Το αδιέξοδο σχετικά με την παροχή νέου πακέτου βοήθειας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη προς την Ουκρανία κάνει τους συμμάχους της να σκέφτονται κάτι που αρνούνταν να φανταστούν από τις πρώτες μέρες της εισβολής της Ρωσίας: ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Για πόσο καιρό ακόμα το Κίεβο θα είναι σε θέση να συγκρατεί τις ρωσικές δυνάμεις και να υπερασπίζεται τις πόλεις, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα λιμάνια της Ουκρανίας από επιθέσεις πυραύλων αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Πέρα από τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την Ουκρανία, ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν αθόρυβα τον αντίκτυπο της αποτυχίας του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επαναξιολογούν τους κινδύνους που θα έθετε μια ενθαρρυμένη Ρωσία για τα μέλη της συμμαχίας στα ανατολικά, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις εσωτερικές συνομιλίες.

Ουκρανία: Αντίδραση Κίνας για την εταιρεία της που χαρακτηρίστηκε «χορηγός πολέμου»

Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο καθώς οι εταίροι και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ αμφισβήτησαν πόσο αξιόπιστες μπορεί να ήταν οι υποσχέσεις της Ουάσιγκτον για παροχή νέου αμυντικού πακέτου βοήθειας. Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας στρατηγικής οπισθοδρόμησης θα ήταν πολύ βαθύτερος από αυτόν που προκλήθηκε από το θέαμα της αποτυχημένης αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021, είπαν. Και αυτό αφήνει κατά μέρος την προοπτική ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους και να πραγματοποιήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις του να αποσυρθεί από μεγάλες συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, και να κάνει μια συμφωνία με τον Πούτιν για την Ουκρανία.

Το αυξανόμενο αίσθημα συναγερμού έχει διολισθήσει στις δημόσιες δηλώσεις των ηγετών. Έχουν πάρει έναν ολοένα και πιο σκληρό τόνο καθώς οι υποστηρικτές της βοήθειας προτρέπουν τους αντιπάλους τους να μην κρατούν τη ζωτική βοήθεια όμηρο των εσωτερικών πολιτικών προτεραιοτήτων, κάτι που σπάνια συνέβαινε σε προηγούμενες συζητήσεις.

«Χωρίς βοήθεια στην Ουκρανία, ο Πούτιν θα κερδίσει»

«Εάν η Ουκρανία δεν έχει υποστήριξη από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, τότε ο Πούτιν θα κερδίσει», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά τη βοήθεια των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο επόμενο έτος ως βοήθεια στο Κίεβο. Επιπλέον, μόλις που κατάφερε να εγκρίνει τη σε μεγάλο βαθμό συμβολική χειρονομία του ανοίγματος του δρόμου προς την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο την Τρίτη, ο Ζελένσκι αρνήθηκε ότι η Ουκρανία αρχίζει να χάνει τον πόλεμο, επισημαίνοντας τις προόδους των δυνάμεών του από τις πρώτες ημέρες της εισβολής και την υποστήριξη που έλαβε από τους συμμάχους της Ουκρανίας. «Έχουμε προκλήσεις», είπε, αναφέροντας τις καθυστερήσεις με την ξένη βοήθεια και τις ελλείψεις βλημάτων πυροβολικού.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ουκρανία «όσο μπορούμε», μια ρητορική μετατόπιση από τις προηγούμενες υποσχέσεις να το κάνουμε για «όσο χρειαστεί». Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αρνήθηκαν να εγκρίνουν στήριξη 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το επόμενο έτος έως ότου ο Μπάιντεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις τους για σκληρότερες πολιτικές στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας έχουν αποτύχει. Τη Δευτέρα, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι τα χρήματα για νέα όπλα για την Ουκρανία θα εξαντληθούν στις 30 Δεκεμβρίου, εάν οι βουλευτές δεν ενεργήσουν.

Σκεπτικισμός για την απογοητευτική αντεπίθεση

Εκτός από τον αυξανόμενο σκεπτικισμό της κοινής γνώμης σχετικά με το κόστος της υποστήριξης προς την Ουκρανία, τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αντεπίθεσης του Κιέβου αυτό το καλοκαίρι – τα στρατεύματά του σημείωσαν μόνο μέτρια κέρδη έναντι των καλά εδραιωμένων δυνάμεων της Ρωσίας – έχουν πυροδοτήσει ερωτήματα σχετικά με το αν ο δημοσίως διακηρυγμένος στόχος της Ουκρανίας να ανακαταλάβει όλα τα κατεχόμενα εδάφη από τον Πούτιν είναι ρεαλιστικός. Πρόσφατα, συμμαχικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να επισημάνουν τις πιο πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένων των επιτυχημένων χτυπημάτων του στο ρωσικό ναυτικό στη Μαύρη Θάλασσα, παρά τις σαρωτικές προόδους στο έδαφος που παρατηρήθηκαν τον πρώτο χρόνο του πολέμου.

«Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την έλλειψη μεταφοράς της βοήθειας προς την Ουκρανία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και απογοήτευση που υπάρχει αυτή η στασιμότητα με τρομερές συνέπειες στο πεδίο της μάχης», δήλωσε η Kristine Berzina, διευθύνουσα σύμβουλος στο German Marshall Fund στην Ουάσιγκτον. «Η πιθανότητα η Ουκρανία να χάσει επιπλέον εδάφη και ακόμη και την κυριαρχία της – αυτό είναι ακόμα στο τραπέζι».

Η Ρωσία είναι πιθανό να πιέσει να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να καταστρέψει περισσότερες υποδομές εάν η Ουκρανία δεν πάρει τα όπλα που χρειάζεται για να αμυνθεί, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Εφόσον καταστεί ανίκανη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, η Ουκρανία μπορεί να αναγκαστεί να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους όρους της Ρωσίας, είπαν.

Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η βοήθεια είναι πιθανό να εγκριθεί με κάποια μορφή στις αρχές του επόμενου έτους. Αλλά αυτό είναι απίθανο να αποφέρει σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι. Από εκεί και πέρα, οι προοπτικές είναι ολοένα και πιο θολές, ακόμη και όταν το αδιέξοδο στο έδαφος καθιστά ολοένα και πιο σαφές ότι ο αγώνας μπορεί να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Στα κράτη της Βαλτικής, οι αξιωματούχοι λένε ήδη στους λαούς τους να είναι έτοιμοι για τον επόμενο πόλεμο, επειδή οι δυνάμεις του Πούτιν δεν πρόκειται να καταστραφούν στην Ουκρανία. Η συζήτηση έχει μετακινηθεί από το «αν» η Ρωσία μπορούσε να επιτεθεί σε μια εστία και οι συγκεκριμένες προετοιμασίες για αυτήν την άλλοτε αδιανόητη προοπτική. Παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του Μπάιντεν, τα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι θα έβαζαν πραγματικά τα στρατεύματά τους σε κίνδυνο για να υπερασπιστούν τις μικροσκοπικές χώρες που κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης αυξάνονται.

«Η Ρωσία δεν φοβάται το ΝΑΤΟ»

«Η Ρωσία δεν φοβάται το ΝΑΤΟ», είπε ο αρχηγός του στρατού της Εσθονίας Μάρτιν Χέρεμ σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό την περασμένη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να είναι έτοιμος να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ εντός ενός έτους από τη σύγκρουση στην Ουκρανία εάν αυτή τελείωνε. Άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιθανότατα θα χρειαζόταν ο Πούτιν τουλάχιστον αρκετά χρόνια για να αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες του στρατού του στην Ουκρανία, πόσο μάλλον να απειλήσει τις πολύ πιο ικανές δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Αλλά η προηγούμενη πεποίθηση ότι η εισβολή θα ήταν μια «στρατηγική ήττα» για τον Ρώσο ηγέτη έχει ξεθωριάσει, αντικαταστάθηκε σε ορισμένες πλευρές από μια αυξανόμενη αίσθηση ότι το στοίχημα του Πούτιν ότι μπορεί να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μπορεί να αποδειχθεί σωστό.

Η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ φέτος εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία, έχει εντείνει τη δική της αμυντική ανάπτυξη και επιδιώκει να κλειδώσει τους δεσμούς ασφαλείας με τις ΗΠΑ. Ο Πούτιν την Κυριακή προειδοποίησε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της. «Δεν υπήρχαν προβλήματα», είπε. «Τώρα θα υπάρξει».

Ένας δυτικός αξιωματούχος περιέγραψε πώς μια ρωσική νίκη θα πυροδοτούσε μια εκροή προσφύγων που θα κατευθύνονταν προς την ΕΕ, συσσωρεύοντας πίεση στις υπηρεσίες σε αυτές τις χώρες και επιτείνοντας τις εντάσεις μεταξύ των μελών του μπλοκ. Την ίδια στιγμή, είπε ο αξιωματούχος, η ουκρανική αντίσταση θα στρεφόταν σε αντάρτικες τακτικές που θα σήμαινε ότι οι μάχες θα συνεχιζόταν σε χαμηλότερο επίπεδο διαιωνίζοντας την αστάθεια στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να επιδιώξουν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα ή το Πεκίνο για να αποφύγουν να βασίζονται υπερβολικά σε αναξιόπιστες ΗΠΑ, δήλωσαν άλλοι αξιωματούχοι.

Με τις ρωσικές δυνάμεις δυνητικά πολύ πιο κοντά στα σύνορα της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, και η Κριμαία να δίνει στο Κρεμλίνο δεσπόζουσα θέση στη Μαύρη Θάλασσα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν σημαντική επένδυση στις ευρωπαϊκές δυνάμεις τους για να αποτελέσουν αξιόπιστο αποτρεπτικό μέσο. ανέφερε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σε έκθεση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να αναπτύξουν ένα «αρκετό μέρος» των χερσαίων δυνάμεών τους καθώς και έναν «μεγάλο αριθμό» αεροσκαφών Stealth. Δεδομένων των περιορισμών της αμερικανικής παραγωγής, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει τον Λευκό Οίκο να επιλέξει μεταξύ της διατήρησης επαρκών δυνάμεων στην Ασία για να υπερασπιστεί την Ταϊβάν έναντι πιθανού χτυπήματος από την Κίνα ή της αποτροπής μιας ρωσικής επίθεσης στο ΝΑΤΟ.

«Ολόκληρο το εγχείρημα θα κοστίσει μια περιουσία», ανέφεραν στην έκθεση αναλυτές με επικεφαλής τον Frederick W. Kagan. «Το κόστος θα διαρκέσει όσο συνεχίζεται η ρωσική απειλή — ενδεχομένως επ’ αόριστον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής