Τις επιφυλάξεις του για το πρόσφατο ράλι ανόδου τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα παγκοσμίως εκφράζει ο Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer της UBS, στο τελευταίο σημείωμά του, εκτιμώντας ότι οι επενδυτές υποβαθμίζουν τους κινδύνους.

UBS: Πώς προβλέπει ότι θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου το 2024

Κατά γενική εκτίμηση, η άνοδος που καταγράφουν τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία το τελευταίο διάστημα, εντάθηκε εν μέσω ελπίδων για επιθετική νομισματική χαλάρωση από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες το 2024. Αλλά όπως εξηγεί ο κ. Haefele, η ανθεκτικότητα των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ ενισχύει το σενάριο οι αγορές να απογοητευτούν από την ταχύτητα των μειώσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το 2024.

Από τις 15 Δεκεμβρίου, οι αγορές εκτιμούν περίπου 145 μονάδες βάσης μειώσεων στα επιτόκια το επόμενο έτος, με μεγάλη πιθανότητα η χαλάρωση να αρχίσει από τη συνεδρίαση πολιτικής του Μαρτίου. Αυτό είναι πολύ ταχύτερο από τις 75 μονάδες βάσης για χαλάρωση που αναμένουν κορυφαία στελέχη της Fed, με βάση τη διάμεση πρόβλεψη.

Σύμφωνα με τον κ. Haefele, οι προσδοκίες της UBS συμβαδίζουν περισσότερο με τις προβλέψεις της Fed. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν ήδη υποβαθμίσει την επιθετική τιμολόγηση της αγοράς, με τον Πρόεδρο της Fed της Νέας Υόρκης John Williams να λέει πρόσφατα στο CNBC ότι «είναι πρόωρο να σκεφτόμαστε» μειώσεις επιτοκίων άμεσα, ενώ και ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Raphael Bostic να εκτιμά μειώσεις «κάποια στιγμή»… στο τρίτο τρίμηνο».

Τα μηνύματα της οικονομίας

Οι πρόσφατες οικονομικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ, αν και υποδεικνύουν μια σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης, δεν έχουν υποδηλώσει μέχρι στιγμής την ανάγκη για ταχεία μείωση των επιτοκίων. Οι καταναλωτικές δαπάνες συνεχίζουν να διατηρούνται εκπληκτικά καλά, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 0,3% τον Νοέμβριο έναντι των προσδοκιών για μείωση 0,1%. Η πτώση των αποδόσεων έχει επίσης τη δυνατότητα να μειώσει την ανάγκη για επιθετική χαλάρωση. Ο δείκτης του Bloomberg των οικονομικών συνθηκών στις ΗΠΑ είναι πλέον στον πιο ευνοϊκό του επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες προσπάθησαν να περιορίσουν τις ελπίδες της αγοράς για ταχεία νομισματική χαλάρωση. Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησαν όλες τα επιτόκια σταθερά στις συνεδριάσεις πολιτικής την περασμένη εβδομάδα, το μήνυμα από κορυφαίους αξιωματούχους παρέμεινε μεικτό.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είπε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρέπει «να μειώσει την επιφυλακή μας» για τον πληθωρισμό και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «δεν συζήτησαν καθόλου τις μειώσεις επιτοκίων» στη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο. Οι απόψεις για τον ρυθμό χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να αλλάζουν μαζί με τα στοιχεία που έρχονται, ειδικά μετά από ασθενέστερες από τις αναμενόμενες αναγνώσεις επιχειρηματικής δραστηριότητας για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τη UBS.

Η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν η πιο επιθετική από τις τρεις, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει στο 4,6% για τον Οκτώβριο, επίπεδο που εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Τρεις από την εννέαμελή επιτροπή πολιτικής ψήφισαν ακόμη και μια αύξηση, ενώ ο διοικητής Andrew Bailey προειδοποίησε ότι υπάρχει «ακόμη πολύς δρόμος» για να πετύχει τον στόχο της.

Οι κίνδυνοι

Οι αγορές μπορεί να έχουν εφησυχάσει υπερβολικά σχετικά με τους γεωπολιτικούς κινδύνους για το επόμενο έτος. Ο δείκτης VIX της μεταβλητότητας των μετοχών των ΗΠΑ, ένα δημοφιλές μέτρο της ανησυχίας των επενδυτών, βρίσκεται τώρα στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Την ίδια ώρα, οι τιμές του πετρελαίου αποκλιμακώνονται, υποδηλώνοντας υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν θα μετατραπεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση που θα διαταράξει την παροχή πετρελαίου.

Ενώ αυτό είναι και το βασικό σενάριο της UBS, ο κ. Haefele, τονίζει ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας διατηρούν υψηλά τη μεταβλητότητα ενώ ο κίνδυνος κλιμάκωσης δεν έχει εξαφανιστεί. Η προεκλογική περίοδος των ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών τον Νοέμβριο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χειρότερες συνθήκες της αγοράς, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας ολοένα και πιο πολωμένης πολιτικής διαδικασίας στις ΗΠΑ.

Έτσι, παρά τα πρόσφατα θετικά νέα για τις αγορές, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να παραμελούν τη δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνων, η οποία έχει γίνει πιο προσιτή καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει βελτιωθεί, εξηγεί ο Haefele. Μετά το πρόσφατο ράλι, συμβουλεύει τους επενδυτές να επικεντρωθούν σε τμήματα της αγοράς που τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση σε περιόδους ασθενέστερης ανάπτυξης, όπως οι ποιοτικές μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές