Άνοδο που ξεπερνά το 2% κατέγραψαν  οι τιμές του πετρελαίου και βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδό του αυτό το μήνα, καθώς οι νέες επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν φόβους για διαταραχές  στη ναυτιλία ενώ η προσδοκία για μειώσεις των επιτοκίων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και να τροφοδοτήσουν τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent διαμορφώθηκαν 2 δολάρια ή 2,5% υψηλότερα στα 81,07 δολάρια το βαρέλι, μετά από άνοδο έως και 3,4% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 2,01 δολάρια ή 2,7% στα 75,57 δολάρια.

Δολάριο: Υποχωρεί και οδεύει για ετήσιες απώλειες περίπου 1,84%

Το ράλι, σε ισχνές συναλλαγές με ορισμένες αγορές κλειστές λόγω αργιών, προστέθηκε στα κέρδη περίπου 3% της περασμένης εβδομάδας, αφού οι επιθέσεις των Χούθι σε πλοία δημιουργούν ανησυχία στους επενδυτές ενώ δεν αποκλιμακώνεται η βία στη Γάζα

Η Μέση Ανατολή

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χούθι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση την Τρίτη εναντίον ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα και για την απόπειρα επίθεσης στο Ισραήλ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ισραηλινός υπουργός άφησε την Τρίτη να εννοηθεί ότι η χώρα είχε προβεί σε αντίποινα στο Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν για επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον της, καθώς ο πόλεμος με τους μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διευρύνεται και σε άλλες περιοχές της περιοχής και ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων συνεχίζει να ανεβαίνει.

Παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή και την αναδρομολόγηση των πλοίων, ο πραγματικός εφοδιασμός δεν έχει ακόμη επηρεαστεί.

Η Maersk ανακοίνωσε την Κυριακή την επανέναρξη των δρομολογίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, ενώ η γαλλική CMA CGM αυξάνει τον αριθμό των πλοίων που ταξιδεύουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ, αμβλύνοντας σε κάποιο βαθμό τις ανησυχίες.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες είχαν σταματήσει να στέλνουν πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και επέβαλαν προσαυξήσεις για την επαναδρομολόγηση των πλοίων. Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέεται με τη διώρυγα του Σουέζ, μια σημαντική ναυτιλιακή διαδρομή που χρησιμοποιείται για περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

«Έχουμε προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα τα πλοία να πηγαίνουν γύρω από το κέρατο της Αφρικής, αυξάνοντας την τιμή και τον κίνδυνο»  εξηγεί στο Reuters o Τιμ Σνάιτερ ο  οικονομολόγος της Matador Economics. «Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι δεν είναι μια πολύ καλή αρχή για το 2024»

Εν τω μεταξύ, ο στρατιωτικός αρχηγός του Ισραήλ, Χέρζι Χάλεβι, δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Γάζα θα συνεχιστεί πιθανότατα για πολλούς μήνες.

Η Fed

Η τιμή του πετρελαίου έλαβε επίσης στήριξη από τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος. Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε την Τρίτη, σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό πενταμήνου των 101,42 μονάδων που σημειώθηκε την Παρασκευή. Ένα πιο ασθενές δολάριο καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια λιγότερο ακριβό για τους επενδυτές που κατέχουν άλλα νομίσματα, ενισχύοντας τη ζήτηση.

Τα στοιχήματα των εμπόρων ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2024 ανέρχονται στο 86%, έναντι περίπου 21% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities