Η φρενήρης λατρεία των Νοτιοκορεατών εμπόρων λιανικής για οτιδήποτε σχετίζεται με μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων έχει προκαλέσει ένα ιλιγγιώδες ράλι ενός παραγωγού κρίσιμων μερών, καθιστώντας τον ως την καλύτερη μετοχή στον κόσμο φέτος.

Οι μετοχές της Ecopro κέρδισαν με άνεση και τις 2.647 εταιρείες του παγκόσμιου δείκτη Bloomberg World Index – αποδίδοντας 571% φέτος και 200 μονάδες πάνω από τη δεύτερη Kum Yang, μια άλλη κορεατική εταιρεία που βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της τρέλας των EV.

Capital Economics: Όλα… χαμηλότερα το 2024 – Ανάπτυξη, πληθωρισμός, επιτόκια

Η Ecopro ήταν το πρότυπο του ασταμάτητου αγοραστικού ενθουσιασμού της αγοράς που προκάλεσε τεράστιες διακυμάνσεις σε ορισμένες νοτιοκορεατικές μετοχές φέτος. Ένας συνδυασμός παραγόντων -συμπεριλαμβανομένης της προτίμησης των επενδυτών λιανικής για μεταβλητότητα, οι ανοδικές εκκλήσεις από δημοφιλείς influencers του Youtube, καθώς και οι Κινέζοι ανταγωνιστές που αντιμετωπίζουν αυξημένο έλεγχο από τις ΗΠΑ- συνέβαλαν στο ενδιαφέρον για τους κατασκευαστές μπαταριών και τους προμηθευτές τους.

Η εταιρεία είδε την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται στα ύψη κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με την τιμή της να φτάνει από τα 110.000 γουόν στις αρχές του 2023 σε πάνω από 10 φορές μέσα σε επτά μήνες. Μια τέτοια διακύμανση προσέλκυσε τους επενδυτές να κυνηγήσουν γρήγορες αποδόσεις, ενώ συμπίεσε τους short που έβαλαν πτωτικά στοιχήματα, καθώς ο λόγος τιμής προς κέρδη της εταιρείας εκτοξεύτηκε πάνω από 500 το καλοκαίρι.

Πριν από την πρόσφατη απαγόρευση των αρχών για τις ανοικτές πωλήσεις (short selling ban), η Ecopro ήταν μία από τις μετοχές με τις περισσότερες ανοικτές πωλήσεις στη Νότια Κορέα. Οι μετοχές διαπραγματεύονται πλέον στα 691.000 γουόν, με χρηματιστηριακή αξία περίπου 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται 96 φορές τα κέρδη της.

Η «τρέλα» των μπαταριών

Το ράλι της μετοχής επωφελήθηκε εν μέρει από τις προσδοκίες για υψηλότερες παραγγελίες μπαταριών EV νωρίτερα φέτος, αλλά τα κέρδη της συνεχίστηκαν ακόμη και όταν ορισμένοι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση. Οι μετοχές έχουν πλέον υποχωρήσει σχεδόν 50% από το μέγιστο επίπεδο του Ιουλίου.

Το ράλι της Ecopro δημιούργησε επίσης τεράστια κέρδη πλούτου για τον ιδρυτή της Lee Dong-chae, ο οποίος είναι φυλακισμένος για εσωτερική πληροφόρηση. Ο ίδιος και η οικογένειά του είδαν την περιουσία τους να διογκώνεται κατά περίπου 3,3 δισ. δολάρια φέτος σε 3,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης