Παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ο πληθωρισμός στη χώρα επιμένει στα υψηλά επίπεδα και έκλεισε το περασμένο έτος στο 64,77%, ενισχυμένος από το 61,98% του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,93% καταγράφοντας μικρή επιβράδυνση έναντι του 3,28 % τον Νοέμβριο.  Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 65,1% τον Δεκέμβριο.

Τριγμοί στις τουρκικές αγορές από τα προεκλογικά «δωράκια» Ερντογάν

Τη μεγαλύτερη κλαδική άνοδο τιμών το 2023 παρουσίασαν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, με άνοδο 93,2%, ακολουθούμενη από την εκπαίδευση με 82,1%. Οι τιμές των βασικών τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 72,0% κατά τη διάρκεια του έτους.

Μετά από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής οικονομικής πολιτικής, που έφερε τη σφραγίδα του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα άλλαξε πολιτική τον Ιούνιο και έκτοτε αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 3.400 μονάδες βάσης στο 42,5% προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Όμως, στα τέλη του περασμένου έτους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 49% για το 2024, η οποία επηρεάζει περίπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενους και -σύμφωνα με τους οικονομολόγους- αναμένεται να ωθήσει τον πληθωρισμό υψηλότερα τους επόμενους μήνες.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε μετά από την νομισματική κρίση στα τέλη του 2021 και έφτασε στο ανώτατο όριο 24 ετών του 85,51% τον Οκτώβριο του 2022. Πέρυσι, η λίρα αποδυναμώθηκε περίπου 37% έναντι του δολαρίου.

Οι εκτιμήσεις της Ερκάν

Έχοντας πενταπλασιάσει το κύριο επιτόκιο της Τουρκίας από τον Ιούνιο στο 42,5%, η κεντρική τράπεζα ανέμενε ότι ο πληθωρισμός θα έκλεινε το έτος στο 65%, πριν κορυφωθεί πάνω από το 70% τον Μάιο. Η επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν διευκρίνισε ότι στην κατάρτιση των προοπτικών για τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα έλαβε υπόψη πιθανές αυξήσεις του κατώτατου μισθού.

Εάν ο πληθωρισμός επιβραδυνθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ερκάν, τα τουρκικά ομόλογα θα μπορούσαν να αποδειχθούν κερδοφόρα επένδυση για το 2024, εκτιμούν πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων. Ωστόσο, παραμένουν επίσης επιφυλακτικοί για μια προεκλογική μετατόπιση από τον Ερντογάν, ο οποίος στο παρελθόν έχει εκδιώξει αρκετούς διευθυντές κεντρικών τραπεζών για τις προσπάθειές τους να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Ανώτεροι αξιωματούχοι λένε ότι ο πρόεδρος τη στηρίζει πλήρως αυτή τη φορά.

Το τουρκικό νόμισμα ολοκληρώνει τη χρονιά ως το νόμισμα αναδυόμενης αγοράς, με τις δεύτερες χειρότερες επιδόσεις που παρακολουθεί το Bloomberg, μετά το πέσο της Αργεντινής. Οι πιο πρόσφατες απώλειές της φέρνουν τη διολίσθηση έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους σε περίπου 36,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή