
Αρκετά ικανοποιητική καταγράφεται η αεροπορική κίνηση για την περίοδο των Χριστουγέννων σε σχέση με πέρυσι για το εξωτερικό και το εσωτερικό, λόγω και του ότι οι αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ακολουθούν μετά από Σαββατοκύριακο, δίνοντας την δυνατότητα στους επιβάτες να παρατείνουν την διαμονή τους στον προορισμό της επιλογής τους.
Προτίμηση των Ελλήνων σε προορισμούς του εξωτερικού δείχνουν οι κρατήσεις των πακέτων που πραγματοποιούνται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων.
Ξενοδοχεία: Στο 40% με 60% οι κρατήσεις σε ορεινές περιοχές για τις ημέρες των γιορτών
Στους top προορισμούς συμπεριλαμβάνονται η Βιέννη, η Πράγα, η Βουδαπέστη, η Γερμανία γενικότερα, η Ισπανία, αλλά και το Λονδίνο. Ενώ μακρινοί προορισμοί, όπως η Κούβα, η Βραζιλία και η Νέα Υόρκη βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτίμησης των ταξιδιωτών.
Πού ταξιδεύουν
Οι Έλληνες επιβάτες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στα ταξίδια στο εξωτερικό από ότι στο εσωτερικό – τάση που επικράτησε και κατά την περσινή εορταστική περίοδο, ενώ αναζητούν εκτός από παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους χειμερινούς προορισμούς και προορισμούς outsider.
Ετσι για παράδειγμα από τη βάση της Aegean στην Αθήνα οι προορισμοί με μεγαλύτερη ζήτηση είναι η Πράγα, το Παρίσι, η Βιέννη, το Λονδίνο, η Ζυρίχη, η Βαρκελώνη και η Γενεύη.
Από τη βάση της Θεσσαλονίκης οι επιβάτες προτιμούν το Παρίσι, τη Λάρνακα, τη Ζυρίχη, το Ντίσελντορφ τη Βαρκελώνη και τη Στουτγκάρδη.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω οι Έλληνες για την περίοδο των Χριστουγέννων συνεχίζουν να επιλέγουν τους «παραδοσιακούς» χριστουγεννιάτικους προορισμούς του εξωτερικού, όπως το Λονδίνο, τη Γενεύη, τη Βιέννη κ.α., ωστόσο στις επιλογές τους αποτυπώνεται η τάση που επικρατεί πλέον να επιλέγουν να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές εναλλακτικών προορισμών, όπως η Κοπεγχάγη, το Μαρόκο, το Ίνσμπρουκ, την Κρακοβία, αλλά και το Κισινάου.
Η Aegean για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση έχει αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις και τη φετινή εορταστική περίοδο (περίπου +10%) τόσο για το δίκτυο του εσωτερικού, όσο και για το δίκτυο του εξωτερικού συγκριτικά με την ίδιο περίοδο το 2022, στο πλαίσιο και της επέκτασης του δικτύου της.
Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν δυο εβδομάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων οι πληρότητες στο δίκτυο του εξωτερικού από τη βάση της Aegean στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι αυξημένες, με τα ποσοστά να κυμαίνονται ανάλογα με τον προορισμό μεταξύ 76% έως 80% ή και περισσότερο για την περίοδο των Χριστουγέννων και πλέον ελάχιστες θέσεις να είναι ακόμη Διαθέσιμες.
Η κατάσταση είναι ελαφρώς διαφορετική για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, όπου οι πληρότητες είναι κάπως χαμηλότερες (από 66% έως 70% ) γεγονός που κάνει την εξεύρεση θέσεων για τους «αργοπορημένους» λίγο πιο εύκολη.
Οι πληρότητες
Οι πληρότητες στο δίκτυο εσωτερικού από τη βάση της Aegean στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι χαμηλότερες , με την κίνηση να κορυφώνεται στις 22 και 23 Δεκεμβρίου και με τους ταξιδιώτες να επιλέγουν προορισμούς όπως τη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο σημαντικός αριθμός επιβατών αποτελούν φοιτητές, δάσκαλοι, στρατιωτικοί, κλπ. που ταξιδεύουν για να περάσουν τις ημέρες των Χριστουγέννων με τις οικογένειες τους.
Τέλος, η Aegean θα εκτελεί και πτήσεις charter κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι οποίες καταγράφουν σχεδόν 100% πληρότητα. Συγκεκριμένα, από Αθήνα για Ροβανιέμι, ενώ από Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί πτήσεις charter για Πράγα, Βουδαπέστη, Βασιλεία, Βιέννη και Μπρατισλάβα.


Latest News

Aυξήθηκαν οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Φεβρουάριο
Ιδιαίτερη αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις και διανυκτερεύσεις αλλοδαπών, με ποσοστά 3,8% και 4,9% αντίστοιχα
![Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/thumbnail-600x400.jpg)
Accor: Η βιωσιμότητα «κλειδί» για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού [έρευνα]
Το White Paper “Sustainable Expansion of Greek Tourism” που δημοσίευσε πρόσφατα η Accor αποτυπώνει τη δέσμευσή της στη βιώσιμη φιλοξενία

Σην Ιβηρική το brand Super 8 της Wyndham - Η συμφωνία με τη Soliteight
Η Wyndham και η Soliteight βάζουν το brand Super 8 σε Ισπανία και Πορτογαλία με 40 νέα ξενοδοχεία σε διάστημα 10 ετών

Ποιοι προορισμοί κέρδισαν τους Έλληνες το Πάσχα - Το κόστος μετακίνησης
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ferryscanne για τις εξορμήσεις το Πάσχα

Ανοίγει νέα ξενοδοχεία σε Αθηνα και Μάνη ο όμιλος Radisson - Η συνεργασία με την Fais Group
Την επέκταση της παρουσίας του στην Ελλάδα δρομολογεί ο όμιλος Radisson - Οι συνεργασίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αύξηση μόλις 0,5% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2025 - Άνοδος 3,5% στους τουρίστες
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις χώρες προέλευσης των τουριστών - Η μεγάλη άνοδος των Αμερικάνων και οι μηδενικές εισπράξεις από Ρώσους τον Φεβρουάριο - Πάνω από 1,5 εκατ. οι ξένοι τουρίστες

Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη ο νέος προορισμός τριών πολυτελών διεθνών αλυσίδων
Τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά με πολυτελή ξενοδοχεία των Waldorf Astoria της Hilton, Six Sences της IHG Group και Four Seasons
![Ξενοδοχεία: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα – Η θέση της Αθήνας [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/Athens-hotels-600x399.jpg)
«Μαγνήτης» επενδύσεων η Ελλάδα στα ξενοδοχεία - Στο top 10 η Αθήνα [γραφήματα]
Η Αθήνα μπήκε στη δεκάδα των ελκυστικών πόλεων και η Ελλάδα διατηρεί την πέμπτη θέση στην Ευρώπη

Οι top χώρες προέλευσης των περισσότερων ξένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα
Η θερινή τουριστική περίοδος διαγράφεται θετικά για την Ελλάδα, με τα διαθέσιμα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του κλάδου