Αρνητικά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τον τεχνολογικό κλάδο να παραμένει το μεγάλο βαρίδι, την ώρα που τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve έδειξαν ότι ο δρόμος της νομισματικής χαλάρωσης θα είναι αβέβαιος.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,76% στις 37.430 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,80% στις 4.704 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,18% στις 14.592 μονάδες.

Fed: Οι μειώσεις των επιτοκίων στην ατζέντα μεν, αβέβαιη η πορεία της νομισματικής πολιτικής δε

Η Wall Street προσπάθησε σήμερα να βρει τις ισορροπίες της μετά το χθεσινό -1,6% του Nasdaq, ο οποίος είχε και τη χειρότερη μέρα του από τον Οκτώβριο. Αφορμή στάθηκε η πτώση της Apple, αφού η Barclays υποβάθμισε τη σύστασή της λόγω της μειωμένης ζήτησης iPhone.

Το δρόμο της Apple ακολούθησαν και άλλες μετοχές της άτυπης ομάδας “Magnificent 7”, με τις Nvidia, Tesla και Meta να χάνουν πάνω από 1%. Το κλίμα άλλωστε επιδεινώθηκε καθώς η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου επανέρχεται κοντά στο 4%.

Η αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές φαίνεται να ρευστοποιούν κερδοφόρες θέσεις του περασμένου έτους, ειδικά και μετά το ράλι του τελευταίου διμήνου με αφορμή τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024. Όμως, με την οικονομία να παραμένει σε ασταθές έδαφος και να παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν περιορίσει τον ενθουσιασμό τους.

Άλλωστε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι, ενώ βλέπει τα επιτόκια να μειώνονται το 2024, θεωρεί την τρέχουσα πολιτική της ως κατάλληλη.

«Οι αξιωματούχοι τόνισαν γενικά τη σημασία της διατήρησης μιας προσεκτικής και εξαρτώμενης από δεδομένα προσέγγισης για τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και επιβεβαίωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο η πολιτική να παραμείνει σε περιοριστική στάση για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς προς το στόχο της Επιτροπής», αναφέρθηκε στα πρακτικά.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ Thomas Barkin εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι η οικονομία βρίσκεται καθ’ οδόν προς μια ήπια προσγείωση, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που θα απαιτήσουν προσοχή από τη Federal Reserve. Ο ίδιος είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν «στο τραπέζι», παρόλο που στελέχη της Fed στην πιο πρόσφατη συνάντησή τους τον Δεκέμβριο ανέφεραν ότι αυτός ο γύρος σύσφιξης πολιτικής μάλλον έχει τελειώσει.

Οι βραχυπρόθεσμες διορθώσεις δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο σε μια αγορά που έρχεται από νέα υψηλά και εισέρχεται στη νέα σεζόν, σχολίασε ο Chris Verrone της Strategas, σημειώνοντας ότι η πιο μακροπρόθεσμη τάση φαίνεται θετική σε ορίζοντα έξι έως δώδεκα μηνών.

Στα μάκρο της ημέρας, ο συνολικός όγκος αιτήσεων στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε πτώση 10,7% το επταήμερο που έληξε στις 29 Δεκεμβρίου σε σύγκριση με την πτώση μόλις 1,5% που καταγράφηκε δύο εβδομάδες νωρίτερα, με το ποσοστό προσαρμοσμένο για τις αργίες, σύμφωνα με την Mortgage Bankers Association (MBA). Το μέσο επιτόκιο συμβολαίων για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών μειώθηκε στο 6,76%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street