Αντίστροφη πορεία σε σχέση με φέτος αναμένεται να ακολουθήσουν το 2024 οι μετοχές της LVMH και άλλων εταιρειών ειδών πολυτελείας.

JPMorgan: Μην αγοράζετε ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελείας… ακόμα

Το 2023 ξεκίνησε δυναμικά λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας της Κίνας, όμως σύντομα η δυναμική αυτή εξαντλήθηκε. Το 2024, οι επενδυτές αναμένουν ότι οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας θα ξεκινήσουν από χαμηλότερο επίπεδο και σταδιακά θα «ανεβάσουν ταχύτητα», προς το δεύτερο εξάμηνο.

Μακρινή ανάμνηση

Όπως σημειώνει το Bloomberg, προς το παρόν το ζωηρό ξεκίνημα του 2023 που ώθησε για λίγο την χρηματιστηριακή αξία της LVMH πάνω από τα 500 δισ. δολάρια αποτελεί μια «μακρινή ανάμνηση», κυρίως λόγω της αναιμικής ανάκαμψης στην Κίνα, οι καταναλωτές της οποίας αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου το 25% της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας. Εκτιμάται μάλιστα ότι ως το 2030 το ποσοστό αυτό θα σκαρφαλώσει στο 40%.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ανάκαμψη της ζήτησης από τους Κινέζους αγοραστές θα αποτελέσει το κλειδί για την επικύρωση των προσδοκιών για ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο.

Ανθεκτικότητα

Συνολικά από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και μετά οι μετοχές των εταιρειών ειδών πολυτελείας παραμένουν εξαιρετικά ελκυστικές για τους επενδυτές στην Ευρώπη, κατ’ αντιστοιχία με την ελκυστικότητα του τεχνολογικού κλάδου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα βασικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι οι εμβληματικές μάρκες απολαμβάνουν μια τιμολογιακή δύναμη που συνήθως ξεπερνά τον πληθωρισμό και προστατεύει τα περιθώρια κέρδους τους.

«Οι αγοραστές δεν μπορούν να βρουν αρκετές από τις πολυπόθητες τσάντες της Hermès International, για παράδειγμα, των οποίων η τιμή μπορεί να κυμαίνεται από περίπου 8.000 δολάρια έως και δεκάδες χιλιάδες δολάρια», αναφέρεται. Οι μετοχές της εν λόγω εταιρείας δεν έχουν δείξει καμία από τις αδυναμίες των ομοειδών της, σκαρφαλώνοντας σε επίπεδα ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ρόλερ κόστερ

Η υποχώρηση των μετοχών ορισμένων εταιρειών του κλάδου τις καθιστά ελκυστικές για τους επενδυτές, ωστόσο οι προοπτικές για το πρώτο τρίμηνο του 2024 παραμένουν απογοητευτικές. Αναλυτές όμως υπογραμμίζουν ότι η ανάπτυξη του τουρισμού και η αύξηση της ζήτησης από Κινέζους καταναλωτές θα ωθήσει στη συνέχεια τις δαπάνες για είδη πολυτελείας υψηλότερα από το 2019.

Υπάρχουν πάντως και ορισμένα πιο ανησυχητικά σημάδια. Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η JPMorgan και η Morgan Stanley υποβάθμισαν πρόσφατα τη σύσταση για τη μετοχή της LVMH σε ουδέτερη στάση, ενώ η HSBC χαμήλωσε τους στόχους της για τις τιμές όλων των μετοχών του κλάδου, εκτιμώντας ότι τα είδη πολυτελείας θα πληγούν από την επερχόμενη παγκόσμια ύφεση.

Άλλοι αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες πολυτελείας είναι συνήθως πολύ πιο ανθεκτικές από άλλες λόγω της δύναμης των εμπορικών σημάτων τους. Μια δύναμη που σαγηνεύει τη μεσαία τάξη της Κίνας και άλλων ανερχόμενων οικονομικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή