Το 1950 όταν γινόταν της Κορέας (στις 25 Ιουνίου είχε ξεκινήσει ο πόλεμος της Κορέας ή «ξεχασμένος πόλεμος», όπως έμεινε στην ιστορία), στην Ελλάδα ιδρύονταν 4 εταιρείες που έμελλε να αλλάξουν το καταναλωτικό της στάτους.
Από τη μεγαλύτερη, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού – ΔΕΗ στην οποία δόθηκε το αποκλειστικό προνόμιο παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι τις (πολύ) μικρότερες: το μαγαζάκι του Παναγιώτη Κωτσόβολου, την Α. Φουρλής & ΣΙΑ Ο.Ε. και το Ράδιο Αθήναι του Μάνου Δαμίρη, όλες βασίστηκαν στον εκδημοκρατισμό του ηλεκτρικού και μέσα στα 73 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε μέχρι σήμερα, ενώθηκαν και επιχειρηματικά.
ΔΕΗ: Στα 179 εκατ. ευρώ το cash για την εξαγορά της Κωτσόβολος
Πλέον και επίσημα ο 5ος ιδιοκτήτης της Κωτσόβολος είναι η ΔΕΗ. Πριν ακριβώς 30 χρόνια, το 1993, την τύχη της κορυφαίας αλυσίδας ηλεκτρικών όριζε η Φουρλής Trade AEBE ως ο 3ος ιδιοκτήτης της, ενώ το 1998 η απόκτηση της Ράδιο Αθήναι την εκτόξευσε.
Ας δούμε όμως την ιστορία από την αρχή.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Τα «ταξίδι» του Κωτσόβολου ξεκίνησε το 1950 από ένα μικρό κατάστημα στην οδό Αριστείδου 1, στο πλάι της πλατείας Κλαυθμώνος, στο κέντρο της Αθήνας.
Εκεί ο Παναγιώτης Κωτσόβολος, άρχισε να πουλάει ηλεκτρικές συσκευές. Με σλόγκαν «όλα χωρίς λεφτά», λάνσαρε τις πωλήσεις με δόσεις και οι καταναλωτές μπορούσαν να ακολουθήσουν τα hot trends της εποχής, όπως η απόκτηση ραδιoφώνου και ηλεκτρικής κουζίνας.
Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, οι συσκευές που διέθετε ο Κωτσόβολος έγιναν απαραίτητες για τον εξοπλισμό κάθε μοντέρνου νοικοκυριού, αφού η Ελλάδα εξηλεκτρίζεται.
Η εποχή Παράβαλου
Η πιο δυναμική εποχή ανάπτυξης της εταιρείας ξεκινάει στο τέλος της δεκαετίας του ’70.
Και ο λόγος ήταν ο Μαρίνος Παράβαλος, ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με την καθιέρωση και την εκτόξευση της αλυσίδας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, όταν το 1979 εξαγόρασε το 56% της επιχείρησης αναλαμβάνοντας και τη διοίκηση.
Τότε το κεντρικό σλόγκαν ήταν το «Κωτσόβολος – Νέα Γενιά – Αριστείδου 9» και καθιερώθηκε η δωρεάν μεταφορά των προϊόντων που αγόραζαν οι καταναλωτές, ενώ ήταν το πρώτο κατάστημα που άρχισε να δέχεται την πληρωμή με πιστωτικές κάρτες.
Ο Παράβαλος εξαγόρασε το 100% της Κωτσόβολος δύο χρόνια αργότερα και το 1980 η εταιρεία έγινε ανώνυμη.
Το 1989 μετρούσε ήδη 5 καταστήματα: στην Αθήνα, στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία, στη Λεωφόρο Μεσογείων και στην Καλλιθέα.
Αναζήτηση κεφαλαίων και συμμάχων
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η ελληνική αγορά ηλεκτρικών συσκευών, στην οποία συνυπήρχαν μαζί με ορισμένες μεγάλες και εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις, προσπαθούσε να βρει το «νήμα» που τη συνέδεε με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά. Ο ανταγωνισμός είχε αρχίσει να γίνεται οξύς.
Ο Παράβαλος ήθελε να βρει κεφάλαια για να επεκτείνει την εταιρεία. Αν και στην αρχή απευθύνθηκε στον μεγάλο ανταγωνιστή του, τον Μάνο Δαμίρη, ιδιοκτήτη τότε της μεγαλύτερης εταιρείας στον χώρο του λιανεμπορίου ηλεκτρικών συσκευών, της Ραδιο-Αθήναι, η αρνητική του απάντηση οδήγησε τελικά την Κωτσόβολος στην «αγκαλιά» του Φουρλή.
Ο Φουρλής και η επέκταση
Έτσι τον Ιανουάριο του 1993 η Φουρλής Trade ΑΕΒΕ, τότε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ηλεκτρικών συσκευών στη χώρα, εξαγόρασε το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ, με τον Μαρίνο Παράβαλο να κατέχει το υπόλοιπο 49% και να παραμένει στη διοίκηση.
Ένας νέος κύκλος ανάπτυξης είχε ξεκινήσει για την Κωτσόβολος, με το δίκτυό της να επεκτείνεται ραγδαία με 25 νέα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.
Την επόμενη χρονιά, που αποδείχθηκε σταθμός στην πορεία της αλυσίδας, επεκτάθηκε εκτός ελληνικών συνόρων.
Το 1997 οι πωλήσεις της Κωτσόβολος έφθαναν σε 47,5 δισ. δρχ. και τα κέρδη της ήταν 1,2 δισ. δρχ.
Ήταν τότε που διοίκηση της αλυσίδας αποφάσισε ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί εάν προστεθεί στον όμιλο μία «έτοιμη» αλυσίδα εξ ου και η εξαγορά της «συνομήλικής» της, Ράδιο Αθήναι, που είχε γίνει γνωστή με το σλόγκαν «Ράδιο Αθήναι πρώτο ήταν, πρώτο είναι».
Τον Μάιο του 1998 η Κωτσόβολος ανακοίνωσε ότι απέκτησε το 51% της αλυσίδας Ράδιο Αθήναι, με τίμημα 4 δισ. δρχ.
Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του ’97 η δημιουργία της One Way Technostores, ενώ το 1999 η Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ μπήκε στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Εποχή Dixons
Τον Μάιο του 2000, έχοντας κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός κολοσσού της διεθνούς αγοράς, ξεκίνησε τη συνεργασία με τον βρετανικό όμιλο Dixons, από τον οποίο εξαγοράστηκε πλήρως το 2005.
Παράλληλα, η εταιρεία μπαίνει στην ηλεκτρονική αγορά με online καταστήματα αλλά επεκτείνει και τη φυσική της παρουσία με νέα ιδιόκτητα καταστήματα και με το σύστημα Franchise. Τα καταστήματά της ανακαινίζονται στα διεθνή πρότυπα του ομίλου Dixons φέρνοντας πρώτη στην αγορά ένα ολοκαίνουργιο concept για MegaStores.
Παρουσιάζει καινοτόμες υπηρεσίες όπως το total support για την κάλυψη των συσκευών, φέρνει πρώτη στην αγορά κορυφαία προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας όπως η τηλεόραση 3D απεικόνισης και δραστηριοποιείται με επιτυχία στην εξυπηρέτηση εταιρικών πελατών (B2B).
Η εταιρεία συνεχίζει τις αναπτυξιακές της κινήσεις όλη τη δεκαετία 2010 – 2020, ενώ για τη διετία 2022 – 2023 οι επενδύσεις της Κωτσόβολος θα ξεπεράσουν τα 26 εκατ. ευρώ, όπως είχε προαναγγείλει πέρυσι το καλοκαίρι ο CEO της αλυσίδας Γιάννης Βασιλάκος. Μεταξύ αυτών και το νέο Logistics Center που σχεδιάζει η εταιρεία στο Θριάσιο Πεδίο, έκτασης 56.000 τ.μ.. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η «βόμβα» της πώλησης
Ο 4ος ιδιοκτήτης της Κωτσόβολος, ο βρετανικός όμιλος Currys (πρώην Dixons), ανακοίνωσε ότι πουλάει τη γνωστή αλυσίδα στις 16 Ιουνίου 2023.
Πέντε μήνες μετά η Κωτσόβολος, με 93 καταστήματα στην Ελλάδα και τρία στην Κύπρο (σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο), βρίσκεται στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ, με την Currys να εισπράττει καθαρά 179 εκατ. ευρώ, διαψεύδοντας τα σχόλια ισχυρών παραγόντων του εγχώριου εμπορίου, πως «θα είναι έκπληξη, αν πουληθεί (σ.σ. η Κωτσόβολος) για λιγότερο από 400 εκατ. ευρώ».
Για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 30.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών 733 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε 49 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός. Το management της Κωτσόβολος αναμένει για την επόμενη οικονομική χρήση ακόμη καλύτερες επιδόσεις.
Latest News
Ποιος ήταν ο Ισάκ Αντίκ που μας έμαθε τα ρούχα Mango
Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ισπανικής εταιρείας μόδας Mango σκοτώθηκε σε δυστύχημα στις 14 Δεκεμβρίου - Η παρακαταθήκη και η περιουσία του
Ακόμη μια Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα - Τι περιμένει η αγορά
Το 54% των Ελλήνων δήλωσαν ότι θα ξοδέψουν περίπου τα ίδια με πέρυσι για εορταστικές αγορές, ενώ περισσότερα προτίθενται να ξοδέψει το 4%
Προϋπολογισμός 2025: Οι παροχές 1,1 δισ. και η δέσμη μέτρων για τις προμήθειες των τραπεζών
Ο προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται σήμερα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου - Ο Μητσοτάκης για παροχές και προμήθεια τραπεζών
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»
Πώς θα κινηθεί η αγορά τα Χριστούγεννα - Τι σχεδιάζουν Jumbo, Κωτσόβολος, Πλαίσιο
Τα Χριστούγεννα αναμένονται οι παραδοσιακές αγορές - το βάρος και τα ερωτηματικά για τις «δεύτερες ανάγκες» μετατίθενται για την εκπτωτική σεζόν του Ιανουαρίου
Τα «παράδοξα» του εμπορικού συνδικαλισμού – Τα 30 χρόνια ΕΣΕΕ και το ντεμπούτο της Αθήνας
Τα πρόσωπα που σημάδεψαν τον θεσμό – Η γένεση της ΕΣΕΕ και η πρώτη φορά πρόεδρος από την πρωτεύουσα
Τι φέρνει ο «γάμος» Entersoft με SoftOne – Στα σχέδια νέες εξαγορές
Όπως είπε ο κ. Κοτζαμανίδης μέχρι πρότινος Entersoft και Softone ήταν ανταγωνιστές μεν αλλά με αμοιβαίο μεταξύ τους σεβασμό, ενώ χαρακτήρισε τις δύο εταιρείες «διαμάντια του κλάδου»
«Κλείδωσε» η εξαγορά της Κάμπος Χίου από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη
Στην τελική ευθεία οι συζητήσεις του θεσσαλικού ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία με την Κάμπος Χίου – Έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου από τη χιώτικη εταιρεία
Στη Newsphone το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά μετά από πλειστηριασμό
Ο σημερινός πλειστηριασμός για το κτίριο της Ράδιο Κορασίδης στον Πειραιά, είχε μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.417.000 ευρώ
Πράσινο φως από την Κομισιόν για παράταση του «Ηρακλή» - Στα 3 δισ. ο προϋπολογισμός
Η Κομισιόν ενέκρινε νέα παράταση του προγράμματος έως το τέλος του Ιουνίου