Η θεραπεία-σοκ της Αργεντινής με υποτίμηση 54% του εθνικού νομίσματος, μεγάλη λιτότητα με περικοπές δημόσιων δαπανών 2,9% από ΑΕΠ 487 δισ. δολ., μείωση του μεγέθους δημοσίου και του αριθμού των υπουργείων κι επαναδιαπραγματεύσεις δόσεων προς το ΔΝΤ, είναι πλέον πραγματικότητα.

Αργεντινή: Ο Μιλέι ξεκίνησε τη θεραπεία – σοκ – Υποτιμά κατά 54% το πέσο

Με τη φράση «Λεφτά δεν υπάρχουν», ο υπουργός Οικονομικών Λουίς Καπούτο επανέλαβε τη φράση που χρησιμοποίησε κατά κόρον προεκλογικά ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι, για να ανακοινώσει σειρά μέτρων έντονης λιτότητας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού, ο οποίος τρέχει με 140% σε ετήσια βάση απειλώντας να φτάσει το 200%. Την ίδια στιγμή στη χώρα το επίπεδο της φτώχειας έχει ξεπεράσει το 40% και οδεύει προς το 45%.

Το κλειδί για όλα αυτά τώρα είναι η εφαρμογή των μέτρων, τα οποία είχαν ανακοινωθεί προεκλογικά από τον Μιλέι στα πλαίσια της ανάγκης για θεραπεία-σοκ της οικονομίας της χώρας, μέτρα που αποτέλεσαν τη «σημαία» των υποσχέσεών του προς τους ψηφοφόρους. Κλειδί είναι επίσης και το πώς θα υποδεχτεί ο λαός τα μέτρα αυτά. Ισχυρό ατού του Μιλέι για όλα αυτά είναι ο Καπούτο, ο επονομαζόμενος και «Λιονέλ Μέσι της οικονομίας», για την επιτυχία του στο πρόσφατο παρελθόν να βγάλει τη χώρα στις αγορές, παρά τα οικονομικά προβλήματα.

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να κάνει την οικονομία που βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση να δεχτεί άμεσα ξαφνικό σοκ, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στην πορεία και να υπάρξει μια βάση για ανάκαμψη στη συνέχεια.

Οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι του Μπουένος Άιρες

«Ο στόχος είναι απλά να αποφευχθεί η καταστροφή και να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά» ανάκαμψης, ανακοίνωσε ο Καπούτο σε ηχογραφημένη ομιλία που συνόδευσε την παρουσίαση των μέτρων. Είπε ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο προσδιόρισε στο 5,5% του ΑΕΠ. Επίσης επέκρινε τις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι η χώρα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα για 113 από τα τελευταία 123 χρόνια – κάτι που αποτελεί την αιτία των οικονομικών της δεινών, όπως ανέφερε.

«Είμαστε εδώ για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα στη ρίζα», είπε. «Για αυτό πρέπει να εγκαταλείψουμε τον εθισμό μας σε δημοσιονομικά ελλείμματα», ήταν τα λόγια του.

Ο παράγοντας ΔΝΤ

Η Αργεντινή έχει λάβει δάνειο 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο φαίνεται να στηρίζει τώρα τη νέα κυβέρνηση στα μέτρα που λαμβάνει. «Χαιρετίζω τα αποφασιστικά μέτρα», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αποκαλώντας τα ως «σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ανοικοδόμηση του οικονομικού δυναμικού της χώρας».

Η σκληρή δημοσιονομική ρητορική του Μιλέι –με το επαναλαμβανόμενο σε κάθε ευκαιρία σύνθημα “Λεφτά δεν υπάρχουν” – είχε τονώσει τις αγορές μετά τη νίκη του στις εκλογές, με τον χρηματιστηριακό δείκτη S&P Merval να σημειώνει υψηλό ρεκόρ την Τρίτη και τις τιμές στα κρατικά ομόλογα να αυξάνονται σχεδόν κατά 4%. Οι αναλυτές είπαν ότι τα νέα μέτρα στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές.

Τα μέτρα-σοκ

Τα βασικά μέτρα λιτότητας-σοκ που ανακοινώθηκαν σε πρώτη φάση περιλαμβάνουν τα εξής:

-Υποτίμηση του πέσο κατά 54% έναντι του δολαρίου με την επίσημη ισοτιμία να φτάνει πλέον τα 800 πέσος ανά δολάριο. Σημειωτέον ότι από το 2019 και μετά, το νόμισμα της χώρας διατηρούνταν στην, προηγούμενη πλέον, ισοτιμία του 400 περίπου πέσος προς το δολάριο μόνο με τεχνητά μέσα. Οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων από την κυβέρνηση δημιουργούσαν μεγάλο χάσμα μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας των 366 πέσος ανά δολάριο και των ανεπίσημων ισοτιμιών στη μαύρη αγορά που έφταναν τα 1.000 πέσος ανά δολάριο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η υποτίμηση αυτή να γίνει σταδιακά.

-Δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, περιλαμβανομένων και μειώσεων θέσεων εργασίας για να γίνει πιο ολιγομελής η κυβέρνηση και το αποτελεσματικό το δημόσιο. Οι συνολικές περικοπές δαπανών θα ανέλθουν στο 2,9% του ΑΕΠ, δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. Στόχος είναι να εξαλειφθεί το 2024 το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τις πληρωμές τόκων.

-Σημαντική μείωση του αριθμού των υπουργείων έως και στο 50%

-Μαχαίρι σε μεταφορές χρημάτων από την κεντρική κυβέρνηση προς τις περιφέρειες

-Κατάργηση επιδοτήσεων σε ενέργεια και μεταφορές χωρίς να δοθούν ακριβή στοιχεία ακόμη

-Φρένο σε πάσης φύσεως δημόσια έργα

-Επίσης ανακοινώθηκε πρόθεση τις κυβέρνησης να καταργηθούν σταδιακά δασμοί στις εξαγωγές, κάτι που ζητούσαν διακαώς οι αγρότες. Η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας επεξεργασμένης σόγιας στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού.

-Η κεντρική τράπεζα, της οποίας ο νέος πρόεδρος Σαντιάγκο Μπαουσίλι ορίστηκε επίσημα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων της χώρας λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των μέτρων, ανακοίνωσε ότι θα πάψουν πλέον να ισχύουν πολλοί περιορισμοί σε πράξεις σε συνάλλαγμα. Επίσης αναμένονταν να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα από την κεντρική τράπεζα σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού, και τη νομισματική πολιτική γενικότερα.

-Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης ενώ θα αναζητά διεθνείς πιστωτικές επιλογές. Η νέα ηγεσία επανέλαβε ότι η Αργεντινή θα ζητήσει από το ΔΝΤ να παραιτηθεί από τις επικείμενες αποπληρωμές χρέους αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τους στόχους που συμφωνήθηκαν με το Ταμείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή