Τηρώντας την υπόσχεση να εφαρμόσει τη «θεραπεία του σοκ»,  ο νέος Αργεντίνος πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι, πιάνει το «αλυσοπρίονο» και στην αγορά ενέργειας επιδιώκοντας να σβήσει δεκαετίες κυβερνητικής παρέμβασης στη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας, απελευθερώνοντας τις εξαγωγές αργού και αφήνοντας τις τοπικές τιμές των καυσίμων στην ιδιοτροπία των δυνάμεων της αγοράς.

Ο Μιλέι συμπεριέλαβε τα αντίστοιχα μέτρα στη σαρωτική νομοθεσία που έστειλε στο Κογκρέσο την Τετάρτη, σε μια ακόμα πρωτοβουλία που στοχεύει στο να απορρυθμίσει την αυστηρά ελεγχόμενη οικονομία της Αργεντινής. Ενώ το νομοσχέδιό του έχει εκτεταμένες συνέπειες για μια σειρά από βιομηχανίες, περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο που αναφέρεται ειδικά στο πετρέλαιο.

Ο Μιλέι πήρε το αλυσοπρίονό του – Βάζει μπροστά ιδιωτικοποιήσεις και άνοιγμα αγορών

Οι διατάξεις για την ελεύθερη αγορά στο νομοσχέδιό του επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τους κανόνες της δεκαετίας του 1960 που δίνουν προτεραιότητα στη διασφάλιση προσιτών προμηθειών καυσίμων στην εγχώρια αγορά. Αυτοί οι κανόνες, που δίνουν στα διυλιστήρια το δικαίωμα άρνησης στα εξαγωγικά φορτία και αφήνουν την κυβέρνηση να παρεμβαίνει στην τιμολόγηση του αργού και της βενζίνης, τα τελευταία χρόνια έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη του τεράστιου κοιτάσματος σχιστόλιθου γνωστού ως Vaca Muerta (η νεκρή αγελάδα στα ισπανικά).

Σύμφωνα με την πρόταση του Μιλέι, οι πωλήσεις στο εξωτερικό «θα απελευθερωθούν» και «η εκτελεστική εξουσία δεν θα μπορεί να παρέμβει ή να καθορίσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά».

«Οι τιμές της ενέργειας θα συνδυαστούν με τις διεθνείς αξίες», έγραψε ο Χουάν Χοσέ Καρμπαχάλες, σύμβουλος ενέργειας που κάποτε διετέλεσε υφυπουργός πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Η πιο ριζική αλλαγή είναι η εξάλειψη της απαίτησης για ικανοποίηση των αναγκών της τοπικής αγοράς — είναι μια ιστορική ρήξη με έναν αιώνα αργεντίνικης παράδοσης».

Ιδιωτικοποιήσεις

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η κίνηση αυτή θα είναι όφελος για τα γεωτρύπανα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της YPF SA – της κρατικής εταιρείας πετρελαίου που θέλει να ιδιωτικοποιήσει ο Μιλέι – της οποίας οι επενδύσεις σε σχιστόλιθο έχουν περιοριστεί από τις φθηνές τιμές στην αντλία, καθώς και για τους άλλους μεγάλους παραγωγούς αργού της Vaca Muerta, όπως η Chevron Corp, η  Shell Plc και η τοπική εταιρεία Vista Energy.

Το νομοσχέδιο του Μιλέι πιθανότατα θα αντιμετωπίσει σκληρή αντιπολίτευση στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του είναι μειοψηφία, καθώς ανατρέπει το στάτους κβο της αργεντίνικης πολιτικής.

Πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι ενώ η νομοθεσία συζητείται, ο Μιλέι θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των αγορών πετρελαίου σε πιο ανεπίσημη βάση. Η κυβέρνηση θα σταματήσει να διαμεσολαβεί στις συνομιλίες μεταξύ παραγωγών πετρελαίου και διυλιστηρίων, επιτρέποντάς τους να ορίζουν τις τιμές του αργού και της βενζίνης όπως θέλουν, ανέφεραν οι πηγές.

Το πετρέλαιο σχιστόλιθου στην Αργεντινή διαπραγματεύτηκε στα 58 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο, όταν το Brent διαπραγματευόταν στα 86 δολάρια, σύμφωνα με την YPF.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια