Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες λαμβάνουν σημαντικές στηρίξεις από τα ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το μέτωπο του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και το θετικό διεθνές κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να κερδίζει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,30% στις 7.737 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,25% στις 16.786 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,27% στις 7.595 μονάδες.

Το κλίμα

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, στο 3,9%, από 4,6% τον Οκτώβριο, προσθέτοντας πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια το 2024.

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25% και είπε ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Την ίδια ώρα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω τον Ιανουάριο και να διαμορφωθεί στο -25,1, έναντι του αναθεωρημένου ποσοστού του -27,6 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με κοινή έκθεση που δημοσιεύθηκε από το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK και το Ινστιτούτο Αποφάσεων Αγοράς της Νυρεμβέργης (NIM).

Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9 μονάδες και να διαμορφωθεί στο αρνητικό 0,4. Ο δείκτης προσδοκιών εισοδήματος προβλέπεται να κερδίσει 6,2 μονάδες σε αρνητικό 8,8.

«Μένει να δούμε αν η τρέχουσα αύξηση αντιπροσωπεύει την έναρξη μιας διαρκούς ανάκαμψης του καταναλωτικού κλίματος», σχολίασε ο ειδικός καταναλωτών της NIM, Rolf Burkl, προειδοποιώντας ότι οι γεωπολιτικές κρίσεις και οι πόλεμοι, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και οι ανησυχίες για τον εθνικό προϋπολογισμό για το 2024 θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο μέλλον.

Τέλος, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία σημείωσαν ετήσια πτώση 7,9% τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, σε σύγκριση με το 11% του Οκτωβρίου, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές