Σε μια ύστατη προσπάθεια να επισφραγίσουν την εμπορική συμφωνία τους που καθυστερεί εδώ και καιρό, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur της Νότιας Αμερικής αναμένεται να συναντηθούν στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου στη Μπραζίλια, όπως αποκάλυψαν στο POLITICO τρεις διπλωμάτες της Mercosur.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί λίγο πριν ή αμέσως μετά την εσωτερική συνάντηση των χωρών της Mercosur στις 31 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου υπήρξαν αυξημένες ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων και του ομίλου Mercosur, που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Ωστόσο, η εκλογή του αυτοαποκαλούμενου «αναρχοκαπιταλιστή» Χαβιέ Μιλέι ως προέδρου της Αργεντινής προκάλεσε ένα εμπόδιο την τελευταία στιγμή: ο απερχόμενος πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández, είπε ξαφνικά ότι δεν μπορούσε πλέον να υπογράψει τη συμφωνία , λέγοντας ότι ήταν κακή για τις τοπικές επιχειρήσεις.

ΕΕ: Καθυστερήσεις στη συμφωνία με Mercosur λόγω Μιλέι

Διαφωνίες

Η φασαρία του Fernández, ο οποίος είχε υποστηρίξει προηγουμένως τη συμφωνία, συγκλόνισε τους πολιτικούς συμμάχους τόσο από την πλευρά της Mercosur όσο και από την πλευρά της ΕΕ και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν το σύμφωνο, το οποίο διαμορφώνεται εδώ και σχεδόν 25 χρόνια, θα μπορούσε ποτέ να συναφθεί.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, η Γαλλία ανανέωσε επίσης την αντίθεσή της στη συμφωνία.

Ωστόσο, τώρα υπάρχει νέα αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία πριν λήξει η θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεξαχθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προσεχή Ιούνιο.

Οι συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιανουάριο, ανέφεραν οι διπλωμάτες της Mercosur, σε μια προσπάθεια να επιλυθούν οι διαφορές που απομένουν στο κεφάλαιο του εμπορίου και της βιωσιμότητας και παρέχοντας στις εταιρείες Mercosur περισσότερη προστασία από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό στις προμήθειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή