Στο παρά ένα της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έρχονται νέες αλλαγές που αφορούν στη ρύθμιση για τους συνταξιούχους που οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία.

Με το νέο λίφτινγκ της ρύθμισης μειώνεται το όριο ηλικίας για όσους οφείλουν αλλά έχουν συμπληρώσει 40 έτη εργασίας καθώς δεν χρειάζεται να έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο των 67 αλλά μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και συνταξιοδοτηθούν ακόμη και όταν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίας.

Σύγχρονη μάστιγα για τις επιχειρήσεις η εύρεση προσωπικού

Η νέα ρύθμιση

Με τη νέα προσθήκη στη ρύθμιση για όσους οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς στελεχών του Υπουργείου Εργασίας όπως αναφέρουν στον OT μπορούν να ξεπαγώσουν περίπου 15.000 με 20.000 συντάξεις που λίμναζαν λόγω οφειλών. Έτσι το σχήμα γίνεται πιο ευέλικτο και πλέον δημιουργούνται και νέοι δικαιούχοι τη ρύθμισης που επεκτείνει το νέο πλαφόν στις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ .

Βάσει της ρύθμισης που έχει ενταχθεί ήδη στο μίνι ασφαλιστικό δίνεται η δυνατότητα λήψης του 40% της σύνταξης σε όσους μη μισθωτούς οφείλουν στον ΕΦΚΑ μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ και σε όσους αγρότες χρωστούν αντίστοιχα ποσά μεταξύ 6.000 και 10.000 ευρώ. Yπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν εάν δεν αποπλήρωναν εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό.

Οι νέες προϋποθέσεις

Οι οφειλέτες βέβαια για να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις, να έχουν συμπληρώσει το 67 έτος ηλικίας και να έχουν πληρωμένα 20 τουλάχιστον έτη εργασίας ή να έχουν ηλικία από 62-66 έτη, 20 τουλάχιστον πληρωμένα χρόνια εργασίας αλλά και 40 χρόνια εργασίας(το νέο κριτήριο που προστέθηκε στη ρύθμιση).Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι εν αναμονή συνταξιούχοι μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση εφόσον βέβαια συμφωνήσουν στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου και μετά τον έλεγχο οι καταθέσεις τους δεν ξεπερνούν τις 12.000€(6.000€ για αγρότες). «Μέσω της νέας προσθήκης του μικρότερου ηλικιακού ορίου μπορούν να ενταχθούν και συνταξιούχοι που θα έπρεπε να περιμένουν άλλα 5 χρόνια για να μπουν στη νέα ρύθμιση» αναφέρουν ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στον OT

Τι ισχύει σήμερα και τι αλλάζει

Μέχρι σήμερα προβλέπεται η δυνατότητα λήψης σύνταξης με οφειλές έως 20.000 ευρώ που παρακρατούνται από το τελικό ποσό της σύνταξης, σε 60 ισόποσες δόσεις. Πλέον, βάσει της νέας διάταξης, σύνταξη θα μπορούν να λάβουν και όσοι έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ (και έως 10.000 ευρώ στην περίπτωση αγροτών).Μέχρι το χρέος να πέσει στα 20.000 ευρώ θα παρακρατείται το 60% της σύνταξής τους. Στη συνέχεια θα ισχύει η σημερινή πρόβλεψη, με ρύθμιση του χρέος σε 60 ισόποσες δόσεις που επίσης θα παρακρατούνται από το ποσό της σύνταξης. Αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες μόνο με κύρια ασφάλιση (π.χ., πρώην ΟΑΕΕ), θα πληρώνουν την εισφορά με προσαύξηση 50%, ενώ αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση (π.χ., δικηγόροι και μηχανικοί), θα πληρώνουν την εισφορά κύριας ασφάλισης με προσαύξηση 40% και την εισφορά επικουρικής με προσαύξηση 40%

Ένταξη στη ρύθμιση και για μεγαλύτερες οφειλές

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ και στις περιπτώσεις που οι οφειλές υπερβαίνουν το νέο πλαφόν ,ο εν δυνάμει συνταξιούχος θα μπορεί α καταβάλλει το υπερβάλλον ποσό ,στη συνέχεια να μπαίνει στη νέα ρύθμιση που ξεκινά από τις 30.000€ έως τις 20.000€ και στη συνέχεια να αποπληρώνει το εναπομείναν χρέος σε 60 δόσεις.Για παράδειγμα συνταξιούχος που οφείλει 35.000€ και έχει τις προϋποθέσεις δηλαδή τα όρια ηλικίας και τα χρόνια ασφάλισης ,τα όρια των καταθέσεων αλλά οι οφειλές του είναι πάνω από το νέο όριο των 30.000€,μπορεί να εξοφλήσει τις 5.000€ εφάπαξ και συνέχεια να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση που παρακρατείτε το 60% της σύνταξης και όταν το χρέος πέσει στις 20.000€,τότε στη συνέχεια να μπει στη ρύθμιση των 60 δόσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών
Tax |

ΠΟΦΕΕ: Τι αποφασίστηκε στην ολομέλεια των Προέδρων των 50 Ενώσεων Λογιστών

Προβληματισμό προκάλεσαν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το χρόνιο πρόβλημα της περιόδου υποβολής των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων