Οι μειώσεις των επιτοκίων το 2024 είναι στην ατζέντα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπως φαίνεται από την δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης, καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκαν ολοένα και πιο πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο, με τους «ανοδικούς κινδύνους” να μειώνονται ενώ αυξάνεται η ανησυχία για τη ζημία που μπορεί να προκαλέσει στην οικονομία η «υπερβολικά περιοριστική» νομισματική πολιτική. Ωστόσο, η περίληψη της συνεδρίασης αναδεικνύει ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το πώς ή αν θα συμβεί αυτό, όπως δείχνει η πρώτη ανάγνωσή τους.

Ως αποτέλεσμα, «σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι… ένα χαμηλότερο εύρος-στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα ήταν κατάλληλο μέχρι το τέλος του 2024″, ανέφεραν τα πρακτικά, ενώ «αρκετοί συμμετέχοντες» τόνισαν την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο καιρό θα πρέπει να διατηρηθεί η αυστηρή νομισματική πολιτική, δεδομένης της προόδου που έχει επιτευχθεί στη μείωση του πληθωρισμού.

Πάουελ: Ξεκινάει η συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της  η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια συμφώνησε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%. Τα μέλη ανέφεραν ότι αναμένουν τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας έως το τέλος του 2024.

«Κατά τη συζήτηση των προοπτικών πολιτικής, οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι το επιτόκιο πολιτικής είναι πιθανό να βρίσκεται ή να βρίσκεται κοντά στο ανώτατο σημείο του για αυτόν τον κύκλο σύσφιγξης, αν και σημείωσαν ότι η πραγματική πορεία της πολιτικής θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η οικονομία» αναφέρεται στα πρακτικά.

Μικρότερος αριθμός αξιωματούχων αισθάνονται ότι η Fed πλησιάζει στο σημείο όπου η κεντρική τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα «συμβιβασμό» μεταξύ των δύο στόχων της, του ελέγχου του πληθωρισμού και της διατήρησης υψηλών ποσοστών απασχόλησης – το είδος της θυσίας που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήλπιζαν να αποφύγουν στην προσπάθειά τους για μια «ήπια προσγείωση» καθώς προσπαθούν να τιθασεύσουν τις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις των τελευατάιων 40 χρόνων.

Ο πληθωρισμός

«Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν την πτώση του πληθωρισμού που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του 2023, σημειώνοντας την πρόσφατη μετατόπιση προς τα κάτω, ιδίως στις μετρήσεις του πληθωρισμού έξι μηνών», αναφέρεται στα πρακτικά.

Επεσήμαναν ότι οι παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού που συνέβαλαν ουσιαστικά στην αύξηση που κορυφώθηκε στα μέσα του 2022 έχουν εξασθενήσει. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την καλύτερη εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας, αν και αυτό είναι επίσης έργο σε εξέλιξη.

Το “dot plot” των προσδοκιών των επιμέρους μελών που δημοσιεύθηκε μετά τη συνεδρίαση έδειξε ότι τα μέλη αναμένουν περικοπές κατά τα επόμενα τρία χρόνια για να επαναφέρουν το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας κοντά στο μακροπρόθεσμο εύρος του 2%.

Ωστόσο, τα πρακτικά σημείωσαν έναν «ασυνήθιστα αυξημένο βαθμό αβεβαιότητας» σχετικά με την πορεία της πολιτικής. Αρκετά μέλη δήλωσαν ότι ίσως χρειαστεί να διατηρηθεί το επιτόκιο κεφαλαίων σε υψηλά επίπεδα εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει, ενώ άλλα σημείωσαν το ενδεχόμενο πρόσθετων αυξήσεων ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι συνθήκες.

Για αυτό και δεν υπήρξαν σαφή στοιχεία για το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια.

Προσεκτικές αποφάσεις στηριγμένες στα δεδομένα

Όμως, η λεπτομερής περιγραφή της συνεδρίασης αντανακλά επίσης μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί η οικονομία, ενώ παράλληλα ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται.

Τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής θεώρησαν ότι η νομισματική πολιτική είχε τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο και θα συνεχίσει να τον έχει, περιορίζοντας τις δαπάνες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και επαναφέροντας τον πληθωρισμό στο στόχο.

Τόνισαν ωστόσο ότι οι προσεχείς αποφάσεις θα είναι «προσεκτικές και θα εξαρτώνατι από τα δεδομένα», γνωρίζοντας τους κινδύνους  που μπορούν να αναπτυχθούν για την οικονομία και το ενδεχόμενο της ταχύτερης από την αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού.

«Οι συμμετέχοντες τόνισαν γενικά τη σημασία της διατήρησης μιας προσεκτικής και εξαρτώμενης από τα δεδομένα προσέγγισης για τη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής και επαναβεβαίωσαν ότι θα ήταν σκόπιμο η πολιτική να παραμείνει σε περιοριστική στάση για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου ο πληθωρισμός κινηθεί σαφώς και σταθερά προς το στόχο της Επιτροπής», αναφέρεται στα πρακτικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή