Με αυξημένο τζίρο εκτιμάται ότι «έκλεισε» το 2023 η Praktiker Hellas, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η διοίκηση του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς DIY, ενώ ανοδικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών και το 2022 στα 177,69 εκατ. ευρώ, έναντι 159,81 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2021.

Παρά την αύξηση των πωλήσεων όμως, η τελευταία γραμμή του ισολογισμού της εταιρείας που ελέγχεται κατά 100% από την Colonnade Finance Sàrl του ομίλου Fairfax, με έδρα στο Λουξεμβούργο, κοκκίνησε, καθώς στην οικονομική χρήση του 2022 κατέγραψε ζημιές 3,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών το 2021.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων για το 2022 ανήλθαν σε ζημιές 3.912.013 ευρώ, έναντι κερδών 519.367 της προηγούμενης χρήσης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση υπό τον Δημήτρη Γαλάνη από τη θέση του CEO, «o αυξανόμενος όγκος των αγορών εμπορευμάτων και των συνολικών δαπανών την κλειόμενη χρήση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση οδήγησε σε αυξημένες ανάγκες ρευστότητας. Η αύξηση του επιτοκίου που προήλθε λόγω της αύξησης του Euribor οδήγησε σε σημαντική αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων στην κλειόμενη χρήση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση».

Ας σημειωθεί  οικονομική χρήση του 2022 επιβαρύνθηκε με χρηματοοικονομικά έξοδα (τόκοι χρεωστικοί) ύψους 719.770 ευρώ έναντι 319.918 ευρώ για την προηγούμενη.

Η εταιρεία επίσης απορρόφησε στο υπόλοιπο μεταφερόμενων ζημιών ύψους 928.809 ευρώ τις λογιστικές ζημιές της χρήσης 2022. Έτσι τα αποτελέσματα εις νέον της εταιρείας για τη χρήση 2022 διαμορφώνονται σε ζημιές 4.840.822 ευρώ, έναντι ζημιών ποσού 928.809 ευρώ της προηγούμενης και η καθαρή θέση σε ποσό 6.154.290 ευρώ, έναντι 10.066.303 ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Εξετάζεται η έκδοση ομολογιακού δανείου

Όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, η διοίκηση κατά την σύνταξη του ταμειακού προγραμματισμού της εταιρείας για το έτος 2023 και 2024 έλαβε υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά εμπορευμάτων και ενέργειας και εξασφάλισε βραχυπρόθεσμα δάνεια που υπερβαίνουν το ποσό 25 εκατ. ευρώ που αφορούν ανακυκλούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις που καλύπτουν επαρκώς τη χρηματοδότηση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης για τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η διοίκηση εξετάζει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την ρευστότητα της εταιρείας.

Ας σημειωθεί ότι το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερβαίνει το σύνολο των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων κατά 4.992.142 ευρώ.

Νέο κατάστημα εφέτος

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο των καταστημάτων Praktiker, προγραμματίζεται να προστεθεί ένα νέο σημείο πώλησης εντός του 2024, ενώ θα συνεχιστεί η αναβάθμιση των υφιστάμενων.

Υπενθυμίζεται ότι η Praktiker τον Οκτώβριο του 2023 ολοκλήρωσε την μετεγκατάσταση του καταστήματος στην Αλεξανδρούπολη πιο κοντά στην πόλη, αυξάνοντας την εμπορικότητα του και εξορθολογίζοντας το κόστος λειτουργίας. Παράλληλα, τον Νοέμβριο του 2023 άνοιξε ένα νέο κατάστημα στην Κέρκυρα.

Σήμερα διαθέτει 17 καταστήματα πανελλαδικά, ένα Contact Center, ένα κέντρο E-commerce και κεντρικές αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, η εταιρεία θα συνεχίσει το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού με νέες επενδύσεις, ενώ επιδιώκει να αναβαθμίσει την αξία που προσφέρει στους πελάτες της, παρέχοντας υπηρεσίες που συμπληρώνουν την προϊοντική της γκάμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις