Η Κολομβία δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να ανακτήσει αντικείμενα από ένα ισπανικό πολεμικό πλοίο που βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της πόλης του λιμανιού της Καρθαγένης το 1708, ανέφερε την Πέμπτη το Associated Press.

Το ναυάγιο του San José — το οποίο έχει ονομαστεί το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» — πιστεύεται ότι μεταφέρει αντικείμενα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 7 εκατομμυρίων πέσος, 116 ατσάλινα σεντούκια γεμάτα σμαράγδια και 30 εκατομμύρια χρυσάφι. νομίσματα. Βυθίστηκε σε μάχη εναντίον βρετανικών πλοίων.

Όταν το San José έκανε το τελευταίο του ταξίδι από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στην Αμερική το 1706, η ισπανική γαλέρα θεωρoύνταν ως μια από τις πιο τέλειες πολεμικές μηχανές που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Αλλά σε μια στιγμή, το οπλισμένο φορτηγό πλοίο μετατράπηκε από ένα λαμπρό παράδειγμα ναυπηγικής σε αυτό που οι κυνηγοί θησαυρών έμελλε να αποκαλέσουν το Άγιο Δισκοπότηρο των ναυαγίων. Το San José καταστράφηκε σε ενέδρα από τους Βρετανούς το 1708 σε αυτό που είναι γνωστό ως Wager’s Action, βυθίζοντας στα ανοικτά των ακτών της Καρθαγένης, στην Κολομβία.

Πίνακας του Σάμιουελ Σκοτ, «Η δράση του Wager ανοιχτά της Καρθαγένης

Τότε πιστεύεται ότι μετέφερε αντικείμενα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 7 εκατομμυρίων πέσος, 116 ατσάλινα σεντούκια γεμάτα σμαράγδια και 30 εκατομμύρια σε χρυσαφένια νομίσματα.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι ο η αποτίμηση του θησαυρού στα $20 δις. είναι εξαιρετικά διογκωμένης. Αλλά ο μύθος που χτίστηκε γύρω από το San José ώθησε την κυβέρνηση της Κολομβίας να κρατήσει μυστική την ακριβή τοποθεσία του για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Τώρα, όμως, ο Χουάν Ντέιβιντ Κορέα, υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, δήλωσε ότι η χώρα θα προσπαθήσει να κάνει την πρώτη ανάκτηση από το πλοίο τον Απρίλιο ή τον Μάιο του επόμενου έτους, ανέφερε το AP.

Η κίνηση της Κολομβίας να ανακτήσει αντικείμενα από το ναυάγιο —που εντοπίστηκε το 2015— θα ήταν αμφιλεγόμενη.

Το 2018, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προέτρεψε την Κολομβία να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ναυάγιο.

Μια αμερικανική εταιρεία ανέλκυσης μηνύει επίσης την Κολομβία για τους μισούς θησαυρούς του San José. Το φορτίο του πλοίου αξίζει από 4 έως 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα, επικαλούμενο δικαστικές υποθέσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Κορέα, δεσμεύτηκε ότι η ανάκτηση αντικειμένων από το San José θα ήταν μια επιστημονική αποστολή, σύμφωνα με το AP.

«Πρόκειται για αρχαιολογικό ναυάγιο, όχι θησαυρό», είπε ο Κορέα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς να γίνουμε μια χώρα στην πρώτη γραμμή της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση