Ο S&P 500 είναι έτοιμος να ολοκληρώσει μια δυναμική επιστροφή φέτος με το αποκαλούμενο «ράλι του Άγιου Βασίλη» ή το κέρδος που παίρνουν συχνά οι μετοχές οδεύοντας προς το νέο έτος. Αυτό θα σηματοδοτήσει την όγδοη συνεχόμενη χρονιά που οι μετοχές πήραν… ώθηση από τον Άγιο Βασίλη, κάτι που δεν έχει συμβεί από το οκταετές νικηφόρο σερί που έληξε το 1976, σύμφωνα με τα δεδομένα του Dow Jones, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Η περίοδος «ράλι του Άγιου Βασίλη» καλύπτει τις τελευταίες πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης του έτους και το τα δύο πρώτα από τα επόμενα. Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων ημερών της περιόδου μέχρι στιγμής, ο S&P 500 κέρδισε 0,7%, ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 0,9%. Ο Dow Jones Industrial Average κέρδισε 0,7% ή 252 μονάδες.

UBS: Υπερβολική η αισιοδοξία για το 2024, ίσως είναι λάθος

Μπαίνοντας στο 2023, οι επενδυτές είχαν προβλέψει ότι οι μετοχές θα χτυπηθούν από πληθωρισμό, υψηλότερα επιτόκια και φόβους ύφεσης. Στη συνέχεια, οι μετοχές αυξήθηκαν από ενθουσιασμό για την τεχνητή νοημοσύνη, και πιο πρόσφατα από στοιχήματα ότι η FED θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024.

«Ακόμη και το επόμενο έτος, εξακολουθούμε να βλέπουμε πολλούς περισσότερους λόγους για να είμαστε θετικοί από ό,τι αρνητικoί», δήλωσε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στον όμιλο Carson.

Ο S&P 500 έχει κερδίσει 25% φέτος και απέχει 0,3% από ένα νέο υψηλό όλων των εποχών. Ο Nasdaq έχει κερδίσει 44% και απέχει περίπου 6% από ένα ρεκόρ. Ο Dow Jones έχει κάνει άλμα 14% και σημείωσε έξι ρεκόρ κλεισίματος τον Δεκέμβριο.

Αισιοδοξία για το 2024

Η τάση των μετοχών να πραγματοποιούν το «ράλι του Άγιου Βασίλη» οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Οι επενδυτές εξισορροπούν τα χαρτοφυλάκια στο τέλος του έτους και τον ελαφρύ όγκο συναλλαγών. Οι αναλυτές παρακολουθούν ως επί το πλείστον την περίοδο του ράλι του Άγιου Βασίλη για διασκέδαση, αλλά ορισμένοι λένε ότι καθορίζει την τάση για το νέο έτος.

Ιστορικά, ο S&P 500 τελειώνει το έτος με ένα μέσο ετήσιο κέρδος 9,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Carson Group. Όταν ο Άγιος Βασίλης έρχεται στη Wall Street, ο δείκτης κάνει ράλι 72,4% το επόμενο έτος και κατά μέσο όρο κέρδος 10,2%. Όταν παρακάμπτει την Wall Street, ο δείκτης κάνει ράλι 66,7% των περιπτώσεων και κατά μέσο όρο κέρδος 5% το επόμενο έτος.

Για το 2023, οι μετοχές βρίσκονται σε καλό δρόμο για να κλείσουν το έτος δυνατά. Τα στοιχεία για τις ροές κεφαλαίων υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές δεν θέλουν να χάσουν μετά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, αναφέρει η Wall Street Journal.

«Η ύφεση συνεχίζει να μην συμβαίνει και όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι παίρνουν θάρρος και προσπαθούν. Είναι ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας», δήλωσε ο Μπραντ Κόνγκερ.

Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι η αισιοδοξία για τις μειώσεις των επιτοκίων έχει τρέξει πάρα πολύ γρήγορα. Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν να εννοηθεί πως θα προχωρήσουν σε τρεις μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, κάτι που θα οδηγούσε το επιτόκιο αναφοράς στο 4,6%. Οι traders στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο πιο κοντά στο 3,8%, σύμφωνα με το FactSet.

Ο James Solloway, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο SEI, δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο για τις μετοχές να επαναλάβουν το 2024 τα φετινά κέρδη. «Ζητάτε πολλά σε αυτό το σημείο», είπε ο Solloway. “Αν έχουμε μία ακόμα πολύ καλή χρονιά, αυτό θα ήταν εξαιρετικό, και θα εξαρτιόταν από πολλά. Τα πράγματα πάνε καλά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή