Θετικές θεωρούν ότι είναι οι προοπτικές των αμερικανικών ομολόγων το 2024 αρκετοί επενδυτές, καθώς η αγορά ανακάμπτει μετά από ένα ιστορικό ξεπούλημα, υπό την προϋπόθεση ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα εξελιχθεί όπως αναμένεται, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Το ράλι που κατέγραψαν το ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σωτήριο για την αγορά που απέφυγε να κλείσει την τρίτη συνεχόμενη χρονιά με απώλειες και την βοήθησαν να αφήσει πίσω το 2022 που σημείωσε την χειρότερη πτώση όλων των εποχώς. Η άνοδος στις τιμές των ομολόγων ήρθε αφού οι ομολογιακοί τίτλοι βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007.

Πολ Κρούγκμαν: Το ράλι στα ομόλογα θα βοηθήσει την αγορά κατοικίας

Ήταν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο από την Federal Reserve, η οποία αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή της να κάνει μια περιστερίσια παύση, ενώ προέβλεψε απροσδόκητα ότι θα προχωρήσει το 2024 σε μείωση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, καθώς επιβραδύνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Η μείωση των επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων και να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές των ομολόγων. Η τελευταία έρευνα των διαχειριστών κεφαλαίων από την BofA Global Research έδειξε ότι οι επενδυτές διατηρούν τη μεγαλύτερη υπερεπενδεδυμένη θέση τους στα ομόλογα από το 2009.

Ωστόσο, λίγοι  είναι αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι ο δρόμος προς τις χαμηλότερες αποδόσεις θα είναι ομαλός. Αναλυτές της αγοράς έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η υποχώρηση κατά 100 μονάδες βάσης που έχει σημειωθεί στις αποδόσεις από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα αντικατοπτρίζει ήδη τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων και ως εκ τούτου η αγορά είναι ευάλωτη σε ανατροπές αν η Fed δεν μειώσει αρκετά σύντομα ή αρκετά γρήγορα.

Η αγορά έχει τιμολογήσει ότι η μείωση των επιτοκίων το 2024 θα είναι περίπου κατά 150 μονάδες βάσης, διπλάσιες από αυτές που έχουν προβλέψει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το κύριο επιτόκιο πολιτικής της Fed. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς διαμορφώθηκαν στο 3,88% την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλιο και συνεχίζουν να διαπραγματεύονται κάτω από το 4%.

«Εφόσον η Fed δεν κάνει εντελώς λάθος, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε κάποιες μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος» σημειώνει ο ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην ομάδα BlueBay Fixed Income της RBC Global Asset Management, Μπράντον Σβέσεν. Ωστόσο, «θα μπορούσε να είναι μια ανώμαλη πορεία» επισημαίνει.

Η επιστροφή των ομολόγων

«Τα ομόλογα επέστρεψαν» τονίζει στην έκθεση για τις προοπτικές η Vanguard, ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο. Αναμένει ότι τα αμερικανικά ομόλογα θα αποδώσουν 4,8%-5,8% την επόμενη δεκαετία, σε σύγκριση με το 1,5%-2,5% που ανέμενε πριν από την έναρξη του κύκλου αύξησης των επιτοκίων πέρυσι.

Από την αρχή του έτους, το Vanguard Total Bond Market Index Fund, με ενεργητικό άνω των 300 δισ. δολαρίων, σημείωσε απόδοση 5,28% την περασμένη εβδομάδα, από αρνητικό 13,16% πέρυσι. Η ναυαρχίδα των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων της PIMCO, το Income Fund, ύψους 132 δισ. δολαρίων, κατέγραψε απόδοση 8,92%, από μείον 7,81% πέρυσι.

Αν και δεν βλέπουν όλοι ύφεση, οι περισσότεροι ταύροι των ομολόγων υπολογίζουν ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ και η υποχώρηση του πληθωρισμού θα ωθήσουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια.

Ο εταίρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management, Εόιν Βάλς τόνισε ότι η αύξηση των αποδόσεων του 2023 σημαίνει ότι τα σταθερά εισοδήματα μπορούν να προσφέρουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους, εισόδημα με τη δυνατότητα αύξησης κεφαλαίου. «Από το σημείο που βρισκόμαστε τώρα, θα έχετε την απόδοση των κρατικών ομολόγων και πιθανώς θα έχετε και κεφαλαιακό κέρδος» είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η απόδοση του 10ετούς, θα κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 3,75% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι παράγοντες ανησυχίας

Άλλοι πιστεύουν ότι ορισμένα τμήματα της καμπύλης αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μπορεί να έχουν ήδη αυξηθεί υπερβολικά.

Ο  επικεφαλής επενδύσεων παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος της BlackRock, Ρικ Ρίντερ σημειώνει ότι το πρόσφατο ράλι έχει αφήσει τα ομόλογα μεγαλύτερης και μικρότερης διάρκειας «αρκετά πλούσια». «Μεγάλο μέρος της απόδοσης του 2024 για το ανώτερο άκρο και για το κατώτερο άκρο … έχει ήδη επιτευχθεί»τονίζει

Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι προσδοκίες για αυξημένη προσφορά ομολόγων θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα πριμ διάρκειας – ή την αποζημίωση που ζητούν οι επενδυτές για τον κίνδυνο διακράτησης μακροπρόθεσμων ομολόγων. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί, καθώς η Fed και οι μεγάλοι ξένοι αγοραστές, όπως η Κίνα, περιορίζουν τα κρατικά ομόλογά τους.

Το πρόσφατο ράλι των ομολόγων έχει επίσης διευκολύνει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες δημιουργώντας ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει μια ανάκαμψη της ανάπτυξης ή ακόμη και του πληθωρισμού, καθυστερώντας την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ο δείκτης χρηματοοικονομικών συνθηκών της Goldman Sachs έχει μειωθεί κατά 136 μονάδες βάσης από τα τέλη Οκτωβρίου και στις 19 Δεκεμβρίου βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2022.

«Όσο περισσότερο οι αγορές κινούνται για να τιμολογήσουν τις περικοπές, τόσο λιγότερο επείγον θα πρέπει πιθανώς να αισθάνεται η Fed για την πραγματοποίησή τους, επειδή οι αγορές κάνουν τη χαλάρωση γι’ αυτήν» λέει χαρακτηριστικά ο  οικονομολόγος στη Nomura, Τζέρεμι Σβάρτζ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης