Στο « κόκκινα» βρέθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις αμερικανικές μετοχές και με το ίδιο αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση στη Wall Street, αφενός γιατί επενδυτές κατοχύρωσαν τα κέρδη τους και αφετέρου οι μετοχές της FedΕx, οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο για την οικονομία, κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 10% στην προσυνεδρίαση.

Στον αντίποδα οι αγορές ομολόγων καταγράφουν ράλι, με τις τιμές των τίτλων να κινούνται ανοδικά, καθώς έλαβαν νέα ώθηση από την επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Βρετανία. Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως και 11 μονάδες βάσης, ενώ το η απόδοση του γερμανικού 1οετούς υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά σε εννέα μήνες. Η τάση μεταφέρθηκε και στην αμερικανική αγορά ομολόγων, ρίχνοντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων περίπου πέντε μονάδες βάσης χαμηλότερα, με πτώση μεγαλύτερη από 40 μονάδες βάσης ήδη αυτό το μήνα.

Πετρέλαιο: Μια ανάσα από τα 80 δολάρια η τιμή του Brent

Στη Wall στην αρχή της συνεδρίασης ο Dow Jones, έχασε 92 μονάδες ή 0,2%, σημειώνοντας την πρώτη πτώση εδώ και 10 ημέρες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,2%, αφού προσέγγισε την Τρίτη ένα υψηλό ρεκόρ. Ο Nasdaq Composite  κατέγραψε απώλειες 0,1%. Οι traders, όπως αναφέρει το Bloomberg, εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από 150 μονάδες βάσης το 2024, ήτοι κατά 10 μονάδες περισσότερο από τις εκτιμήσεις της Τρίτης, ενώ αρχίζουν να εξισορροπούν την αισιοδοξία για τη  μείωση των επιτοκίων με τον κίνδυνο οικονομικής αδυναμίας. Το καμπανάκι από την πορεία την μετοχή της FedEx δεν δίνει αισιόδοξα μηνύματα.

Ανησυχία για ύφεση

«Είναι δύσκολο να δούμε έναν τόσο γρήγορο και βαθύ κύκλο μείωσης των επιτοκίων, όπως φαίνεται να υποθέτει η αγορά, εκτός εάν η βασική υπόθεση είναι μια βαθιά ύφεση» εξηγεί ο Ντάνιελ Αντονούτσι,  επικεφαλής επενδύσεων στην Quintet Private Bank.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, όπου οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έμειναν στάσιμες, εγκαταλείποντας τα πρώτα κέρδη που προκλήθηκαν από τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων.

Η πρόσφατη περιστερίσια  στροφή της Fed δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το τελευταίο ράλι των μετοχών και των ομολόγων. Αυτό βοήθησε να τεθεί ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 σε τροχιά για την καλύτερη χρονιά του από το 1999, ενώ ο S&P 500 απέχει λιγότερο από 1% από την κορυφή ρεκόρ κλεισίματος.

Οι ταύροι των ομολόγων πήραν νέα ενθάρρυνση την Τρίτη από τον πρόεδρο της Richmond Fed Τόμας Μπάρκιν ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα «ανταποκριθεί κατάλληλα» εάν συνεχιστεί η πρόσφατη πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Το επενδυτικό εδνιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων για τις πωλήσεις κατοικιών, το ΑΕΠ και τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών αγαθών για να διαμορφώσουν εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής.

Ενισχύεται το πετρέλαιο

Εν τω μεταξύ, οι αγορές αρχίζουν να σταθμίζουν τους κινδύνους που απορρέουν από πιθανές καθυστερήσεις στη ναυτιλία και αυξήσεις του κόστους μεταφοράς, καθώς οι εταιρείες εκτρέπουν τα φορτία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα για να αποφύγουν τις επιθέσεις των μαχητών. Αυτή η αναδρομολόγηση θα σημάνει υψηλότερο κόστος μεταφοράς και μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του το Bloomberg Economics.

Το αργό πετρέλαιο διεύρυνε τα κέρδη του, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent να διατηρούνται κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών ναυτιλιακών εταιρειών AP Moller-Maersk και Hapag-Lloyd διεύρυναν τα πρόσφατα κέρδη, ενώ η εισηγμένη στις ΗΠΑ ZIM Integrated Shipping σημείωσε άνοδο στις προσυνεδριακές συναλλαγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές