Σε αποκλεισμό ενός από τα κύρια περάσματα προς την Ουκρανία προχώρησαν εκ νέου σήμερα Πολωνοί οδηγοί φορτηγών, μία εβδομάδα αφότου αντίστοιχες κινητοποιήσεις διάρκειας πολλών ημερών είχαν προσωρινά διακοπεί.

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι παλεύει με την «κόπωση» του πολέμου

Όπως σημειώνει το Reuters, Πολωνοί οδηγοί έχουν αποκλείσει αρκετές διαβάσεις με την Ουκρανία από τις 6 Νοεμβρίου, απαιτώντας από την ΕΕ να επαναφέρει ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι ουκρανικές εταιρείες χρειάζονται άδειες για να δραστηριοποιηθούν στο μπλοκ. Το ίδιο για τους Ευρωπαίους φορτηγατζήδες προκειμένου να εισέλθουν στην Ουκρανία.

Η διαμαρτυρία αφορούσε αρχικά τρεις συνοριακές διαβάσεις, αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκε σε άλλη μία.

Ξανά στα «χαρακώματα»

Ο αποκλεισμός στο συνοριακό πέρασμα Jahodyn-Dorohusk λύθηκε προσωρινά όταν δήμαρχος της περιοχής ανέλαβε δράση για να τον σταματήσει επειδή φοβόταν ότι θα απειλούσε θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Ωστόσο, την Παρασκευή, το περιφερειακό δικαστήριο του Λούμπλιν ανέτρεψε την απόφαση του δημάρχου που απαγόρευε τη συγκέντρωση των φορτηγατζήδων, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεταφορείς μπορούν να συνεχίσουν τη διαμαρτυρία τους.

«Τώρα θα αφήσουμε να περνούν 10 οχήματα ανά ώρα» δήλωσε στο Reuters ο Tomasz Borkowski, επικεφαλής της Επιτροπής Προστασίας Μεταφορέων και Εργοδοτών Μεταφορών.

«Δώσαμε [μία λίστα με] ορισμένα πράγματα που πρέπει να κάνει η ουκρανική κυβέρνηση μέχρι την Τετάρτη. Αν τα κάνει τότε ίσως αναστείλουμε τη διαμαρτυρία. Μέχρι τότε συμφωνήσαμε ότι θα αφήνουμε να περνούν 10 οχήματα ανά ώρα».

Προειδοποίηση

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών, θα επιβάλουν αυστηρότερα όρια για το πόσα οχήματα μπορούν να περάσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία από το τελωνείο της Πολωνίας που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η αναμονή στο πέρασμα του Ντοροχούσκ ήταν 68 ώρες τη Δευτέρα. Τα ουκρανικά τελωνεία δήλωσαν ότι υπήρχαν περίπου 2.000 φορτηγά στην ουρά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή