Οι τουρκικές επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να περικόψουν θέσεις εργασίας εάν η κεντρική τράπεζα της χώρας συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια όπως αναμενόταν, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εισηγμένης τράπεζας της χώρας βάσει περιουσιακών στοιχείων.

«Τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ένα ευαίσθητο σημείο», δήλωσε ο Hakan Aran, ο διευθύνων σύμβουλος της Turkiye Is Bankasi ή Isbank, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. «Μια αύξηση στο 45% μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας σε ορισμένους κλάδους».

Τουρκία: Στο 65% έκλεισε το 2023 ο πληθωρισμός

Τα σχόλια αυτά υπογραμμίζουν τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να ισορροπήσει ανάμεσα στη γραμμή του προέδρου Ερντογάν για ανάπτυξη της οικονομίας με κάθε κόστος, αλλά και την επίγνωση της συνεχιζόμενης κρίσης κόστους ζωής που τροφοδοτείται από τον πληθωρισμό, ο οποίος «τρέχει» στη χώρα με 65%.

Υπό τη διοίκηση του Hafize Gaye Erkan, η νομισματική αρχή της Τουρκίας εκτίναξε το επιτόκιο πολιτικής της στο 42,5% από 8,5% μετά την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο.

Στην τελευταία ανακοίνωσή της για τα επιτόκια, η κεντρική τράπεζα επισήμανε ότι η σύσφιγξη θα τερματιστεί «το συντομότερο δυνατό». Αυτή η ανακοίνωση ενίσχυσε τις προσδοκίες ότι το επιτόκιο πολιτικής θα αυξηθεί κατά άλλες 250 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, όπως εκτίμησε ο Aran.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 49% είναι ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει την απασχόληση, υποστήριξε ο Aran, επικαλούμενος διάφορες πληροφορίες για περικοπές θέσεων εργασίας ειδικά από την κλωστοϋφαντουργία, καθώς το ακριβότερο εργατικό δυναμικό συμπίπτει με την αύξηση του κόστους δανεισμού.

«Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, γιατί θα είναι μια χρονιά εξισορρόπησης και καταπολέμησης του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Το βασικό σενάριο της Isbank δεν περιλαμβάνει επαναφορά σε λαϊκιστικές πολιτικές ενόψει των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, επειδή η χώρα δεν έχει κανένα περιθώριο να τις ακολουθήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή