Ενισχύονται οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι ίσως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα μειώσει τα επιτόκια τόσο επιθετικά όσο ανέμεναν για φέτος.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε  κατά 5,7 μονάδες βάσης στο 4,001%, ενώ υποχώρησε στη συνέχεια στο 3,988%. Η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου διαπραγματευόταν τελευταία στο 4,368% μετά από άνοδο άνω των 4 μονάδων βάσης. Οι αποδόσεις και οι τιμές έχουν αντίστροφη σχέση και μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου βρισκόταν σε απότομη πτωτική πορεία μέχρι το τέλος του 2023, αφού τρόμαξε τους επενδυτές με την άνοδό της πάνω από το 5% τον Οκτώβριο και έκλεισε τη χρονιά στο 3,83%. Η υποχώρηση της αποδόσης τροφοδότησε το ράλι στο τέλος του 2023 στις μετοχές.

Με το βλέμμα στην Fed

Αλλά αυτό έχει αντιστραφεί φέτος, με τους επενδυτές να αμφισβητούν την αισιοδοξάι της αγορας για τoν ρυθμό χαλάρωσησ της νομισματικής πολιτικής το 2024 από την Fed. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ άλλαξε το γερακίσιο ύφος της στα μέσα Δεκεμβρίου, προβλέποντας τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Αλλά οι έμποροι άρχισαν να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα είναι ακόμη πιο επιθετική από αυτό και θα προχωρήσει επίσης σε μείωση των επιτοκίων αρκετά σύντομα μέσα στο νέο έτος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν τόνισε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι ακόμη «στο τραπέζι», παρόλο που η Fed σημειώνει «πραγματική πρόοδο» όσον αφορά τον πληθωρισμό.

Σήμερα αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς που πραγματοποιήθηκε το μήνα Δεκέμβριο. Θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο τι αναμένει η κεντρική τράπεζα για τα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής εικόνας που αναζητούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προτού αποφασίσουν να μειώσουν τα επιτόκια και πότε πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν μειώσεις επιτοκίων.

Τα πρακτικά μπορεί επίσης να προσφέρουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις προσδοκίες της Fed για τη συνολική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και του κατά πόσον μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση στις ΗΠΑ μετά τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος μια πιθανότητα άνω του 70% να πραγματοποιηθεί η πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες