Με εντυπωσιακή αύξηση 300% των προσαρμοσμένων κερδών προ φόρων και τόκων (Αdjusted EBIT), αλλά και μικρή υποχώρηση στον τζίρο έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης για την Κωτσόβολος, για το διάστημα δηλαδή από 1ης Μαΐου 2023 έως 28 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η μητρική Currys, ο τζίρος της ελληνικής αλυσίδας, η οποία έχει συμφωνηθεί να πουληθεί στη ΔΕΗ με το deal να ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο του 2024, κυμάνθηκε στα 291 εκατ. λίρες (περίπου 338 εκατ. ευρώ) μειωμένος κατά 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της χρήσης του 2022, κατά 2% σε ουδέτερη συναλλαγματική ισοτιμία και κατά 4% σε συγκρίσιμο αριθμό καταστημάτων (πωλήσεις like for like).

Κωτσόβολος: Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. της Currys η πώληση

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν κατά 300% στα 4 εκατ. λίρες (4,64 εκατ. ευρώ), με τον δείκτη λειτουργικών εξόδων να παραμένει γενικά σταθερός σε ετήσια βάση.

Το καθαρό περιθώριο κέρδους βελτιώθηκε κατά 110 μ.β. καλύπτοντας μεγάλο μέρος από τις απώλειες (-210 μ.β.), που σημειώθηκαν την αντίστοιχη περσινή περίοδο καθώς, όπως σημείωνε τότε η Currys, ποσοστό των ανατιμήσεων δεν είχε μετακυλιστεί στις τελικές τιμές καταναλωτή. Ως βασικοί λόγοι για την φετινή βελτίωση αναφέρονται το προϊοντικό μείγμα και τα χαμηλότερα κόστη.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 7 εκατ. λίρες, αυξημένες κατά 3 εκατ. λίρες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης λόγω του υψηλότερου λειτουργικού κέρδους. Οι επενδύσεις (κεφαλαιακές δαπάνες) κυμάνθηκαν επίσης σε περίπου 7 εκατ. λίρες και κατευθύνθηκαν στο δίκτυο καταστημάτων, σε υποδομές πληροφορικής και IT και στη διανομή.

Σημειώνεται πως μέσα σε αυτό το διάστημα η Κωτσόβολος ενίσχυσε το δίκτυό της με 4 νέα καταστήματα στην Ελλάδα και 1 στην Κύπρο. Στις 28 Οκτωβρίου 2023 το δίκτυο της αλυσίδας αριθμούσε 95 καταστήματα (81 εταιρικά και 14 franchise) εκ των οποίων τα 3 στην Κύπρο.

Για την οικονομική χρήση 1η Μαΐου 2022 – 29η Απριλίου 2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 49 εκατ. ευρώ (στη βάση του IFRS 16) και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός.

Το deal με τη ΔΕΗ

«Στις 3 Νοεμβρίου, ανακοινώσαμε την πώληση της Κωτσόβολος, μια συναλλαγή που στη συνέχεια εγκρίθηκε από τους μετόχους μας. Η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση που ήμασταν υπερήφανοι που την είχαμε στην κατοχή μας, αλλά μια πώληση σε αυτή τη στιγμή είναι προς το συμφέρον των μετόχων» ανέφερε ο Alex Baldock, Group Chief Executive της Curry’s σχετικά με την πώληση της Κωτσόβολος στη ΔΕΗ.

Ο όμιλος Currys αναμένει να λάβει τις απαραίτητες τελικές εγκρίσεις για την εξαγορά της Κωτσόβολος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με τα καθαρά ταμειακά έσοδα (Net Cash Proceeds) που θα εισπράξει να ανέρχονται περίπου σε 156 εκατ. λίρες, τα οποία θα κατευθυνθούν στη μείωση των υποχρεώσεων του.

«Τα έσοδα από την προγραμματισμένη πώληση της Κωτσόβολος, σε τιμή που αντιστοιχεί σε πολύ καλό αποτέλεσμα για τους μετόχους, θα μας ενδυναμώσει περισσότερο» ανέφερε σχετικά ο Alex Baldock.

Εν τω μεταξύ οι μέτοχοι της ΔΕΗ ενέκριναν εχθές τις τροποποιήσεις του καταστατικού της εισηγμένης ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό τον δρόμο ώστε να μετατραπεί «από μία εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε μίαν εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, επικεφαλής ενός πολυσχιδούς και μεγάλου πολυεθνικού Ομίλου, που δραστηριοποιείται, αμέσως ή εμμέσως, σε πολλές επιμέρους Αγορές, πέραν αυτής της ενέργειας».

Με τις αλλαγές σε σειρά παραγράφων και άρθρων του καταστατικού της ΔΕΗ έρχονται να ενσωματωθούν οι εξαγορές από τον ενεργειακό όμιλο της Κωτσόβολος και της ENEL στη Ρουμανία.

Κινητή τηλεφωνία και κλιματιστικά σε άνοδο – Ο ρόλος των πυρκαγιών

Σχετικά με τις πωλήσεις της Κωτσόβολος, όπως αναφέρεται από την Currys, το πρώτο εξάμηνο η κινητή τηλεφωνία σημείωσε ισχυρές επιδόσεις, κυρίως λόγω νέων των λανσαρισμάτων της Apple.

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις της αλυσίδας στον κλάδο της πληροφορικής μειώθηκαν σε σύγκριση με τις ισχυρές πωλήσεις πέρυσι, όταν είχαν επωφεληθεί από τις κρατικές επιδοτήσεις για φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ».

Επίσης μειώθηκαν οι πωλήσεις καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών λόγω της ασθενέστερης ζήτησης στην κατηγορία των τηλεοράσεων.

Αντίθετα οι επιδόσεις στον κλάδο του κλιματισμού ενισχύθηκαν, με το κρατικό πρόγραμμα επιδοτήσεων «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Currys σημειώνει πως «μετά από μια ισχυρή εκκίνηση της περιόδου, οι πωλήσεις μειώθηκαν, ειδικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο λόγω της επίδρασης των πυρκαγιών». Σημειώνει, ωστόσο, πως το καθαρό περιθώριο επανάκαμψε δυναμικά ενώ τα κόστη ελέγχθηκαν πολύ καλά.

Υποχώρησαν οι online πωλήσεις

Η οριστική επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε την κατανομή των ποσοστών πωλήσεων μεταξύ του ψηφιακού καναλιού και των φυσικών καταστημάτων.

Έτσι το φυσικό δίκτυο της Κωτσόβολος κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το online, με το μερίδιο των καταστημάτων να αυξάνεται κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο της προηγούμενης χρήσης.

Συγκεκριμένα στο πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2023/2024 οι online πωλήσεις διαμορφώθηκαν στο 5% των συνολικών πωλήσεων, έναντι 7% κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2022/2023, επιστρέφοντας στο ποσοστό που είχαν προ πανδημίας.

Ας σημειωθεί πως σε Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία το μερίδιο των ηλεκτρονικών πωλήσεων στον τζίρο της Currys ανέρχεται σταθερά στο 43% ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες στο 25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις