Σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του χρυσού, αφού βρέθηκαν ενδοσυνεδριακά στο υψηλό τριών και πλέον εβδομάδων, αντλώντας στήριξη από την υποχώρηση του δολαρίου, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν στις μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο χρυσός  υποχώρησε λιγότερο από 0,1% στα 2.075,89 δολάρια, αφού νωρίτερα είχε αυξηθεί έως τα 2.088,29 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Δεκεμβρίου. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό σημείωσαν πτώση 0,3% στα 2.085,9 δολάρια.

Wall Street: Μετρά τις δυνάμεις της πλησίον των ιστορικών υψηλών

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε σε νέο χαμηλό πέντε μηνών και οδεύει προς ετήσια πτώση.

«Η έλλειψη καταλυτών σε μια περίοδο ισχνής ρευστότητας πιθανότατα κρατά τον χρυσό σταθερό. Ο επόμενος καταλύτης … είναι πιθανό να προέλθει από τους πρόδρομους δείκτες (ISM, PMI) και την έκθεση για την απασχόληση στις αρχές του 2024» εκτιμά ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο.

«Αναμένουμε υψηλότερες τιμές χρυσού τους επόμενους 12 μήνες, με τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία και τον χαμηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ να αναγκάζουν τη Fed να μειώσει τα επιτόκια και αυτό θα πρέπει να στηρίξει τον χρυσό».

Οι επενδυτές ποντάρουν σε 88% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη Fed ήδη από τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, μια τεράστια μεταβολή σε σχέση με ένα μήνα πριν, όταν η πιθανότητα ήταν μόλις 21%.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος ευκαιρίας της διακράτησης του χρυσού.

Οι καθαρές εισαγωγές χρυσού της Κίνας μέσω του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 37% περίπου τον Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Το ασήμι διολίσθησε κατά 0,3% στα 24,18 δολάρια η ουγγιά.

Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.003,55 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε 0,7% στα 1.145,85 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities