Το κύμα ψύχους που αναμένεται να σαρώσει την Ευρώπη από τον Βορρά τις επόμενες ημέρες, αλλά και κλιμάκωση της ένταξης στη Μέση Ανατολή, η οποία πυροδοτεί ανησυχίες για τις προμήθειες, ανεβάζει για μία ακόμα ημέρα τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια αναφοράς της Ευρώπης ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα της εβδομάδας, καταγράφοντας αύξηση έως και πάνω από 5% προς τα 34 δολάρια ανά μεγαβατώρα, μετά από αύξηση 7,3% την Τετάρτη. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 3,1%.

Πώς η Ουκρανία αποτρέπει την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη πρόκειται να υποχωρήσουν κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα τις επόμενες ημέρες, ενισχύοντας τη ζήτηση φυσικού αερίου για θέρμανση, αλλά και από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που καίνε το καύσιμο. Ειδικότερα, η Maxar Technologies Inc. προβλέπει ότι στο Λονδίνο, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από το μηδέν μέχρι τη Δευτέρα, ενώ τα επίπεδα στο Βερολίνο προβλέπεται να φτάσουν στους -7 βαθμούς Κελσίου .

Ανησυχίες

Οι ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό των πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα επανήλθαν αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας στήριξη στις τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου. Οι μαχητές των Χούθι ισχυρίστηκαν ότι επιτέθηκαν σε άλλο εμπορικό πλοίο στην περιοχή, ενώ το Ιράν είπε ότι οι εκρήξεις που σκότωσαν σχεδόν 100 ανθρώπους στο κεντρικό τμήμα της χώρας πραγματοποιήθηκαν για να τιμωρήσουν τη στάση του εναντίον του Ισραήλ.

Προς το παρόν, τα υψηλότερα από τα κανονικά αποθέματα και η σχετικά χαμηλή βιομηχανική ζήτηση για το καύσιμο συγκρατούν εν μέρει τις αυξήσεις των τιμών. Οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου από όλο τον κόσμο είναι άφθονες, όπως και οι εξαγωγές μέσω αγωγών από τη Νορβηγία. Μια απρογραμμάτιστη διακοπή σε νορβηγικό κοίτασμα κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να περιορίσει τις ροές την Πέμπτη, αλλά ο αντίκτυπος είναι οριακός προς το παρόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities