Μια αρχική συμφωνία με την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας Σομαλιλάνδη για τη χρήση του λιμανιού της Berbera στην Ερυθρά Θάλασσα υπέγραψε την Πρωτοχρονιά η αποκλεισμένη από τη θάλασσα Αιθιοπία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Abiy Ahmed.

Ιράν: Πολεμικό πλοίο μπήκε στην Ερυθρά Θάλασσα – Μυρίζει μπαρούτι η περιοχή

Η χώρα του Κέρατος της Αφρικής βασίζεται επί του παρόντος στο γειτονικό Τζιμπουτί για το μεγαλύτερο μέρος του θαλάσσιου εμπορίου της.

«[Η χρήση του λιμανιού] έχει πλέον συμφωνηθεί με τους αδελφούς μας από τη Σομαλιλάνδη και σήμερα υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU)», δήλωσε ο Abiy κατά την τελετή υπογραφής με τον πρόεδρο της Σομαλιλάνδης Muse Bihi Abdi στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Η συμφωνία

Το Μνημόνιο ανοίγει το δρόμο για να επιτραπεί στην Αιθιοπία να έχει εμπορικές θαλάσσιες επιχειρήσεις στην περιοχή, δίνοντάς της πρόσβαση σε μια μισθωμένη στρατιωτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Abiy, Redwan Hussien.

Σε αντάλλαγμα, η Σομαλιλάνδη θα αποκτήσει μερίδιο της κρατικής Ethiopian Airlines, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Σομαλιλάνδη και Σομαλία

Η Σομαλιλάνδη δεν έχει κερδίσει ευρεία διεθνή αναγνώριση παρά την ανακήρυξη της αυτονομίας της από τη Σομαλία το 1991. Η Σομαλία λέει ότι η Σομαλιλάνδη αποτελεί μέρος της επικράτειάς της.

Το κρατικό πρακτορείο SONNA της Σομαλίας μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μετά από προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία του Τζιμπουτί, η Σομαλία και η Σομαλιλάνδη συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες με στόχο την επίλυση των διαφορών τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή