Τα hedge funds με τις καλύτερες επιδόσεις πέφτουν θύματα της ίδιας τους της επιτυχίας, καθώς θεσμικοί επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και πανεπιστημιακά κληροδοτήματα, μειώνουν τις πιο κερδοφόρες θέσεις τους για να αντισταθμίσουν τη… ζημιά από αλλού.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι oι επενδυτές απέσυραν 38 δισεκατομμύρια δολάρια από τα hedge funds με τις καλύτερες επιδόσεις κατά τους 12 μήνες έως το τέλος Οκτωβρίου, έχοντας αποσύρει 14 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Aurum Research, που ειδικεύεται στα hedge funds. Αυτά τα hedge funds απέδωσαν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 19% και 18%, αντίστοιχα, στις δύο 12μηνες περιόδους, δήλωσε η Aurum Research.

Ιδιωτικά κεφάλαια: Οι μέρες των παχιών αγελάδων ανήκουν στο παρελθόν

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να εγκαταλείπονται τα hedge funds με χαμηλή απόδοση και να εξαργυρώνονται τα κέρδη εποχιακά, η τρέχουσα έξοδος οδηγείται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα πανεπιστήμια που θυσιάζουν τις ισχυρότερες επενδύσεις τους για να κρατήσουν χαρτοφυλάκια ιδιωτικών μετοχών και επιχειρηματικών κεφαλαίων που κοστίζουν πλέον περισσότερο από ό,τι αποδίδουν, ισχυρίζονται όσοι γνωρίζουν αυτές τις διαβουλεύσεις.

Για να αποφύγουν την πώληση αυτών των επενδύσεων με πιθανή ζημία, ομως, τα ιδρύματα θα προτιμούσαν να τις διατηρήσουν με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα ανακτήσουν την αξία τους, είπαν οι πηγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η τάση αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το 2024, όπως εκτιμούν επδνυτές οπως family offices, ταμεία, μέλη διοικητικών συμβουλίων και διαχειριστών συντάξεων και πανεπιστημιακών κληροδοτημάτων, καθώς και ιδιωτικές τράπεζες που συμβουλεύουν ιδρύματα και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία εποπτεύουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Κανείς δεν θέλει να πουλήσει τις συμμετοχές του σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και να αντιμετωπίσει τις εκπτώσεις που είναι πιθανό να εφαρμοστούν στις αγορές», δήλωσε ο Michael Oliver Weinberg, ο οποίος στο παρελθόν ήταν διαχειριστής χαρτοφυλακίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ολλανδικού συνταξιοδοτικού ταμείου APG και τώρα διδάσκει στο Columbia Business School.

«Αυτά τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα κληροδοτήματα έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν ό,τι μπορούν, ακόμη και ρευστά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, για να χρηματοδοτήσουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις», πρόσθεσε

Τα κεφάλαια που επενδύονται σε ιδιωτικά και επιχειρηματικά κεφάλαια γενικά αποφασίζονται εκ των προτέρων, αλλά οι πραγματικές πληρωμές, ή «κεφαλαιακές κλήσεις», καθίστανται απαιτητές, μία κάθε φορά.

Μαζικές απομειώσεις

Οι ελεγκτικοί οργανισμοί εξετάζουν συνήθως τα χαρτοφυλάκια στην αρχή κάθε έτους. Τα ιδρύματα, που υποψιάζονται ότι αυτά τα χαρτοφυλάκια ιδιωτικών μετοχών και επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν μειώσει την αξία τους, προσπαθούν να απελευθερώσουν μετρητά επειδή αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και πίεση για τη διατήρηση των αποδόσεων, ανέφεραν διάφορες πηγές.

Οποιαδήποτε πτώση της αξίας των χαρτοφυλακίων ιδιωτικών μετοχών και επιχειρηματικών κεφαλαίων, θα πρέπει να αναπληρωθεί. Ο βετεράνος επενδυτής hedge fund Neil Datta διευκρίνισε ότι «τα κληροδοτήματα, ιδίως, αγωνίζονται λόγω του υψηλού μεριδίου των χρημάτων που διέθεσαν σε ιδιωτικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια».

Το πόσο αυτές αξίζουν συνήθως δεν προσδιορίζεται σε τακτική βάση και οι υψηλές αποτιμήσεις που είχαν όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά μπορεί να έχουν μετατοπιστεί καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν και η δραστηριότητα των συμφωνιών μειώθηκε.

«Όσες διακρίθηκαν το 2019 και το 2020, αντιμετωπίζουν τώρα μαζικές απομειώσεις», εξήγησε ο Datta. «Οι ελεγκτές θα έρθουν το επόμενο τρίμηνο και ορισμένες από αυτές τις θέσεις θα περικοπούν κατά 30-40%. Θα σημειωθούν σημαντικές εξαγορές τώρα, καθώς οι επενδυτές, που έχουν ανάγκη από μετρητά, τακτοποιούν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων τους».

Τα κεφάλαια εξαγοράς ιδιωτικών μετοχών και επιχειρηματικών κεφαλαίων το πρώτο εξάμηνο του 2023 ζήτησαν από τους επενδυτές να βάλουν 66 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα καταβλήθηκαν σε κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της MSCI. Αν και τα στοιχεία για το σύνολο του έτους δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, φαίνεται ότι αυτό είναι πιθανό να είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος που οι επενδυτές πληρώνουν περισσότερα από όσα εισπράττουν.

Τα κέρδη από ιδιωτικά κεφάλαια καταβάλλονται όταν οι συμφωνίες συγχώνευσης και εξαγοράς (Σ&Ε) πάνε καλά ή όταν μια εταιρεία ωριμάσει αρκετά ώστε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Ωστόσο, οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων δυσκολεύονται να βγουν από τις επενδύσεις τους καθώς οι συμφωνίες στερεύουν. Ο παγκόσμιος όγκος των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών μειώθηκε κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2023, στο χαμηλότερο ποσό που έχει παρατηρηθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Ο όγκος των αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPO) έχει επίσης μειωθεί σε χαμηλό 7 ετών κατά το έτος έως την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, και τα διανεμόμενα κέρδη έχουν συρρικνωθεί.

Χαμηλά επιτόκια

Ο Weinberg της Columbia σημείωσε ότι οι επενδυτές είχαν συσσωρευτεί σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια με την υπόθεση χαμηλών επιτοκίων, υψηλότερων αποτιμήσεων και μιας συμφωνίας εξόδου. «Σήμερα, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, οι αγορές IPO είναι ‘σκοτεινές’ και οι συγχωνεύσεις και εξαγορές έχουν μειωθεί. Τα μοντέλα αυτών των επενδυτών ανέμεναν ότι θα επέστρεφε μια ροή χρημάτων, με τη μορφή διανομής κερδών. Αλλά αυτά τα χρήματα απλώς δεν έχουν έρθει», συμπλήρωσε.

Οι εκροές σημαίνουν δυσκολότερες εποχές για τα hedge funds και φέρουν κόστος ευκαιρίας για τις δημόσιες συντάξεις και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, με τα ιδρύματα να χρειάζονται επενδύσεις που αποδίδουν σήμερα. Το να διατηρούν απλώς τα φώτα αναμμένα έχει γίνει πιο δαπανηρό, δήλωσε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου.

«Υπάρχουν άνθρωποι που εξαγοράζουν από συστηματικά και ποσοτικά αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που πιθανώς δεν θα έπρεπε και ίσως δεν θέλουν, αλλά δεν θέλουν επίσης να πουλήσουν τις λιγότερο ρευστοποιήσιμες επενδύσεις τους σε τιμές πυρκαγιάς», σημείωσε ο Datta.

«Η πρόκληση είναι ότι, αν περιμένουμε συνεχή μεταβλητότητα, μπορεί να χάσουμε δυνητικά περιθώρια ανόδου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή