Με σαρωτικό διάταγμα ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι τώρα επιδιώκει να εφαρμόσει τις προεκλογικές υποσχέσεις για μεγάλη απελευθέρωση της οικονομίας μέσω κατάργησης υπαρχόντων κανονισμών, ξεκινώντας από ιδιωτικοποιήσεις ζημιογόνων κρατικών εταιρειών, άρση περιορισμών και εξαγωγές και συνάλλαγμα, κατάργηση ρυθμιστικού πλαισίου για ενοίκια, καθώς και αλλαγές στον τρόπο καταβολής αποζημιώσεων και χρονικής διάρκειας μαθητείας σε επιχειρήσεις. Πριν λίγες ημέρες ο ίδιος είχε προχωρήσει σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, του πέσο, κατά 54%.

Ο Μιλέι, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε εμφανιστεί με αλυσοπρίονο στο χέρι υποσχόμενος να κόψει τους δεσμούς με προηγούμενα πολιτικά συστήματα και πρακτικές, ξέρει ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Η νέα κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με απεργίες και διαδηλώσεις, με την πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας να διοργανώνεται ήδη από την αντιπολίτευση μετά σαρωτικό διάταγμα. Επίσης μένει να φανεί εάν οι αλλαγές αυτές θα ψηφιστούν από το Κογκρέσο της χώρας.

Αργεντινή: Ο Μιλέι ξεκίνησε τη θεραπεία – σοκ – Υποτιμά κατά 54% το πέσο

Το διάταγμα που περιλαμβάνει περίπου 300 διαφορετικά μέτρα, αποτελεί υλοποίηση των υποσχέσεων Μιλέι για κατάργηση περιοριστικών κανονισμών στην οικονομία, υψηλών φόρων και για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα που είχε μεγαλώσει σημαντικά υπό τις Περονιστικές κυβερνήσεις των προηγούμενων είκοσι ετών. Μένει να φανεί πλέον το πως θα εξελιχθεί η επερχόμενη κοινωνική σύγκρουση των δεξιών αυτών πολιτικών με τους Περονιστές, καθώς και με εργατικά συνδικάτα.

Σε αυτή τη φάση ο Μιλέι υπόσχεται να κάνει μεταξύ άλλων τις εξής αλλαγές -τις οποίες παρουσίασε αρχικά πιο συνοπτικά και όλοι περιμένουν να δουν τώρα περισσότερες λεπτομέρειες:

-Μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις: Για «κατάργηση κανόνων που εμποδίζουν την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών», έκανε λόγο ο Μιλέι στο τηλεοπτικό μήνυμά του με το οποίο ανακοίνωσε τις αλλαγές. Ανέφερε συγκεκριμένα την κρατική αεροπορική εταιρεία Aerolineas Argentinas SA κι έκανε επίσης αναφορά στο εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, σε κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, και την εταιρεία ύδρευσης και αποχέτευσης AySA ως περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν σταδιακά σε ιδιωτικούς φορείς. Είπε επίσης ότι θα εξεταστεί ιδιωτικοποίηση και για την κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου και διύλισης YPF SA καθώς και την εταιρεία Enarsa μετά από μεταβατική, όπως τη χαρακτήρισε, περίοδο.

-Κατάργηση κανονισμών που διέπουν τις ενοικιάσεις κατοικιών στη χώρα.

-Κατάργηση περιορισμών και απλοποίηση διαδικασιών για εξαγωγές προϊόντων.

-Αναδιάρθρωση κανονισμών λειτουργίας για αεροπορικές εταιρείες, εταιρείας παροχής υπηρεσιών υγείας, φαρμακευτικές και για τον τουριστικό κλάδο, με στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός.

-Αναδιάρθρωση του κανονισμού που αφορά τη λειτουργία ορυχείων και άλλων συναφών κλάδων.

-Υποσχέθηκε επίσης μείωση των αποζημιώσεων για απολύσεις και επέκταση του χρονικού ορίου κατά το οποίο οι εταιρείες θα μπορούν να απασχολούν υπό το καθεστώς της μαθητείας..

Ειδικά όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Μιλέι μιμείται παρόμοια πολιτική που ακολούθησε ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μένεμ, ο φιλικός προς την αγορά ηγέτης της δεκαετίας του 1990 που πούλησε πολλά στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να μειώσει το μέγεθος του κράτους μετά από περίοδο έντονο υπερπληθωρισμού, σχολίαζε το Bloomberg. Μετά από μεγάλη κρίση που κορυφώθηκε στα τέλη του 2001 με τη χρεοκοπία, η Αργεντινή επέλεξε στη συνέχεια να εθνικοποιήσει ξανά ορισμένες εταιρείες υπό τις αριστερές κυβερνήσεις που ακολούθησαν.

Σήμερα στην Αργεντινή ο πληθωρισμός ξεπερνά το 130%, η φτώχια καλπάζει σε ποσοστό 40% και υπάρχει διάχυτη απογοήτευση ειδικά στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Ο Μιλέι έχει υποσχεθεί ότι με τη θεραπεία σοκ που θέλει να ακολουθήσει τα πράγματα θα χειροτερέψουν βραχυπρόθεσμα, για να βελτιωθούν στην πορεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή