Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς κατάφεραν να αφομοιώσουν το πλήθος των πρόδρομων στοιχείων που ανακοινώθηκαν από τις επιμέρους οικονομίες, και να ανακάμψουν μετά από ένα διήμερο πιέσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 7.723 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,48% στις 16.617 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,52% στις 7.450 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστροφή στην ανοδική πορεία

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή Next σημείωσε άνοδο άνω του 5,6% αφού ο βρετανικός λιανοπωλητής αύξησε την καθοδήγηση των κερδών του για ολόκληρο το έτος, καθώς οι πωλήσεις κατά τους τελευταίους δύο μήνες του 2023 ήταν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της JD Sports Fashion υποχώρησε κατά 23% αφού μείωσε τις προβλέψεις μετά τον ήπιο καιρό του φθινοπώρου και τις πιο χαμηλές χριστουγεννιάτικες συναλλαγές που έπληξαν τις πωλήσεις.

Στις αγορές πάντως υπήρξε κάποια επιφυλακτικότητα, ειδικά στο μέτωπο των επερχόμενων αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, υψηλότερα από το 3,5% τον Νοέμβριο. Η στατιστική υπηρεσία Insee ανέφερε ότι η αύξηση οφείλεται στην ενέργεια και τις υπηρεσίες και ότι ο πληθωρισμός των μεταποιημένων προϊόντων και των τροφίμων επιβραδύνθηκε.

Επίσης, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε στο 3,7% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis). Το ποσοστό ήταν υψηλότερο από το 3,2% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο και ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ετήσιος μέσος όρος το 2023 διαμορφώθηκε στο 5,9% σε σύγκριση με το 2022. Επίσης, η χώρα παρουσίασε υψηλότερο μέσο ετήσιο ρυθμό δομικού πληθωρισμού το 2023, αυξημένο κατά 6% σε σύγκριση με το 2022.

Στα υπόλοιπα μάκρο, ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης παρέμεινε κάτω από το ουδέτερο όριο των 50 μονάδων τον Δεκέμβριο, παραμένοντας στις 47,6 μονάδες, όπως και τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την S&P Global και την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών βελτιώθηκε οριακά στις 48,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας άνοδο κατά 0,1 μονάδες σε σύγκριση με το επίπεδο του Νοεμβρίου, καθώς η ζήτηση φάνηκε να αποδυναμώνεται περαιτέρω στη ζώνη του ευρώ.

Άλλωστε, ο γερμανικός τομέας υπηρεσιών σημείωσε επιβράδυνση της δραστηριότητας τον τελευταίο μήνα του έτους λόγω της «άνοδος των πιέσεων στις τιμές» και των ασθενέστερων συνθηκών στην αγορά εργασίας. Ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI υποχώρησε στις 49,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας κατά 0,3 μονάδες δείκτη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη, η δραστηριότητα στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε βελτίωση τον Δεκέμβριο καθώς ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI), ο οποίος συνδυάζει τις συνθήκες στις υπηρεσίες και τη μεταποίηση, αυξήθηκε από 50,7 τον προηγούμενο μήνα σε 52,1, σύμφωνα με την S&P Global. Το επίπεδο μάλιστα ήταν υψηλότερο από 51,7 που προβλεπόταν στην προκαταρκτική εκτίμηση.

Τέλος, ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Υπηρεσιών PMI παρουσίασε σημαντική άνοδο, από το 50,9 του Νοεμβρίου στο 53,4 τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η έκθεση σημείωσε ότι, παρά την επέκταση αυτή, η πτώση της μεταποιητικής παραγωγής επηρέασε τον συνολικό δείκτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια