Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν θα πρέπει να βιαστούν να χαλαρώσουν τον αγώνα τους ενάντια στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι η Federal Reserve σηματοδότησε ήδη τον δικό της άξονα πολιτικής για το επόμενο έτος, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Μερικές φορές οι χώρες δηλώνουν πρόωρα τη νίκη και μετά ο πληθωρισμός εδραιώνεται περισσότερο και ο αγώνας γίνεται σκληρότερος», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε δημοσιογράφους στη Σεούλ. «Μην πεις πήδα πριν πηδήξεις», είπε νόημα η κ. Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ταυτίζεται με τις θέσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, εκφράζοντας μεγάλες επιφυλάξεις, μετά την αναταραχή που προκάλεσε η Fed στις αγορές την Τετάρτη, η οποία άνοιξε ξεκάθαρα το παράθυρο για μειώσεις στο κόστος δανεισμού. Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι η συμβουλή της ισχύει και για την περίπτωση της Τράπεζας της Κορέας (ΒΟΚ), μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Rhee Chang-yong.

Ξεχωριστή περίπτωση

Η ίδια υπογράμμισε πάντως ότι η Fed είχε δίκιο να σηματοδοτήσει την αλλαγή στη στάσης με βάση τα στοιχεία των ΗΠΑ, αλλά άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν τις δικές τους καταστάσεις. «Τώρα που ο πληθωρισμός μειώνεται και επιβραδύνεται, αλλά σε διαφορετικά σημεία σε διαφορετικές χώρες, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να βαθμονομούν τις δικές τους ενέργειες σύμφωνα με τις εγχώριες συνθήκες», υποστήριξε.

Ωστόσο, η καταπολέμηση του πληθωρισμού βρίσκεται στο «τελευταίο μίλι», είπε, συμβουλεύοντας την BOK να μην προχωρήσει περισσότερο στη δική της πολιτική πορεία από όσο επιτρέπουν τα δεδομένα.

Η Γκεοργκίεβο επισκέφθηκε τη Σεούλ αυτή την εβδομάδα για ένα κοινό συνέδριο με την BOK αναφορικά με το ψηφιακό χρήμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή