Κοντά σε συμφωνία για την αναθεώρηση του δανειακού τους προγράμματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται η Αργεντινή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters.

Ειδικότερα, οι πηγές ανέφεραν ότι κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι του προσωπικού του ΔΝΤ βρίσκονται σε συνομιλίες για την έβδομη αναθεώρηση του δανείου του 2022, σε ένα βασικό βήμα που αναμένεται να ξεκλειδώσει την επόμενη δόση του χρηματοδότηση.

Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο, αλλά καθυστέρησε εν μέσω κυβερνητικής αλλαγής, καθώς ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Μιλέι πήρε το αλυσοπρίονό του – Βάζει μπροστά ιδιωτικοποιήσεις και άνοιγμα αγορών

«Μια συμφωνία είναι κοντά, η χώρα εργάζεται για να λάβει έγκριση αυτόν τον μήνα», είπε μια από τις πηγές, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι αξιωματούχοι του οργανισμού θα ταξιδέψουν στο Μπουένος Άιρες την Πέμπτη για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι η Αργεντινή θα ομαδοποιήσει τις πληρωμές κεφαλαίου που οφείλονται τον Ιανουάριο σε μία στο τέλος του μήνα.

Η Αργεντινή πρόκειται να πληρώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ αυτόν τον μήνα.

Κλειδί για τη συμφωνία

Η έβδομη αναθεώρηση, η οποία αλλάζει τα κριτήρια απόδοσης του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο, είναι το κλειδί για την επαναφορά της συμφωνίας, η οποία είχε βγει εκτός πορείας λίγο μετά την τελευταία επίσημη αξιολόγησή της τον Αύγουστο λόγω χαμένων στόχων.

Εάν εγκριθεί τόσο από το προσωπικό του ΔΝΤ όσο και από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου, η αναθεώρηση θα ξεκλειδώσει επίσης εκταμιεύσεις για περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Μπουένος Άιρες δυσκολεύεται να αποπληρώσει το δάνειο 44 δισεκ. δολαρίων που έλαβε από τον χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσιγκτον το 2018, καθώς τα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά.

Για περίπου  δώδεκα χρόνια, ο διψήφιος πληθωρισμός είχε μετατραπεί στον κανόνα στην Αργεντινή, όμως φέτος απογειώθηκε, έφθασε το 143% σε ετήσια βάση, ρεκόρ 32 ετών, παράλληλα με τη συνεχή υποτίμηση του πέσο, του νομίσματος.

Η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες επαναδιαπραγματεύθηκε τους όρους αποπληρωμής του δανείου που έλαβε η χώρα επί των ημερών του προκατόχου του Μαουρίτσιο Μάκρι, όμως η ύφεση που επέτεινε η πανδημία του νέου κορονοϊού και η φετινή ξηρασία έπληξαν σκληρά την οικονομία της Αργεντινής, δυσκολεύοντας την επίτευξη των στόχων που όρισε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή