
Θετικά σχετικά με την Προέγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Δήμου Φυλής γνωμοδότησε το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.
Το έργο αφορά στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και πράσινου Επιχειρηματικού Πάρκου σε ακίνητο περίπου 450 στρεμμάτων, στην περιοχή «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής και την παροχή οικονομικών κινήτρων, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, στις επιχειρήσεις διαμεταφοράς που εδρεύουν στην περιοχή του Ελαιώνα για την μετεγκατάστασή τους στο νέο Logistics Park.
Η διαδικασία
Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ έχει οριστεί φορέας ωρίμανσης του έργου και διενέργειας όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών για την παραχώρηση του ακινήτου στο επενδυτικό σχήμα που θα αναλάβει τη δημιουργία και διαχείριση του Πάρκου. Το έργο της ωρίμανσης και η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων διαμεταφοράς χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φορέα χρηματοδότησης το ΥΠΕΝ.
Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ολοκλήρωσε την μελέτη αποτύπωσης και καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή του Ελαιώνα και τη μελέτη δημιουργίας υποδοχέα (επιχειρηματικού πάρκου) και υπέβαλε το αίτημα προέγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ώστε να αποδοθούν οι κατάλληλες χρήσεις γης στο εν λόγω ακίνητο.
Με την απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, ολοκληρώνονται από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ωρίμανσης, σε επίπεδο προέγκρισης ΕΠΣ. Ειδικότερα:
· Επικυρώνεται η χωροθέτηση του Υποδοχέα,
· Αποδίδονται οι απαιτούμενες Χρήσεις γης Logistics & Παραγωγικών Δραστηριοτήτων στο ακίνητο,
· Διασφαλίζονται οι προνομιακοί Συντελεστές Δόμησης, Κάλυψης και Όγκου, και
· Ορίζεται ο οδικός χάρτης διαδικασιών με βάση τον Ν.4982/22 για την υλοποίηση του Πάρκου.
Υπουργική απόφαση
Σε συνέχεια της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, αναμένεται η σχετική Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) η οποία και θα επισφραγίσει την πολεοδόμηση του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αναμένεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την ανάδειξη ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, δήλωσε: «H θετική γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ για το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου στον τομέα των Logistics. Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά με ταχείς ρυθμούς την ωρίμανση ενός σύγχρονου, «πράσινου» και οργανωμένου Επιχειρηματικού Πάρκου, μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και θα έχει πολλαπλά οφέλη για την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον: νέες θέσεις εργασίας, αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μεταφορικών επιχειρήσεων της πρωτεύουσας, εδραίωση της χώρας μας στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Αττικής και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Παράλληλα, θα απελευθερωθούν ζωτικοί χώροι στον Ελαιώνα, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν κατάλληλα προς όφελος των πολιτών, οικοδομώντας μια νέα αναπτυξιακή ταυτότητα για ολόκληρη την περιοχή».


Latest News

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,7% στον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι κερδίζουν κρατικά ταμεία και πολίτες από την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο
Τα έργα πρότυπο από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο – Τα μηνύματα Περιστέρη

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Παπασταύρου: Εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία – Το έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 167 εκατ. ευρώ - Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Στα χέρια Premia, Dimand και AKTOR οι φοιτητικές εστίες του μέλλοντος
Γιατί developers και κατασκευαστικές εταιρείες εστιάζουν στις φοιτητικές εστίες - Κινήσεις ματ από Premia, Dimand και AKTOR

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μετρό Θεσσαλονίκης: Αμεσα η επέκταση προς την Καλαμαριά, πέντε νέοι σταθμοί
«Άμεση προτεραιότητα η επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης μέχρι την Καλαμαριά» τόνισε ο Χρίστος Δήμας

Ταχιάος: Σύντομα η σύμβαση παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ
«Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την απαιτούμενη έγκριση», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Χανιά: Στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση της αποκατάστασης και ανάδειξης Ενετικών Νεωρίων
Στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» του ΕΣΠΑ, εντάσσεται το έργο που θα πραγματοποιηθεί στην παλιά πόλη στα Χανιά

Δήμας: Η Γέφυρα Χειμωνικού είναι μια καινούργια και πιο ανθεκτική υποδομή στην Κεφαλονιά
Εγκαινιάστηκε η νέα Γέφυρα Χειμωνικού