Αυξημένη είναι η παραγωγή στα αμερικανικά εργοστάσια μετά την ανάκαμψη που σημειώθηκε στην κατασκευή οχημάτων εξαιτίας του τερματισμού των απεργιών.

Η αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής τον Νοέμβριο, ήταν 0,3%  σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ . Τα στοιχεία για τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα και έδειξαν ότι η παραγωγή στα εργοστάσια μειώθηκε κατά 0,8% αντί του 0,7% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

ΗΠΑ: Η επιβράδυνση στις προσλήψεις σηματοδοτεί το… φρενάρισμα της οικονομικής ανάπτυξης

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι η εργοστασιακή παραγωγή θα ανακάμψει κατά 0,4%. Εξαιρουμένων των μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών, η μεταποιητική παραγωγή υποχώρησε 0,2% τον περασμένο μήνα.

Υψηλός δανεισμός

Η ασθενέστερη δραστηριότητα σε άλλους κλάδους συνδέεται μάλλον με τον υψηλότερο δανεισμό και την εξασθένηση της ζήτησης αγαθών.

Η μεταποίηση, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,1% της οικονομίας, συνεχίζει να παρεμποδίζεται από τα υψηλότερα επιτόκια. Παρά τη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών και τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων το επόμενο έτος, δεν αναμένεται ταχεία βελτίωση της εργοστασιακής παραγωγής καθώς οι επιχειρήσεις περιορίζουν τη συσσώρευση αποθεμάτων εν αναμονή της ηπιότερης ζήτησης.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης για 13 συνεχόμενους μήνες, το μεγαλύτερο διάστημα από την περίοδο Αυγούστου 2000-Ιανουαρίου 2002.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη και σε νέες οικονομικές προβλέψεις «σηματοδότησε» ότι η ιστορική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής που σχεδιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στο τέλος της και ότι το 2024 έρχεται χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Οι θλιβερές προοπτικές για τη μεταποίηση ενισχύθηκαν την Παρασκευή από την έρευνα Empire State της Fed της Νέας Υόρκης, η οποία έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην περιοχή βυθίστηκε βαθύτερα στην ύφεση τον Δεκέμβριο.

Οι κατασκευαστές στην περιοχή δεν ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες θα βελτιωθούν τους επόμενους έξι μήνες. Οι έρευνες κλίματος, όπως οι ISM και Empire State, ωστόσο, πιθανόν να υπερεκτιμούν την αδυναμία στη μεταποίηση.

Η έκθεση της Fed έδειξε ότι η παραγωγή στα εργοστάσια μειώθηκε κατά 0,8% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.

Οι απεργίες στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Η παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών ανέκαμψε 7,1% τον περασμένο μήνα, αναπληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης κατά 9,9% τον Οκτώβριο, μετά το τέλος των απεργιών της United Auto Workers κατά των «τριών μεγάλων» αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ.

Υπήρξαν σταθερές αυξήσεις στην παραγωγή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ηλεκτρονικών προϊόντων, καθώς και στην αεροδιαστημική και στο μεταφορικό εξοπλισμό, οι οποίες – μαζί με την παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών – συνέβαλαν στην ενίσχυση της διαρκούς μεταποίησης κατά 1,2%.

Ωστόσο, η παραγωγή προϊόντων ξύλου μειώθηκε. Η παραγωγή μη διαρκών αγαθών μειώθηκε κατά 0,5% εν μέσω απότομων μειώσεων στην παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων καθώς και ενδυμάτων και δέρματος.

Η παραγωγή των ορυχείων αυξήθηκε κατά 0,3% μετά από πτώση 1,1% τον Οκτώβριο. Η παραγωγή των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας υποχώρησε κατά 0,4% μετά από πτώση 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% τον Νοέμβριο μετά από μείωση 0,9% τον Οκτώβριο.

Η χρησιμοποίηση του παραγωγικού δυναμικού για τον βιομηχανικό τομέα, ένα δείκτης για το πόσο χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις τους πόρους τους, αυξήθηκε κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας στο 78,8% τον Νοέμβριο. Είναι τώρα εννέα δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας κάτω από το μέσο όρο του 1972-2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση