώντας τελικά τις τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των εσόδων χωρίς να διακυβεύονται τα προφίλ κινδύνου τους. Σε συνδυασμό με τη διαρκή βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη και την ισχυρή επενδυτική απόδοση, αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του κλάδου εντός του ορίζοντα αξιολόγησης.
Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή πρόσβαση στη χονδρική αγορά χρέους για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Αυτό θα πρέπει να υποστηρίζει την ικανότητα της τράπεζας να ανταποκρίνεται και να παραμένει συμβατή με την τελική ελάχιστη απαίτησή της για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Όλες αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει τελικά να επηρεάσουν θετικά την εκτίμησή μας για το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας της τράπεζας.
Για την Εθνική
Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Εθνικής, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (πάνω από το 90% του κεφαλαίου Common Equity Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023). Σε συνδυασμό με τον δείκτη διαχειρίσιμου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Εθνικής Τράπεζας 4% (εξαιρουμένων των ανώτερων τίτλων των ιδίων τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) και του υψηλού δείκτη κάλυψης NPE περίπου 90% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, αυτό οδήγησε σε αναθεώρηση της αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας σε «bb-» από «b+».
Η εκτίμησή στηρίζεται στην προσδοκία ότι η τάση της Εθνικής για ικανοποιητική απόδοση ποιότητας ενεργητικού θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από μειωμένους συστημικούς κινδύνους και συνεχή οικονομική ανάπτυξη.
Για την Alpha Bank
Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Alpha Bank, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου 1,7 φορές το κεφάλαιο Common Equity Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) και τους συστημικούς κινδύνους ποιότητας του ενεργητικού. Η τελευταία και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα υποστηρίζουν την προσδοκία ότι η Alpha θα συνεχίσει να έχει ικανοποιητικές επιδόσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και θα μειώσει τον δείκτη προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της (που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και καθαρά περιουσιακά στοιχεία, και εξαιρεί τους ανώτερους τίτλους των τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) έως τα μεσαία μονοψήφια μέχρι το τέλος του 2025, που αντικατοπτρίζεται στις θετικές προοπτικές για την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού.
Για την Πειραιώς
Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Πειραιώς, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου 2,2 φορές το κεφάλαιο Common Equity Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) και τους συστημικούς κινδύνους ποιότητας του ενεργητικού. Το τελευταίο και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα υποστηρίζουν την προσδοκία μας ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να έχει ικανοποιητικές επιδόσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και θα μειώσει τον δείκτη προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της (που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και καθαρά περιουσιακά στοιχεία, και εξαιρεί τους ανώτερους τίτλους των τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) έως τα μεσαία μονοψήφια μέχρι το τέλος του 2025, που αντικατοπτρίζεται στις θετικές προοπτικές για την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού.
Για την Eurobank
Μια πιο ευνοϊκή αξιολόγηση θα πρέπει να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της Eurobank, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων.
Η αναβάθμιση του δημοσίου μειώνει επίσης τους κινδύνους από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο εγχώριων κρατικών ομολόγων της τράπεζας (περίπου το 70% των κοινών μετοχικών κεφαλαίων Tier 1 (CET1) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023). Σε συνδυασμό με τον δείκτη διαχειρίσιμου μη εξυπηρετούμενου ανοίγματος (NPE) της Eurobank 5,5% (εξαιρουμένων των ανώτερων τίτλων ιδίων τιτλοποιήσεων NPE από τον παρονομαστή) και του επαρκούς δείκτη κάλυψης NPE 72% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023, αυτό οδήγησε σε αναθεώρηση της της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας σε «bb-» από «b+».
Η εκτίμηση της Fitch στηρίζεται στην προσδοκία ότι η τάση της Eurobank για ικανοποιητική απόδοση ποιότητας ενεργητικού θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενη από μειωμένους συστημικούς κινδύνους και συνεχή οικονομική ανάπτυξη.


Latest News

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Πώς οι τράπεζες θωρακίζουν την κερδοφορίας τους - Στη μάχη οι ομολογιακές εκδόσεις
Οι πιέσεις που ασκούν στις τράπεζες οι μειώσεις των επιτοκίων - Η εκδοτική δραστηριότητα θα συνεχισθεί και φέτος με αμείωτη ένταση

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Τραπεζική άνοιξη με νέους πόλους στην ελληνική αγορά
Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αναδύονται νέα εγχειρήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλάζοντας το τοπίο και διευρύνοντας τις επιλογές καταναλωτών και επιχειρήσεων

Η ρύθμιση που ξεκλειδώνει κουρέματα και ρυθμίσεις οφειλών σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός και η ένταξη περισσότερων υπερχρεωμένων νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στις ρυθμίσεις οφειλών, το νέο στοίχημα ΥΠΕΘΟ και servicers
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Γιατί πέφτουν με ταχύτητα τα επιτόκια στα δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Πρόκειται για εξέλιξη που δεν συνδέεται αποκλειστικά με τις μειώσεις στα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ, αλλά και με άλλους παράγοντες

Πώς θα αμυνθούν οι ελληνικές τράπεζες - Οι τρεις κίνδυνοι από τους δασμούς Τραμπ
Η παγκόσμια οικονομία απειλείται με ύφεση, λόγω του πολέμου που κήρυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους