Το ενδεχόμενο να τροφοδοτηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις από το σήμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων, επισημαίνουν οικονομολόγοι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.

Η Federal Reserve στην τελευταία της συνεδρίαση για το 2023 αποφάσισε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών και ανέφερε στις προβλέψεις της τη μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης το 2024. Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση και έντονη, με τον δείκτη Dow Jones να εκτοξεύεται σε νέο ιστορικό υψηλό και η αγορά των commodities να καταγράφει ράλο επί δύο μέρες. Η φθηνότερο χρήμα ενισχύει τη ζήτηση των δανείων, τονώνει τις επενδύσεις και τις δαπάνες.

Πάουελ: Ξεκινάει η συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων

Καμπανάκι για πληθωρισμό

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν φωνές που ανησυχούν για νέα έξαρση του πληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει φθάσει στο στόχο του 2%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το Νοέμβριο διαμορφώθηκε σε 3,1 σε ετήσια βάση.

«Η ενίσχυση του αισθήματος μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει οι πιο χαλαρές , γεγονός που είναι πιθανό να δημιουργήσει μια νέα έκρηξη πληθωρισμού» γράφει σε σχόλιο του ο Τζόσε Τόρες, ανώτερος οικονομολόγος της Interactive Brokers. Σχολίασε ότι οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν ενισχυθεί σημαντικά εν αναμονή  της «εκ νέου επιτάχυνσης του πληθωρισμού» τους επόμενους μήνες.

«Θεωρώ ότι ο Πάουελ μίλησε πολύ νωρίς για μειώσεις επιτοκίων, ενώ μόλις πριν δύο εβδομάδες το θεωρούσε πρόωρο».

«Δεν βλέπω πώς η Fed πρόκειται να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2%, αν πρόκειται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια» είπε στο MarketWatch ο πρόεδρος της FAO Economics Ρόμπερτ Μπρούσκα, προσθέτοντας ότι η ισχυρή αύξηση των μισθών οδηγεί επίσης τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός βρέθηκε σε υψηλό 4ο ετών, στο 9,1% τον Ιούνιο του 2022 για να υποχωρήσει στο 3,1%. Η εκστρατεία καταπολέμηση των πλωθωριστικών πιέσεων από την Fed ξεκίνησε τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς και από τότε έχει προχωρήσει σε 11 αυξήσεις για να περιορίσει τη ζήτηση και να ελέγξει τις τιμές .

H απειλή της ύφεσης

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα φέρει ανακούφιση στους οφειλέτες, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού. Συνήθως, η Fed μειώνει τα επιτόκια εν αναμονή μιας ύφεσης, η οποία, όπως συμφωνα με τον  ο Πάουελ, εξακολουθεί να αποτελεί «πραγματική πιθανότητα». «Υπάρχει μικρή βάση για να σκεφτούμε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση τώρα. Νομίζω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να υπάρξει ύφεση το επόμενο έτος. Είναι μια σημαντική πιθανότητα, ανεξάρτητα από το τι κάνει η οικονομία. Επομένως, είναι πάντα μια πραγματική πιθανότητα» είπε σιβυλλικά.

Ωστόσο, αν η αμερικανική οικονομία δεν επιβραδύνει σε ρυθμούς που πλησιάζουν την ύφεση το επόμενο τρίμηνο, «ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος στην πορεία, και μάλιστα νωρίτερα»,σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της GlobalData.TSLombard στις ΗΠΑ, Στήβεν Μπλιτζ. Αναμένει ότι τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες θα επιβαρύνουν την αμερικανική οικονομία. Για τη Fed, η ύφεση είναι χειρότερη κατάσταση από τον πληθωρισμό που τρέχει πάνω από 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή