Αύξηση της αξίας της ευρωπαϊκής παραγωγής, η οποία με βάση τις τάσεις και τις εξελίξεις των τιμών των αγροτικών προϊόντων, θα φτάσει το 2035 τα 527 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους, με  ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,2% από το 2025, εκτιμά η Κομισιόν στην έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές για την επόμενη 12ετία.

Επίσης, σύμφωνα με την ανάλυση της Κομισιόν, την επόμενη 12ετία αναμένεται ότι το κόστος παραγωγής θα είναι αυξημένο, όμως σε μικρότερο βαθμό, ενώ ανοδική πορεία αναμένεται και για το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών.

ΚΑΠ: Πώς θα κατανεμηθεί δικαιότερα το αγροτικό εισόδημα – Τι αποκαλύπτει νέα έκθεση

Εμπορεύματα όπως δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι, ζάχαρη, γάλα, αυγά και κρέας, σύμφωνα με την έκθεση θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ έως το 2035 φτάνοντας το 53%.

Κτηνοτροφικά φυτά, φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνούχες καλλιέργειες, πατάτες, κρασί και ελαιόλαδο θα αντιπροσωπεύουν το 37% της αγροτικής παραγωγής έως το 2035 (+1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον μέσο όρο 2021-2023).

Δραστηριότητες εντός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως μεταποίηση και υπηρεσίες όπως ο αγροτουρισμός αναμένεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 4%.

Τα περιθώρια αύξησης του αγροτικού εισοδήματος

Αφαιρώντας το κόστος εισροών από την αξία παραγωγής, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, που παράγεται από τη γεωργία της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% από το 2023 έως το 2035, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται μετά το 2025.

Η καθαρή προστιθέμενη αξία, που προκύπτει από την αφαίρεση της κατανάλωσης του πάγιου κεφαλαίου από την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% ετησίως από τώρα έως το 2035.

Πώς θα εξελιχθεί το κόστος παραγωγής

Περαιτέρω αύξηση αναμένεται για το κόστος παραγωγής έως το 2035. Οι τιμές της ενέργειας και των άλλων εισροών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα  παραμείνουν υψηλότερες, μεσοπρόθεσμα, από τα προ του 2021 επίπεδα.

Έτσι, το συνολικό κόστος παραγωγής εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,7% ετησίως μετά το 2025 (συγκριτικά με την ετήσια αύξηση κατά 0,5%, που παρατηρήθηκε μεταξύ 2015 και 2020), λιγότερο από την αξία της αγροτικής παραγωγής. Παρά την αναμενόμενη μείωση του αριθμού των ζώων, οι ζωοτροφές θα συνεχίσουν να αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος (36% της συνολικής ενδιάμεσης κατανάλωσης, έναντι 42% το 2023).

Αύξηση όμως αναμένεται και σε άλλες δαπάνες όπως οι αγροτικές υπηρεσίες (για παράδειγμα συμβουλευτική υπηρεσία, κτηνιατρικά έξοδα, συντήρηση κτιρίων). Το ποσοστό των λοιπών δαπανών στο συνολικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στο 36% έως το 2035.

Μετά το 2025 αύξηση του ονομαστικού αγροτικού εισοδήματος

Λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη εξέλιξη της καθαρής προστιθέμενης αξίας, συν τις επιδοτήσεις μείον τους φόρους, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ονομαστικό αγροτικό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 0,8 % ετησίως μεταξύ 2023 και 2035 και με πιο σταθερό ρυθμό κατά 2,5% ετησίως μετά το 2025.

Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή, μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω ή ακόμα και προς τα κάτω, καθώς λαμβάνεται υπόψη ένα περιβάλλον τιμών βάσης. Σε αντίθεση με τις ονομαστικές τιμές με βάση τις τρέχουσες τιμές, οι πραγματικές βασίζονται σε σταθερές τιμές του 2010 και συνεπώς διορθώνονται με τον ρυθμό του πληθωρισμού.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά από τα τέλη του 2021, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, προβλέπεται να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα μετά το 2025, αυτό δημιουργεί  σημαντική απόκλιση μεταξύ ονομαστικού και πραγματικού αγροτικού εισοδήματος υπό των τιμών βάσης.

Η οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα επηρεαστεί περαιτέρω θετικά από την αύξηση της παραγωγικότητας, λόγω της εκμηχάνισης και της αυτοματοποίησης. Αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα συμβάλει ώστε ο αγροτικός τομές της ΕΕ, να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη εκροή εργατικού δυναμικού και, ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Με αυτόν τον τρόπο, η οικονομική η ελκυστικότητα του τομέα θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO