Αντιμέτωπη με μια πολύ ισχυρή πρόκληση βρίσκεται η αγορά του real estate στην Ευρώπη, καθώς ένα «βουνό» χρέους που σχετίζεται με την ακίνητη περιουσία λήγει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και περισσότερο από το ένα τέταρτο αυτού ενδέχεται να μην αναχρηματοδοτηθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της CBRE Group, που παραθέτει το Bloomberg, μεταξύ των εκτιμώμενων 640 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια που χορηγήθηκαν από το 2019 έως το 2022 και του ποσού που είναι τώρα διαθέσιμο για την αναχρηματοδότησή τους, υπάρχει ένα κενό έως και 176 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αξίες των ακινήτων έχουν συρρικνωθεί και το χρέος έχει γίνει τόσο σπάνιο όσο και πιο ακριβό, αναφέρει η έκθεση της CBRE, η οποία εξετάζει την κλίμακα του πιθανού ελλείμματος κατά τα έτη 2024 έως 2027.

Άπιαστο όνειρο η στέγη στην Ευρώπη – Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην Ελλάδα [γραφήματα]

Φρένο στον δανεισμό

Οι τράπεζες έχουν περιορίσει τον δανεισμό ενόψει της κατακόρυφης πτώσης των αξιών των περιουσιακών στοιχείων και της αύξησης του αριθμού των προβληματικών δανείων για ακίνητα στους ισολογισμούς τους. Αυτό επιδεινώνει το ήδη δύσκολο περιβάλλον για τους δανειολήπτες που έχουν διαπιστώσει ότι το σχετικό χρέος τους αυξάνεται καθώς οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων μειώνονται. Ενώ ορισμένοι μπόρεσαν να εισφέρουν νέα ίδια κεφάλαια για να εξασφαλίσουν νέα δάνεια, άλλοι πρέπει να πουλήσουν, αν τα καταφέρουν.

«Οι ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων γνώρισαν μια περίοδο προκλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης και προσθέτουν: «Οι συνθήκες της αγοράς ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για τους επενδυτές με μόχλευση».

Τα στοιχεία της CBRE δείχνουν ότι τα δάνεια σε κτίρια γραφείων αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του προβλεπόμενου ελλείμματος.

Το προβλεπόμενο χάσμα βασίζεται στην τρέχουσα τιμολόγηση και τη διαθεσιμότητα του χρέους, αλλά αυτό θα μπορούσε να μειωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου, εάν τα επιτόκια σταθεροποιηθούν και οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να μειώνουν όπως αναμένεται επί του παρόντος. Αυτό θα οδηγήσει σε κάποια ανάκαμψη των κεφαλαιακών αξιών και σε βελτιωμένους όρους χρηματοδότησης, μειώνοντας το χάσμα κατά περίπου 35%, σύμφωνα με την ανάλυση της CBRE.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή