Καθ’ οδόν για το καλύτερο δίμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ βρίσκεται η παγκόσμια αγορά χρέους, καθώς οι traders αυξάνουν τα στοιχήματα αλλά και τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες  ανά τον κόσμο θα μειώσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνολικής Απόδοσης του Bloomberg έχει αυξηθεί σχεδόν 10% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, διαγράφοντας το μεγαλύτερο κέρδος από τότε που κρατούνται τα συγκεκριμένα δεδομένα από το 1990.

Και μπορεί σήμερα Πέμπτη οι κρατικοί τίτλοι να καταγράφουν απώλειες, ωστόσο οι ανησυχίες γύρω από τους κινδύνους ύφεσης εξακολουθούν να διαπερνούν τις αγορές. Αυτό  ενισχύει  τον όρεξη για τοποθετήσεις σε ομόλογα, με τους εμπόρους να στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν επιθετικά τα επιτόκια το επόμενο έτος για να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Οι προσδοκίες των ταύρων για την διατήρηση του ράλι στα αμερικανικά ομόλογα

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ένα καρναβάλι ομολόγων», δήλωσε στο Bloomberg, ο Hideo Shimomura, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Fivestar Asset Management Co. στο Τόκιο. «Οι επενδυτές ομολόγων είχαν πέσει σε χειμερία νάρκη και τώρα νιώθω ότι η εκρηκτική τους επιθυμία είναι να βγουν από τη φωλιά τους».

Οι έμποροι swaps τιμολογούν τώρα μείωση των επιτοκίων περίπου κατά 150 μονάδες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 170 μονάδες βάσης στην ευρωζώνη το επόμενο έτος, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ισχυρές προοπτικές

Τέτοιες προοπτικές βοήθησαν στην προσέλκυση ισχυρής ζήτησης για ομόλογα διάρκειας δύο και πέντε ετών σε δημοπρασίες αυτή την εβδομάδα.

Η πτώση των αποδόσεων οδήγησε επίσης το δολάριο χαμηλότερα, στέλνοντας τα νομίσματα σε όλο τον κόσμο σε υψηλά πολλών μηνών και ενισχύοντας τις αποδόσεις του χρέους σε ξένο νόμισμα. Το ευρώ, το γεν και η λίρα βρίσκονται στα ισχυρότερα επίπεδά τους σε τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ενώ το ελβετικό φράγκο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015.

Το ιαπωνικό νόμισμα έλαβε πρόσθετη ώθηση από τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007, με τον κυβερνήτη Kazuo Ueda την Πέμπτη να χτίζει περαιτέρω την υπόθεση για μια κίνηση την άνοιξη.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, ενός παγκόσμιου δείκτη αναφοράς δανεισμού, έχουν υποχωρήσει περίπου 120 μονάδες βάσης από την κορύφωσή τους τον Οκτώβριο σε περίπου 3,82% στις συναλλαγές στην Ευρώπη την Πέμπτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τίτλοι που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια των ΗΠΑ, τα ομόλογα, καθώς και τα γαλλικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα ήταν οι μεγαλύτεροι συντελεστές στην άνοδο του δείκτη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης παγκοσμίως καταγράφουν επίσης ράλι, με απόδοση σχεδόν 11% από τις αρχές Νοεμβρίου και οδεύουν προς το καλύτερο κέρδος δύο μηνών που έχει καταγραφεί, με βάση τον δείκτη Bloomberg που καταγράφει δεδομένα που χρονολογούνται από το 2001.

«Η αγριότητα του ράλι της αγοράς ομολόγων έχει πραγματικά αυξήσει τις συνολικές αποδόσεις για τους επενδυτές», σχολίασε ο Vishnu Varathan, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank Ltd. στη Σιγκαπούρη. «Υπάρχει η αίσθηση ότι οι αγορές σηματοδοτούν ότι οδεύουμε στα μισά του δρόμου προς την χαλαρή νομισματική πολιτική και πάλι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές