Αύξηση της αξίας της ευρωπαϊκής παραγωγής, η οποία με βάση τις τάσεις και τις εξελίξεις των τιμών των αγροτικών προϊόντων, θα φτάσει το 2035 τα 527 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,2% από το 2025, εκτιμά η Κομισιόν στην έκθεση για τις γεωργικές προοπτικές για την επόμενη 12ετία.
Επίσης, σύμφωνα με την ανάλυση της Κομισιόν, την επόμενη 12ετία αναμένεται ότι το κόστος παραγωγής θα είναι αυξημένο, όμως σε μικρότερο βαθμό, ενώ ανοδική πορεία αναμένεται και για το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών.
ΚΑΠ: Πώς θα κατανεμηθεί δικαιότερα το αγροτικό εισόδημα – Τι αποκαλύπτει νέα έκθεση
Εμπορεύματα όπως δημητριακά, ελαιούχοι σπόροι, ζάχαρη, γάλα, αυγά και κρέας, σύμφωνα με την έκθεση θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ έως το 2035 φτάνοντας το 53%.
Κτηνοτροφικά φυτά, φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνούχες καλλιέργειες, πατάτες, κρασί και ελαιόλαδο θα αντιπροσωπεύουν το 37% της αγροτικής παραγωγής έως το 2035 (+1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον μέσο όρο 2021-2023).
Δραστηριότητες εντός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως μεταποίηση και υπηρεσίες όπως ο αγροτουρισμός αναμένεται ότι θα αντιπροσωπεύουν το 4%.
Τα περιθώρια αύξησης του αγροτικού εισοδήματος
Αφαιρώντας το κόστος εισροών από την αξία παραγωγής, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, που παράγεται από τη γεωργία της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% από το 2023 έως το 2035, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται μετά το 2025.
Η καθαρή προστιθέμενη αξία, που προκύπτει από την αφαίρεση της κατανάλωσης του πάγιου κεφαλαίου από την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% ετησίως από τώρα έως το 2035.
Πώς θα εξελιχθεί το κόστος παραγωγής
Περαιτέρω αύξηση αναμένεται για το κόστος παραγωγής έως το 2035. Οι τιμές της ενέργειας και των άλλων εισροών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα παραμείνουν υψηλότερες, μεσοπρόθεσμα, από τα προ του 2021 επίπεδα.
Έτσι, το συνολικό κόστος παραγωγής εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,7% ετησίως μετά το 2025 (συγκριτικά με την ετήσια αύξηση κατά 0,5%, που παρατηρήθηκε μεταξύ 2015 και 2020), λιγότερο από την αξία της αγροτικής παραγωγής. Παρά την αναμενόμενη μείωση του αριθμού των ζώων, οι ζωοτροφές θα συνεχίσουν να αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος (36% της συνολικής ενδιάμεσης κατανάλωσης, έναντι 42% το 2023).
Αύξηση όμως αναμένεται και σε άλλες δαπάνες όπως οι αγροτικές υπηρεσίες (για παράδειγμα συμβουλευτική υπηρεσία, κτηνιατρικά έξοδα, συντήρηση κτιρίων). Το ποσοστό των λοιπών δαπανών στο συνολικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στο 36% έως το 2035.
Μετά το 2025 αύξηση του ονομαστικού αγροτικού εισοδήματος
Λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη εξέλιξη της καθαρής προστιθέμενης αξίας, συν τις επιδοτήσεις μείον τους φόρους, η Κομισιόν εκτιμά ότι το ονομαστικό αγροτικό εισόδημα θα αυξηθεί κατά 0,8 % ετησίως μεταξύ 2023 και 2035 και με πιο σταθερό ρυθμό κατά 2,5% ετησίως μετά το 2025.
Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή, μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω ή ακόμα και προς τα κάτω, καθώς λαμβάνεται υπόψη ένα περιβάλλον τιμών βάσης. Σε αντίθεση με τις ονομαστικές τιμές με βάση τις τρέχουσες τιμές, οι πραγματικές βασίζονται σε σταθερές τιμές του 2010 και συνεπώς διορθώνονται με τον ρυθμό του πληθωρισμού.
Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά από τα τέλη του 2021, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, προβλέπεται να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα μετά το 2025, αυτό δημιουργεί σημαντική απόκλιση μεταξύ ονομαστικού και πραγματικού αγροτικού εισοδήματος υπό των τιμών βάσης.
Η οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων θα επηρεαστεί περαιτέρω θετικά από την αύξηση της παραγωγικότητας, λόγω της εκμηχάνισης και της αυτοματοποίησης. Αυτό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα συμβάλει ώστε ο αγροτικός τομές της ΕΕ, να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη εκροή εργατικού δυναμικού και, ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Με αυτόν τον τρόπο, η οικονομική η ελκυστικότητα του τομέα θα μπορούσε να βελτιωθεί.
Latest News
Φέτα: Σε κίνδυνο ο ελληνικός «λευκός χρυσός» – Άσχημα μαντάτα φέρνει η Mercosur
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει το εμβληματικό προϊόν μας η φέτα – Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων και των Αγροτικών Συνεταιρισμών
Ξανά στο τραπέζι η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων της ΚΑΠ - Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η Ελλάδα σκοπεύει να «οικοδομήσει» συμμαχίες για να αποφευχθούν οι όποιες «δυσάρεστες εκπλήξεις» με τις ενισχύσεις της ΚΑΠ 2024 - 2034
Πάνω από 77 εκ. ευρώ η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες
Οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν τα χρήματά τους στο λογαριασμό τους έως την Δευτέρα 16/12.
Τσιάρας: Η παραίτηση του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν σημαίνει παύση πληρωμών
Στόχος είναι να μη κινδυνέψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας
Αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες
Απαντήσεις για το αν ενεργοποιηθεί η Ενιαία Συναλλαγή Πληρωμής (RF) από τον ΕΛΓΑ εντός του 2024 ζητά η ΕΘΕΑΣ
Τσιάρας: Σε εξέλιξη έργα και δράσεις στο Ρέθυμνο ύψους 455,3 εκατ. ευρώ
Η ποιότητα των κρητικών προϊόντων κινητήρια δύναμη στην τουριστική ανάπτυξη του Ρεθύμνου, είπε ο Κώστας Τσιάρας
Απειλείται η επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας
Η ένταξη του αρνιού στο «καλάθι» της νοικοκυράς πλήγμα για τους κτηνοτρόφους, τονίζει ο ΣΕΚ – Οικονομική καταστροφή η συμφωνία Mercosur
Την ανάκληση «αντισυνταγματικής» και «παράνομης» εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά η ΕΘΕΑΣ
«Πρόκειται για παράνομη και καταχρηστική άσκηση εξουσίας και αρμοδιότητας που δεν έχει ανατεθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ», τονίζει η ΕΘΕΑΣ
«Βόμβα» το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών - Οι απώλειες στην οικονομία και τι ζητά η αγορά
Εγκληματικά κυκλώματα βρίσκουν τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη της φοροαποφυγής από τα αλκοολούχα ποτά
Παρατάσσουν οι αγρότες τα τρακτέρ στις πλατείες - Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ
Τι οδηγεί ξανά τους αγρότες στο δρόμο εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Κώστας Τζέλλας