
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε κατά τη σημερινή ανταλλαγή ευχών με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα ενισχύθηκαν το 2023.
Κίνα: Χρονιά εδραίωσης της οικονομικής ανάκαμψης το 2024, λέει ο Σι Τζινπίνγκ
Αναφερόμενος στη χρονιά που πέρασε, ο κινέζος πρόεδρος εκτίμησε πως «οι υλικές βάσεις και οι βάσεις που έχει στην κοινή γνώμη η σχέση μας έχουν γίνει ισχυρότερες», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
«Μπροστά σε αλλαγές πρωτοφανείς σε έναν αιώνα και σε μια ταραχώδη περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας διατήρησαν μια υγιή και σταθερή ανάπτυξη και προχώρησαν με σταθερό τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Σι.
«Υπερβήκαμε τους στόχους μας»
«Υπό την κοινή ηγεσία μας, η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη εμβαθύνθηκε, ο στρατηγικός συντονισμός μας ενισχύθηκε και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία συνέχισε να παράγει νέα αποτελέσματα», προσέθεσε.

Μες στην ουκρανική κρίση, ο Σι έχει υποστηρίξει τον Πούτιν
Ο όγκος των διμερών εμπορικών ανταλλαγών ξεπέρασε τα 200 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τους στόχους, υπογράμμισε ακόμη. Η Κίνα, σημείωσε επίσης, ανυπομονεί να γιορτάσει το 2024 την 75η επέτειο της εγκαθίδρυσης διμερών σχέσεων.
Εν τω μεταξύ, ο Σι έκανε επίδειξη ισχύος στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα που απηύθυνε προς τον κινεζικό λαό, χαρακτηρίζοντας ως αναπόφευκτο γεγονός την επανένωση της πατρίδας του με την Ταϊβάν.
Παράλληλα στην ομιλία του για το Νέο Έτος, ο πρόεδρος Σι αναφέρθηκε στην κινεζική οικονομία χαρακτηρίζοντας την πλέον πιο ανθεκτική και δυναμική.
Η «επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη, δήλωσε σήμερα στην ομιλία του για το νέο Έτος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ανεβάζοντας τον τόνο σε σχέση με πέρυσι την ώρα που μένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν το νησί αυτό, το οποίο διεκδικεί η Κίνα, εκλέξει νέο ηγέτη.
Πιθανή θεωρείται η χρήση βίας
Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν «ιερό έδαφός» της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να την επαναφέρει υπό κινεζικό έλεγχο, αν και ο Σι δεν έκανε καμιά αναφορά σε στρατιωτικές απειλές κατά την ομιλία του, η οποία αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV.
«Η επανένωση της μητέρας πατρίδας είναι ένα ιστορικό αναπόφευκτο», δήλωσε ο Σι, αν και στην επίσημη αγγλική μετάφραση των σχολίων του, που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, χρησιμοποιείται μια πιο απλή φράση: «Η Κίνα σίγουρα θα επανενωθεί».
«Οι συμπατριώτες στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν θα πρέπει να συνδέονται από μια κοινή αίσθηση σκοπού και να μοιραστούν τη δόξα της ανανέωσης του κινεζικού έθνους», πρόσθεσε. Στην επίσημη αγγλική μετάφραση αναφέρεται «όλοι οι Κινέζοι» στη θέση του «οι συμπατριώτες».
«Πιο ανθεκτική η οικονομία μας»
Στην ομιλία του, ο Σι υπογράμμισε ακόμη πως η κινεζική οικονομία είναι «πιο ανθεκτική και πιο δυναμική από πριν».
Στη διάρκεια του 2023, η οικονομία της χώρας έθεσε υπό έλεγχο την καταιγίδα, τόνισε ο κινέζος πρόεδρος στην ομιλία του αυτή.
Το 2024 η Κίνα «θα σταθεροποιήσει και θα διευρύνει τη θετική τάση της οικονομικής ανάκαμψής» της και «θα επιτύχει σταθερή και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι.
«Θα προωθήσουμε ανάπτυξη υψηλής ποιότητας»
«Πρέπει συνολικά να εμβαθύνουμε τη μεταρρύθμιση και να ανοίξουμε περισσότερο, προωθώντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη, διευρύνοντας την οικονομική ζωτικότητα και κάνοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για να προωθήσουμε την εκπαίδευση, να προωθήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία και να καλλιεργήσουμε ταλέντα», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.
Την ίδια στιγμή ο Κινέζος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μερικών εταιρειών και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι στην απασχόληση και την καθημερινή ζωή τους, καθώς και για τον αντίκτυπο φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και σεισμοί σε μερικές περιφέρειες.
Η Κίνα θα προωθήσει ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και θα εξισορροπήσει την ανάπτυξη και την ασφάλεια με συντονισμένο τρόπο, πρόσθεσε ο Σι.
Πηγή: in.gr


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια