Η χώρα επισημαίνει την επιτυχή διοργάνωση των συνόδων κορυφής G20 και B20, αλλά η φιλοξενία μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης θα μπορούσε να φέρει πίσω τις αναμνήσεις των προβλημάτων που είχαν ταλαιπωρήσει τη φιλοξενία των Αγώνων της Κοινοπολιτείας το 2010.

Η Ινδία έχει βάλει στόχο να φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό θέαμα στον κόσμο – τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό έρχεται μετά τη διοργάνωση δύο μεγάλων παγκοσμίων εκδηλώσεων το 2023 — τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 παγκόσμιων ηγετών και τις συναντήσεις Business 20 των κορυφαίων παγκόσμιων τιτάνων της βιομηχανίας.

Τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι η Ινδία σχεδιάζει να φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2036, λέγοντας ότι είναι «παλιό όνειρο» της χώρας.

Η Ινδονησία, το Μεξικό, η Τουρκία και η Πολωνία έχουν επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον τους να φιλοξενήσουν τους Αγώνες το 2036.

Η ετοιμότητα της Ινδίας

Η Ινδία είναι «απολύτως έτοιμη» να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε η Νίτα Μουκές Αμπανί, ιδρύτρια και πρόεδρος του Reliance Foundation, του φιλανθρωπικού βραχίονα της Reliance Industries, στο CNBC στα τέλη Οκτωβρίου.

Η Reliance Industries, η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικού τομέα της χώρας, συνήψε συνεργασία με την Ινδική Ολυμπιακή Επιτροπή (IOA) πέρυσι.

Αυτή η συνεργασία «στοχεύει να ανυψώσει τις επιδόσεις των Ινδών αθλητών, να υποστηρίξει τις εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες και να οικοδομήσει τα διαπιστευτήρια της Ινδίας ως κράτους παγκόσμιας αθλητικής εμβέλειας, με φιλοδοξία να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μέλλον».

«Οι άνθρωποι αφυπνίζονται σχετικά με τις δυνατότητες της Ινδίας», είπε ο Αμπάνι μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 και ελπίζει ότι η Ινδία θα έχει την ευκαιρία να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ελπίζω ότι θα το δω σε αυτή τη ζωή».

Σε συνέντευξή του στο CNBC TV18 τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ είπε ότι η επιτροπή είχε «κάποιο διάλογο» με την ΔΟΕ και την ινδική κυβέρνηση σχετικά με την πρόταση.

Είπε ότι το ενδιαφέρον από την Ινδία για τη διοργάνωση των Αγώνων ήταν «μεγάλα νέα για ολόκληρο το Ολυμπιακό κίνημα» και τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι ενός ακμάζοντος αθλητικού κινήματος, υπερβαίνοντας τα πιο παραδοσιακά αθλήματα και αγκαλιάζοντας περισσότερα ολυμπιακά αθλήματα.

Προηγούμενα αθλητικά γεγονότα στοιχειώνουν την Ινδία

Ενώ η Ινδία θέλει να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο, οι προηγούμενες καταστροφές ρίχνουν σκιά σε οποιαδήποτε πιθανή πρόταση.

Το 2010, η Ινδία φιλοξένησε τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι αμαυρώθηκαν από καθυστερήσεις στην κατασκευή, έχασαν τις προθεσμίες ώστε το Νέο Δελχί να είναι «έτοιμο για αγώνες» και μια τεράστια υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Ο Guardian ανέφερε εκείνη την εποχή οι εκτιμήσεις κόστους για τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας κυμαίνονταν μεταξύ 2 και 4 δισεκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής. Ο αρχικός προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από την ινδική κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2007 ήταν 500 εκατομμύρια λίρες, ανέφερε η δημοσίευση.

Ξεχωριστά, το BBC περιέγραψε την προετοιμασία των Αγώνων της Κοινοπολιτείας του 2010 ως «μια τεράστια καταστροφή δημοσίων σχέσεων» και είπε ένα μήνα πριν από το γεγονός ότι το Δελχί «δεν ήταν σχεδόν έτοιμο» – αναφέροντας τρύπες και λακκούβες σε δρόμους και στάδια που βρίσκονται ακόμη υπό ανακαίνιση .

Το 2011, μετά την ολοκλήρωση των αγώνων, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων της Κοινοπολιτείας, Σουρές Καλμάντι, συνελήφθη για διαφθορά και οικονομικές ατασθαλίες.

Πιο πρόσφατα, το Παγκόσμιο Κύπελλο Κρίκετ φέτος στην Ινδία προκάλεσε επίσης επικρίσεις. Υπήρχαν αναφορές ότι αγώνες στους οποίους συμμετείχαν η διοργανώτρια χώρα είδαν τα στάδια να γεμίζουν γρήγορα, αλλά η προσέλευση σε αγώνες που αφορούσαν άλλες ομάδες ήταν αδύναμη.

Μερικοί οπαδοί επισκέφτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια μέσω διαδικτύου, αλλά το βίντεο της ζωντανής εκδήλωσης έδειχνε κενές θέσεις. Άλλοι παραπονέθηκαν για δυσλειτουργίες κατά την πώληση εισιτηρίων, ενώ βρετανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι οι οπαδοί παραπονέθηκαν για κακή συγκοινωνιακή σύνδεση και έλλειψη βασικών ανέσεων στα στάδια.

Δεδομένων όλων αυτών, εύλογα τίθεται το ερώτημα αν μπορεί η Ινδία να προσφέρει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2036;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League. Όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να γίνει ένα σπουδαίο παιχνίδι που θα διαφημίσει την Ελλάδα