Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση όμως που οι συναλλαγές ήταν πολύ περιορισμένες, οι αγοραστές απουσίαζαν και πολλές εντολές που δεν έδιναν το μήνυμα μιας ευρύτερης στρατηγικής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 1.285,65 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.283,27 μονάδων (-0,77%) και 1.296,57 μονάδων (+0,26%). Ο τζίρος ανήλθε στα 45,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 179 χιλ. τεμάχια αξίας 336 χιλ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,60% στις 3.101,87 μονάδες, ενώ στο -0,31% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.236,92 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,81% στις 1.049,60 μονάδες.

Διαδικαστικό το κλείσιμο

Χωρίς ρυθμό και με εμφανή την απουσία ενδιαφέροντος ολοκληρώθηκε και η προτελευταία συνεδρίαση του έτους για την ελληνική αγορά, η οποία στερήθηκε κινήσεων που θα μπορούσαν να κρατήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ό,τι διαφοροποιήσεις άλλωστε χρειάστηκαν οι εγχώριοι επενδυτές να κάνουν έχουν ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί, με την αγορά πλέον να επιδίδεται σε διαδικαστικές εντολές, αναμένοντας την έλευση του νέου έτους.

Αναμενόμενα η αγορά πρέπει να περάσει από την εορταστική ραστώνη πριν δώσει το μήνυμα της κατεύθυνσής της, με τις πιθανότητες να είναι θετικές. Μέχρι την άφιξη του νέου έτους, αλλά κυρίως την επιστροφή των περισσοτέρων κεφαλαίων δεν θα έχουμε κάποια μεγαλύτερη κίνηση, αναζητώντας τις προθέσεις πίσω από το υποδειγματικό rotation στο οποίο επιδίδονται αγοραστές και πωλητές για τη συντήρηση των επιπέδων.

Ο γενικός δείκτης δεν συγκινήθηκε ούτε και από το santa rally των δυτικών αγορών, που έφερε σε νέα ή πλησίον υφιστάμενων ιστορικών υψηλών αρκετούς μεγάλους δείκτες. Ενδεχομένως να ακολουθήσει ετεροχρονισμένα το μίνι ράλι των διεθνών αγορών που πυροδοτήθηκε από το σήμα αλλαγής της πολιτικής της Federal Reserve, εκτός και αν οι προσδοκίες διαψευστούν.

Η επιστροφή αναμένεται να είναι γρήγορη όμως, καθώς δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που ετοιμάζονται για το roadshow της ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή σε λιγότερο από ένα μήνα. Έχοντας ως κύριους άξονες την επενδυτική βαθμίδα της χώρας αλλά και το επενδυτικό χάσμα μιας δεκαετίας και πλέον, η διοργανώτρια JP Morgan θα επιδιώξει να έχει όλο και περισσότερους συμμετέχοντες που βλέπουν ευκαιρίες αποτιμήσεων στη Λ. Αθηνών.

Ήδη οι εισηγμένες πήραν μια γεύση για το ενδιαφέρον στο προηγούμενο roadshow του Λονδίνου. Αρκεί βέβαια αυτό το ενδιαφέρον να αποτυπωθεί και στο ταμπλό, πάντα στο μέτρο του δυνατού, καθώς ο αγοραστής επιδιώκει τις καλύτερες δυνατές τιμές για να δώσει τις εντολές τους. Αυτό γινόταν ιστορικά, όχι μόνο στο σύμπαν των αγορών περιουσιακών στοιχείων, αλλά παντού.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική πήρε το ρόλο του «βαριδίου» σήμερα, κλείνοντας με απώλειες 2,83%, με τον Ελλάκτωρ και τα ΕΛΧΑ να κλείνουν στο -2,15% και -2,01% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Autohellas, Eurobank, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Alpha bank, Σαράντη και Πειραιώς.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Cenergy, με τις Coca Cola, Μυτιληναίο και Motor Oil να ολοκληρώνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Quest, με την Jumbo να κλείνει στο +1,88%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών