Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του πάπα Φραγκίσκου επικεντρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στη δραματική κατάσταση στην Μέση Ανατολή αλλά και σε όλους όσους υποφέρουν, καθημερινά, στην κοινωνία και στην ανάγκη να αλλάξει συνολικά, ο τρόπος σκέψης και δράσης των ανθρώπων. «Πόσες σφαγές αθώων υπάρχουν στον κόσμο, στην κοιλιά της μητέρας τους, στις διαδρομές που ακολουθούν οι απελπισμένοι που αναζητούν ελπίδα, στις ζωές τόσων παιδιών, η ξεγνοιασιά των οποίων καταστρέφεται από τον πόλεμο. Είναι ο σημερινός Ιησούς», τόνισε ο Φραγκίσκος.  «Αποδεχόμενοι τον Κύριο, «τον πρίγκιπα της ειρήνης», λέμε «”όχι” στον πόλεμο, σε κάθε πόλεμο και στην λογική του. Σε ένα ταξίδι χωρίς προορισμό, σε μια ήττα χωρίς νικητές, σε παραφροσύνη χωρίς δικαιολογίες». Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον Φραγκίσκο, ότι πρέπει να πούμε όλοι «όχι” στα όπλα», διότι «ο κόσμος έχει ανάγκη από ψωμί και δεν γνωρίζει πόσα κρατικά κονδύλια προορίζονται στους εξοπλισμούς».

Να πάψει η βία

Ο Ποντίφικας ζήτησε ειρήνη για το Ισραήλκαι την Παλαιστίνη, «όπου ο πόλεμος ταράζει την ζωή των ανθρώπων». Αγκάλιασε με την σκέψη του τους χριστιανούς της Γάζας και των Αγίων Τόπων, επανέλαβε την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου και ζήτησε και πάλι την απελευθέρωση των ομήρων. «Σας ικετεύω, πρέπει να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες προκαλούν τρομακτικό αριθμό θυμάτων στον αθώο, άμαχο πληθυσμό και να βρεθεί λύση για την απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση, να επιτραπεί η αποστολή βοήθειας», είπε ο Φραγκίσκος. Ζήτησε, επίσης, με απόλυτη σαφήνεια «να πάψει να τροφοδοτείται η βία και να ξεκινήσει η διαδικασία επίλυσης του Παλαιστινιακού, με ειλικρινή και επίμονο διάλογο και με ισχυρή πολιτική βούληση, όπως και με την στήριξη της διεθνούς κοινότητας». Ο Άγιος Πατέρας των Καθολικών τέλος, ευχήθηκε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ αναφέρθηκε και στον δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας, της Υεμένης, και στην φάση αστάθειας που περνά, την περίοδο αυτή ο Λίβανος.

Πάπας Φραγκίσκος: Δραματική έκκληση για τη Γάζα – «Εν ονόματι του Κυρίου, σας ικετεύω, σταματήστε»

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε πολύ συγκεκριμένα τη βιομηχανία όπλων. «Για να πούμε “όχι” στον πόλεμο, πρέπει να πούμε “όχι” στα όπλα», τόνισε. “Πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για ειρήνη όταν η παραγωγή, η πώληση και το εμπόριο όπλων αυξάνονται», ρώτησε ο Φραγκίσκος από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Βατικανού πριν δώσει την παραδοσιακή ευλογία Urbi et Orbi. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Βατικανού, περίπου 70.000 άνθρωποι προσήλθαν στη πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν