Η Μόσχα ξεκαθάρισε σήμερα ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε σχέδιο παρακράτησης των κερδών που προέρχονται από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην ΕΕ και τα παραδώσει στην Ουκρανία.

G7: Ολοένα και πιο κοντά στην κατάσχεση ρωσικών assets

Η ΕΕ έχει προτείνει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα που προέρχονται από κεφάλαια ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα αποθεματικά της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, που παραμένουν «παγωμένα» από τον Φεβρουάριο του 2022, για να χρηματοδοτήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία. Το τελικό ποσό που θα μπορούσε να εισπράξει από τα ρωσικά assets εκτιμάται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έχουμε κι εμείς ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία»

Σχολιάζοντας τις προθέσεις της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24 σχολίασε ότι «έχουμε επίσης αρκετά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει εδώ, σε λογαριασμούς τύπου Γ». «Οι αριθμοί δεν είναι μικροί, τα έσοδα από τη χρήση αυτών των κεφαλαίων είναι σημαντικά και σίγουρα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εάν ληφθεί μια απόφαση από τους μη φιλικούς εταίρους μας», είπε.

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στη σύγκρουση και τα επακόλουθα ρωσικά αντίμετρα έχουν καθηλώσει περιουσιακά στοιχεία και στις δύο πλευρές.

Επιθετικό βήμα από τη Γερμανία

Εισαγγελείς στη Γερμανία δήλωσαν την Τετάρτη ότι ζητούν να κατασχεθούν περισσότερα από 720 εκατομμύρια ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό ενός ρωσικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στη Φρανκφούρτη.

Μια πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Reuters ότι το ίδρυμα ήταν το National Settlement Depository (NSD), πρακτορείο πληρωμών που ανήκει στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας ως βασικός διαμεσολαβητής με τις διεθνείς αγορές.

«Κλέφτες»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκάλεσε τους Γερμανούς ηγέτες «κλέφτες», αφού ρωτήθηκε για τα σχέδια του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι έχουν πάρει μαθήματα από την Ουάσινγκτον.

«Συνήθιζαν να κλέβουν με την πολιτική έννοια – να παραβιάζουν συμφωνίες, να εξαπατούν κάποιον – αλλά τώρα κλέβουν με την άμεση έννοια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τύνιδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή