Μετατρέψιμα ομόλογα αξίας 48 δισ. δολαρίων εκδόθηκαν στις ΗΠΑ το 2023, καθώς οι εταρείες απευθύνθηκαν σε αυτή μορφή του δανεισμού για να διαχειριστούν το υψηλό κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης χρέους, σύμφωνα με τους Financial Times.

Τα μετατέψιμα ομόλογα είναι ομολογίες που μπορεί να μετατραπούν και να ανταλλαχθούν με μετοχές εάν οι μετοχές φθάσουν σε ένα προσυμφωνημένο επίπεδο.Αυτή η μορφή χρέους παραδοσιακά είναι δημοφιλής στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και βιτοεχνολογίας και συνήθως δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στις κύριες αγορές ομολόγων. Ωστόσο η αύξηση του κόστους χρήματος, που επέλεξε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να τιθασεύσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση να απευθυνθούν σε αυτή την αγορά αναζητώντας δανεισμό χαμηλότερου κόστους και για να διαχειριστούν με λιγότερα κεφάλαια τους τόκους τους.

Ομόλογα: Οι traders που ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη

Οι μετατρέψιμες ομολογίες προσφέρουν στους δανειολήπτες χαμηλότερα επιτόκια από τα παραδοσιακά ομόλογα χωρίς να υπάρξει άμεσα μείωση των μετόχων, η οποία θα προέκυπτε από την πώληση νέων μετοχών. Αν και η συνολική έκδοση του 2023 ήταν χαμηλότερη από τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2020 και το 2021, όταν οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν τα καθαρά μηδενικά επιτόκια για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, ήταν πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο των 34 δισ. δολαρίων για τη δεκαετία έως το 2019.

Οι εκδόσεις μετατρέψιμου χρέους αυξήθηκαν κατά 77% πέρυσι και ανήλθαν στα 48 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, καθιστώντας το έναν από τους μοναδικούς τομείς των κεφαλαιαγορών που επέστρεψαν στους προ της πανδημίας μέσους όρους μετά την ύφεση της αγοράς το 2022.

Στον αντίποδα οι αγορές αρχικών δημόσιων εγγραφών, πωλήσεων μετοχών, χρέους υψηλής απόδοσης και δανείων με μόχλευση, οι όγκοι εξακολουθούν να παραμένουν πολύ κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Οι ειδικοί λένε ότι η έκρηξη των μετατρέψιμων ομολόγων είναι πιθανό να συνεχιστεί φέτος, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ληξιπρόθεσμο χρέος.

«Ιστορικά, οι μετατρέψιμες ομολογίες θεωρούνταν μερικές φορές ως ένα από αυτά τα πιο σπαρταριστά προϊόντα από τα οποία έμεναν μακριά τα ονόματα επενδυτικής βαθμίδας» εξηγεί ο Μπράιαν Γκολνσταιν, ο οποίος συμβουλεύει εταιρείες σε θέματα μετατρέψιμων ομολογιών στην Matthews South. «Τώρα που έχουν έρθει στην αγορά ορισμένοι μεγάλοι εκδότες, αυτή η αφήγηση έχει αλλάξει – θεωρείται ως ένα ελκυστικό προϊόν από μόνο του».

Εξοικονόμηση εκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις

Για τους δανειολήπτες, η εξοικονόμηση μπορεί να είναι σημαντική. Η μέση απόδοση των συμβατικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας έχει αυξηθεί από 2,5% στις αρχές του 2022 σε 5,2% σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ice BofA. Οι μέσες αποδόσεις των ομολόγων junk έχουν αυξηθεί από 4,9% σε περίπου 7,8% κατά την ίδια περίοδο.

Αντίθετα, ο όμιλος κοινής χρήσης αυτοκινήτων Uber εξέδωσε μετατρέψιμο ομόλογο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο με επιτόκιο μικρότερο του 1%.

Ο  στρατηγικός αναλυτής μετατρέψιμων ομολόγων στην Bank of America, Μάικλ Γιανκγόρθ εξηγεί ότι οι μετατρέψιμες ομολογίες συνήθως μειώνουν μεταξύ 2,5 και 3 ποσοστιαίων μονάδων το επιτόκιο του χρέους, γεγονός που μεταφράζεται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια εξοικονόμηση για μια συμφωνία όπως αυτή της Uber.

Άλλες εταιρείες που έχουν αξιοποιήσει την αγορά μετατρέψιμων ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνουν τον γίγαντα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας PG&E – η πιστοληπτική αξιολόγηση του οποίου την τοποθετεί στο υψηλότερο άκρο της κατηγορίας “σκουπίδια” – και τον συναδελφικό ενεργειακό όμιλο Evergy, που είναι δανειολήπτης με επενδυτική βαθμίδα.

Και για τις δύο επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, μέρος του σκεπτικού για την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών – αξίας 1,9 δισ. και 1,2 δισ. δολαρίων αντίστοιχα – ήταν η αποπληρωμή των υφιστάμενων μη μετατρέψιμων μακροπρόθεσμων δανείων.

Σύμφωνα με έκθεση του Οκτωβρίου του οίκου αξιολόγησης Moody’s, οι αμερικανικές εταιρείες επενδυτικής διαβάθμισης έχουν χρέος ρεκόρ ύψους 1,26 δισ. δολαρίων προς αναχρηματοδότηση κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, αυξημένο κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο μισής δεκαετίας. Οι εταιρείες με αξιολόγηση “σκουπίδια” έχουν 1,87 δισ. δολάρια τόσο σε ομόλογα όσο και σε δάνεια.

“Οι μετατροπές θα παραμείνουν δημοφιλείς επειδή έχουμε ένα τεράστιο τείχος ωριμότητας που πρόκειται να χτυπήσει”, δήλωσε ο Ken Wallach, συν-επικεφαλής των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών στη νομική εταιρεία Simpson Thacher. “Το 2020 και το 2021, οι εταιρείες εξέδωσαν όλα αυτά τα πενταετή χαρτιά σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλότερων επιτοκίων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης