Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα της Νέας Ζηλανδίας εισέρχονται αδασμολόγητα από τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα του 2024 στην Κίνα καθώς οι δασμοί διασφάλισης στο γάλα σε σκόνη έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας την άρση όλων των υπόλοιπων δασμών που είχαν συμφωνηθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που υπέγραψε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα το 2008, με τις εισαγωγές γάλακτος σε σκόνη να υπόκεινται στη μεγαλύτερη σταδιακή κατάργηση. Μια αναβαθμισμένη εμπορική συμφωνία συνήφθη όταν η πρώην πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν συναντήθηκε με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το 2022.

Γαλακτοπωλεία: Ποιοι κερδίζουν στη μάχη του ρυζόγαλου

«Αυτά είναι καλά νέα για τον γαλακτοκομικό μας κλάδο. Η κατάργηση των υπόλοιπων δασμών αναμένεται να αποφέρει πρόσθετη ετήσια εξοικονόμηση δασμών περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Τοντ ΜακΚλέι.

«Η (συμφωνία ελεύθερου εμπορίου) συνεχίζει να αποφέρει οφέλη στην οικονομία της Νέας Ζηλανδίας και να στηρίζει την εμπορική σχέση Νέας Ζηλανδίας-Κίνας».

Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας, με αμφίδρομο εμπόριο που ξεπερνά τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Οι ετήσιες εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 1,4 εκατομμύρια τόνους, αξίας περίπου 4,56 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο τα τελευταία τρία χρόνια, περίπου στο μισό εκ των οποίων ήταν γάλα σε σκόνη, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία.

Οι δασμοί διασφάλισης είναι δασμοί έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιούν οι χώρες για να προστατεύσουν τις εγχώριες βιομηχανίες έναντι του έντονου ανταγωνισμού από μια ξαφνική αύξηση των εισαγωγών ενός συγκεκριμένου προϊόντος.

Ο λεγόμενος μηχανισμός ειδικών γεωργικών διασφαλίσεων στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών σχεδιάστηκε ως προσωρινό μέτρο. Οι δασμολογικές προτιμήσεις εφαρμόζονται μέχρι έναν καθορισμένο όγκο και ο τυπικός δασμός της Κίνας εφαρμόζεται σε εισαγωγές που υπερβαίνουν το όριο διασφάλισης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή