Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών έχει εκτοξευθεί η μετανάστευση ανθρώπων από φτωχότερες προς πλουσιότερες χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες μετακινούνται, ακολουθώντας νόμιμες και παράνομες διαδρομές, για να βρουν εργασία ή καταφύγιο.

Αγρότες: Απαραίτητη η τροπολογία για τους μετανάστες – Παραμένει όμως η έλλειψη εργατών γης

Η αύξηση των μεταναστευτικών ρευμάτων προκαλεί συχνά κοινωνικές εντάσεις, συμβάλλει στην ανατροπή κυβερνήσεων και ενισχύσει τα δεξιά, εθνικιστικά και ξενοφοβικά ρεύματα από τη Γαλλία ως τις Κάτω Χώρες.

Ταυτόχρονα όμως, όπως σημειώνει η Wall Street Journal, ορισμένα κράτη αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια μεταναστευτικά κύματα ανοίγοντας τα σύνορά τους, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας και να μειώσουν τον πληθωρισμό. Γνωρίζουν ότι οι μετανάστες εργάτες θα βοηθήσουν να ανακουφιστούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αντισταθμιστεί η γήρανση του πληθυσμού.

Ωστόσο πολλοί μέσα στις χώρες υποδοχής βλέπουν καχύποπτα τους μετανάστες, κατηγορώντας τους για πολλά από τα δεινά που ανέκαθεν ταλάνιζαν τις δυτικές – και όχι μόνο – κοινωνίες, από την εγκληματικότητα ώς το υψηλό κόστος στέγασης.

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον πιο περιζήτητο προορισμό για τους μετανάστες, κυρίως από την κεντρική και την λατινική Αμερική. Σύμφωνα με την WSJ, κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο οι πράκτορες της συνοριοφυλακής προχώρησαν σε 2,05 εκατομμύρια συλλήψεις. Οι αρχές μάλιστα καταγράφουν ολοένα και περισσότερες συλλήψεις ανθρώπων από την Ασία και την Αφρική.

Καναδάς

Ο Καναδάς υποδέχτηκε πέρσι πάνω από ένα εκατομμύριο μόνιμους και εποχικούς μετανάστες, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των νεοεισερχομένων κατά το ένα τέταρτο περίπου τα επόμενα δύο χρόνια σε σχέση με τα επίπεδα του 2021.

Darien Gap

Κατά χιλιάδες διασχίζουν οι μετανάστες την περιοχή Darien Gap, μια πυκνή και εξαιρετική επικίνδυνη ζούγκλα που χωρίζει τη Νότια Αμερική από τον Παναμά. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο μετανάστες με προορισμό τις ΗΠΑ, σχεδόν τα δύο τρίτα των οποίων προέρχονται από τη Βενεζουέλα, είχαν περάσει από τον Παναμά από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Είναι ενδεικτικό ότι καθόλη τη διάρκεια του 2022 από το συγκεκριμένο σημείο είχαν περάσει μόλις 248.000 άνθρωποι.

Βενεζουέλα

Περισσότεροι από 7,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους τα τελευταία χρόνια, γεγονός που τους καθιστά τη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών, μπροστά από τους Ουκρανούς και τους Σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εμπόλεμες πατρίδες τους.

Περίπου μισό εκατομμύριο Βενεζουελάνοι έχουν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 εν μέρει για να έχει μεγαλύτερο έλεγχο των συνόρων του με τον τερματισμό του δικαιώματος των Ευρωπαίων να μετακινούνται στη χώρα χωρίς βίζα. Η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον πολίτες τρίτων χωρών, μια μετατόπιση σε σχέση με τα χρόνια πριν από το Brexit, όταν κυριαρχούσαν οι μετανάστες από την ΕΕ. Η κυβέρνηση παρουσίασε αυτό το μήνα ένα σχέδιο 5 σημείων για τον περιορισμό της μετανάστευσης, μεταξύ άλλων εμποδίζοντας ορισμένους μετανάστες εργάτες να φέρουν στη χώρα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους και αυξάνοντας το όριο αποδοχών για τους ειδικευμένους εργαζόμενους.

Ισπανία

Η Ισπανία τροποποίησε πέρσι τη μεταναστευτική νομοθεσία για να συμπεριλάβει περισσότερους αλλοδαπούς εργατοτεχνίτες από χώρες εκτός ΕΕ.

Ολλανδία

Η αύξηση της μετανάστευσης σε χώρες όπως η Ολλανδία τροφοδοτεί την υποστήριξη προς τα ακροδεξιά και αντιμεταναστευτικά κόμματα, ενδεχομένως αναδιαμορφώνοντας την ευρωπαϊκή πολιτική για χρόνια. Η νίκη στις ολλανδικές εκλογές του ακροδεξιού πολιτικού Geert Wilders, ο οποίος έχει θέσει την αντιμεταναστευτική πολιτική στο επίκεντρο της πολιτικής του πλατφόρμας εδώ και 15 χρόνια, ήταν ένα ισχυρό σημάδι για το πώς οι ψηφοφόροι διολισθαίνουν προς ξενοφοβικές αντιλήψεις.

Γερμανία

Μετά από αρκετά χρόνια με υψηλά μεταναστευτικά ρεύματα, χιλιάδες κάτοικοι της χώρας είναι πλέον γεννημένοι στο εξωτερικό. Ωστόσο σύμφωνα με τη WSJ, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ η Γερμανία αποτυγχάνει να βρει εργασία για πολλούς νεοεισερχόμενους παρά τις εκτεταμένες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσίασε τον περασμένο μήνα νέα και αυστηρότερα μέτρα για να περιορίσει τον υψηλό αριθμό των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι τείνουν να έχουν χαμηλά ποσοστά απασχόλησης.

Βόρεια Αφρική προς Ευρώπη

Ο αριθμός των ανθρώπων που πραγματοποιούν ένα επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας τη Μεσόγειο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, σε υψηλό έξι ετών. Πλέον στα μεταναστευτικά ρεύματα εντάσσονται και άνθρωποι από την Τυνησία και την Αίγυπτο, λόγω επιδείνωσης του βιωτικού επιπέδου στις χώρες τους.

Ιαπωνία

Η ταχέως γηράσκουσα Ιαπωνία «ανοίγει τις πόρτες» πλέον σε χιλιάδες μετανάστες. Έτσι, ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων στην Ιαπωνία αναμένεται να τριπλασιαστεί περίπου τις επόμενες δεκαετίες σε 9,4 εκατομμύρια έως το 2070.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή