
Μείωση 30% στις εκκρεμείς συντάξεις έχει επιτευχθεί από τον Ιούλιο, όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης.
«Είχα πει στις προγραμματικές μου δηλώσεις ότι στόχος μου είναι οι εκκρεμείς συντάξεις να πάνε κάτω από τις 30.000 στο τέλος του χρόνου και σήμερα είμαστε κάτω από τις 25.000», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε «τις παραλάβαμε 38.000 τις εκκρεμείς αιτήσεις και καταφέραμε μείωση 30% για τις κύριες συντάξεις», μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Αναφορικά για τις επικουρικές ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ήταν 68.000 και τώρα είναι 42.000 οι εκκρεμείς. «Με το ΦΕΚ που εκδίδεται σήμερα, μπορεί να μειωθούν κατά 16.000 οι εκκρεμείς που αφορούν τις επικουρικές», κατέληξε.
Η δήθεν συμφωνία με το Πακιστάν
Σχετικά με την υποτιθέμενη διακρατική συμφωνία με το Πακιστάν, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Ξαναλέω, ως προς την δήθεν διακρατική συμφωνία με το Πακιστάν για εισαγωγή εργατών, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο. Οι χώρες με τις οποίες είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμφωνία είναι η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ινδία. Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, θα έχουμε υπογράψει και θα έχουμε κυρώσει από τη Βουλή αυτές τις συμφωνίες. Και οι αμέσως επόμενες θα είναι οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Αρμενία. Δεν είναι το Πακιστάν στις πολιτικές μας προτεραιότητες».
Υπουργείο Εργασίας: Δεν υπάρχει συμφωνία μετάκλησης 500.000 εργατών από το Πακιστάν
Έλλειψη εργατικών χεριών
Σε σχέση με το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χειρών στην Ελλάδα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «Θα χρειαστεί η Ελλάδα εισαγωγή εργατικών χειρών; Μάλιστα, θα χρειαστεί και γι’ αυτό κάνουμε τις διακρατικές συμφωνίες, για τη νόμιμη μετανάστευση εργατικών χειρών. Θα πάμε να πάρουμε 300, 400, 500 χιλιάδες από μία χώρα; Δεν πρόκειται να το κάνουμε. Καταλαβαίνετε τι προβλήματα θα μπορούσε να δημιουργήσει αυτό στην Ελλάδα. Δεν είμαστε ανόητοι. Προφανώς είναι άλλο πράγμα η ορθή διαχείριση των νόμιμων μεταναστευτικών ροών, που πρέπει να τις κάνουμε για να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη που θέλουμε, γιατί χρειαζόμαστε εργατικά χέρια και άλλο πράγμα είναι να μην δημιουργούμε προβλήματα στην πατρίδα μας».
Η επίμαχη διάταξη για τους μετανάστες
Για τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε λαθρομετανάστες να εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας σημείωσε ότι «Είναι άσχετη η τροπολογία από τις διακρατικές συμφωνίες, μην συγχέετε δυο άσχετα θέματα. Η τροπολογία που ψηφίσαμε είναι μια τροπολογία που αφορά στους ήδη ευρισκομένους εν Ελλάδι λαθρομετανάστες και έχει σκοπό να μειώσει και να καταπολεμήσει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία σε αυτό τον τομέα των ανθρώπων. Στην Ελλάδα, ισχύει ένας νόμος από το 2014 που στα 7 χρόνια μπορεί κάποιος λαθρομετανάστης να γίνει νόμιμος. Στο νόμο αυτόν προβλέπεται ο τρόπος που κάποιος αποδεικνύει ότι είναι στην Ελλάδα 7 χρόνια. Θα γίνεται με τη μέθοδο του εγγράφου βεβαίας χρονολογίας. Βέβαιη χρονολογία δεν είναι η δήλωση μέσω εργοδότη γιατί αυτός θα μπορούσε να έχει πληρωθεί για να το πει».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «Έχουμε μια κατηγορία εργαζομένων κυρίως οικιακές βοηθοί από τις Φιλιππίνες, από την Ινδονησία και αλλού που έχουν μπει στην Ελλάδα κανονικά με το διαβατήριό τους. Έχει λήξει η άδεια παραμονής στην Ελλάδα και παραμένουν και δουλεύουν. Αυτές έχουν διαβατήριο, συνήθως ληγμένο που έχει όμως μέσα θεώρηση βίζας ποια μέρα μπήκανε. Αυτό είναι βεβαία χρονολογία. Υπάρχει παραδείγματος χάρη η δυνατότητα κάποιος να έχει νοσηλευτεί σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Αν έχει βεβαίωση εξιτηρίου από δημόσιο νοσοκομείο, αυτό είναι μία βεβαία χρονολογία, όχι από ιδιώτη γιατρό, από δημόσιο νοσοκομείο. Εάν έχει παραδείγματος χάρη στείλει ένα τραπεζικό έμβασμα προς την πατρίδα του, με το ονοματεπώνυμο που λέει στο διαβατήριό του, αυτό είναι βεβαία χρονολογία».
«Ο μηχανισμός ήδη εφαρμόζεται για εφτά χρόνια. Στον ίδιο μηχανισμό που ήδη εφαρμόζεται για εφτά χρόνια, εντάσσουμε την άπαξ τροπολογία των τριών ετών. Είναι ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο του Αντώνη Σαμαρά. Άρα, δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Τον έχουμε το μηχανισμό. Με βάση αυτό το μηχανισμό νομιμοποιούνται περίπου 6.000 ως 8.000 το χρόνο. Αυτόν τον ίδιο το μηχανισμό χρησιμοποιούμε για τα τρία χρόνια. Θα ήταν πολύ ευχάριστο για μένα και για την Ελλάδα να πέσουμε έξω στις εκτιμήσεις μας και να μην πάνε 30.000, να πάνε όσοι είναι στην Ελλάδα. 100.000 – 200.000 – 300.000, δεν ξέρω πόσοι είναι. Κανείς δεν ξέρει».
«Δεν υπάρχει κανένα κράτος στον πλανήτη γη που να ξέρει πόσους λαθρομετανάστες έχει. Δεν υπάρχει. Όταν λέμε τη λέξη λαθρομετανάστης, τι θα πει αυτή η λέξη; Κρυφός μετανάστης. Δεν μπορεί να δηλώσει ψέματα γιατί για να το δηλώσει πρέπει να έχει βεβαία χρονολογία. Είναι μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια ως 30 Νοεμβρίου του ’23».


Latest News

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Παράνομη εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση του Airbnb - Η απόφαση του ΣτΕ
Το θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έρχεται η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για επικουρική σύνταξη
Προτεραιότητα στην μείωση των καθυστερήσεων των επικουρικών συντάξεων δίνει το υπουργείο Εργασίας

Τι αλλάζει την Παρασκευή με τις φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις